Το 2009, ένα μεγάλο σκάνδαλο ήρθε να κλονίσει την πίστη πολλών στην επιστήμη του κλίματος και να προσθέσει ένα δηλητηριώδες βέλος στη φαρέτρα των αμφισβητιών της κλιματικής αλλαγής. Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη διαρροή εκατοντάδων εγγράφων και e-mail μεταξύ επιφανών επιστημόνων, παραμονές της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, έμεινε στην ιστορία ως Climategate.
Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι, ακριβώς δυο χρόνια αργότερα και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης στο Ντέρμπαν, ένα δεύτερο «πακέτο» μηνυμάτων μεταξύ επιστημόνων διέρρευσε υπό τη μορφή αρχείου που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ. Το βρετανικό πανεπιστήμιο της East Anglia που βρέθηκε τότε στο επίκεντρο του σκανδάλου, αναγνώρισε ότι τα μηνύματα «δείχνουν να είναι αυθεντικά».
Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι οι σημερινές διαρροές δεν είναι αποτέλεσμα νέας παραβίασης των συστημάτων του πανεπιστημίου, αλλά πρόκειται για περισσότερα από 5.000 μηνύματα και έγγραφα που εκλάπησαν πριν από δύο χρόνια και αναρτήθηκαν τώρα «προκειμένου να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αναταραχή» εν όψει της διάσκεψης στη Νότιο Αφρική. «Αυτή μοιάζει να είναι μια προσεκτικά συγχρονισμένη προσπάθεια αναζωπύρωσης των αμφιβολιών γύρω από την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνεται.
Στα email που διέρρευσαν το 2009, ερευνητές του πανεπιστημίου μεταξύ άλλων βάλλουν εναντίον των πολεμίων της κλιματικής αλλαγής και συζητούν με ποιους τρόπους θα αποτρέψουν τη δημοσίευση εκθέσεών τους σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Οι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής έλεγαν τότε ότι αυτές και άλλες συζητήσεις αποδεικνύουν πως οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κατά βούληση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι στην πραγματικότητα μια συνωμοσία.
Έξι επιτροπές διερεύνησαν τις καταγγελίες για να ανακοινώσουν τελικά ότι οι εμπλεκόμενοι ερευνητές δεν υπέπεσαν σε κάποιο σφάλμα και δεν επιχείρησαν να εξαπατήσουν, ενώ πολλές εκθέσεις γύρω από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τους έχουν δικαιώσει. Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Το Climategate συνέβαλε στο να τορπιλιστεί η διάσκεψη της Κοπεγχάγης και στιγμάτισε την επιστήμη του κλίματος.
Το ακριβές περιεχόμενο των «νέων» μηνυμάτων δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο στα αποσπάσματα που διέρρευσαν, οι επιστήμονες εμφανίζονται να συζητούν με το ίδιο σθένος πώς θα ορθώσουν εμπόδια στο δρόμο των αντιπάλων τους και πώς θα προωθήσουν το «σκοπό», μια λέξη που αναφέρεται αρκετές φορές στα κείμενα.
Ο καθηγητής Μάικλ Μαν, ένας εκ των πρωταγωνιστών και στις δύο φάσεις του σκανδάλου, περιέγραψε τις νέες διαρροές ως «πραγματικά αξιοθρήνητο συμβάν» και επέρριψε την ευθύνη σε «πράκτορες» της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων.
Η πηγή της τελευταίας διαρροής δεν έχει αποκαλυφθεί, ενώ άγνωστος παραμένει και ο δράστης της αρχικής «επίθεσης», παρότι η βρετανική αστυνομία διαβεβαιώνει πως ο φάκελος δεν έχει κλείσει και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου