Ο χάρτης όχι τυχαία, αναπαρίσταται "δαγκωμένος" εκ του νότου...
Με αυτό το "εμπνευσμένο" εικαστικά πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε χθές η εφημερίδα Shekulli. Η εν λόγο εφημερίδα, με αφορμή τη σύμβαση της Αλβανίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια ύδατα, ανοίγει τον φάκελο για τα σύνορα της Αλβανίας. Σύμφωνα με ισχυρισμούς της εφημερίδας, η Αλβανία σήμερα μέσω του νόμου "περί συνόρων" του 2008 δεν έχει σύνορα, μιας και δεν γίνεται καμία αναφορά-οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας. Όπως αναφέρει μάλιστα, ο νόμος αυτός ρητά καταργεί και κάθε προηγούμενο νόμο αναφορικά με τα σύνορα της χώρας.
"Οι νόμοι για τα γεωγραφικά όρια,αντίστοιχα κατά τα έτη 1970, 1976 και 1980 είχαν καταργηθεί το 2001. Στο νόμο αυτού του έτους, προβλέπονταν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Ενώ το 2008 η κυβέρνηση (Μπερίσα) ψήφισε έναν άλλο νόμο για τη διαχείριση των συνόρων, ο οποίος κατήργησε όλους τους προηγούμενους νόμους. Τώρα το μόνο μέρος από όπου προκύπτουν τα όρια του κράτους μας είναι τα διεθνή αρχεία και οι νόμοι των γειτονικών χωρών" - αναφέρει κατά λέξη το δημοσίευμα.
Και συνεχίζει - "Στο σύνολό του ο νόμος του 2008 ρυθμίζει τη λειτουργία των σημείων διέλευσης των συνόρων, τον τρόπο φύλαξης των συνόρων από την αστυνομία, τον τρόπο εισόδου και εξόδου μέσω βίζας κλπ. Αλλά ο νόμος αυτός δεν αναφέρει τίποτα για το διαχωρισμό των ορίων της Δημοκρατίας της Αλβανίας και στο άρθρο 53 του νόμου καταργείται ο παλιός νόμος των συνόρων.
"Οι νόμοι υπ' αρ. 8771, με ημερομηνία 19/4/2001" για τα εθνικά σύνορα της Δημοκρατίας της Αλβανίας " και υπ' αρ. 8772, με ημερομηνία 19.04.2001« Για την φύλαξη και τον έλεγχο των συνόρων της Δημοκρατίας της Αλβανίας "και όλες οι άλλες διατάξεις που δεν συνάδουν με αυτού του νόμου καταργούνται. - αναφέρει ο νόμος του 2008 στο ως άνω άρθρο.
Ο δημοσιογράφος ερμηνεύει την αοριστία του νόμου αυτού ως την βάση επί της οποίας στήθηκε το σύμφωνο των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, δεδομένου ότι στον νόμο αυτό τα κυριαρχικά όρια της Αλβανίας είναι παντελώς ρευστά.
Όπως ενημερώνει ο δημοσιογράφος, οι διαπιστώσεις αυτές, για τα ελαττώματα του νόμου, έγιναν κατ' υπόδειξη του βουλευτού του ΣΚ Ilir Gjoni, με συνέντευξη του οποίου ολοκληρώνεται το ρεπορτάζ. Ο ίδιος κατηγορεί την τωρινή Αλβανική κυβέρνηση για εθνική προδοσία.
Πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα, ακόμη και οι αντιπολιτευόμενοι, έχουν χαρακτηρίσει την συμφωνία των θαλάσσιων υδάτων με την Αλβανία, ως μία επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή, την οποία μάλιστα και η κυβέρνηση Παπανδρέου επεχείρησε να επαναφέρει, με συνεχόμενα διαβήματα και δηλώσεις του σημερινού Υπ. Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη.
Η Ελληνική κυβέρνηση άραγε το γνωρίζει ότι η Αλβανία δεν έχει καθορισμένα εθνικά σύνορα;
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου