GuidePedia

0
Τα παιχνίδια της διεθνούς διπλωματίας βρίσκονται στο απόγειό τους, με τη Ρωσία και την Κίνα να κινούνται αιφνιδιαστικά για να μπλοκάρουν την υιοθέτηση περισσοτέρων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, για το πυρηνικό της πρόγραμμα…
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι δυο χώρες ασκούν ασφυκτική πίεση στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA: International Atomic Energy Agency) να καθυστερήσει την ανακοίνωση των ευρημάτων της αναφορικά με τις προόδους και τις δοκιμές στις οποίες έχει προχωρήσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο επικεφαλής της IAEA, ο Ιάπωνας Γιουκία Αμάνο έλαβε προ ημερών μια επιστολή γραμμένη σε σκληρή γλώσσα, η οποία επιδιώκει την αναβολή της συζήτησης για όσα θέλει να παρουσιάσει η Υπηρεσία αναφορικά με την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Από την πλευρά τους, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, πιέζουν για την άμεση συζήτηση του ζητήματος, εάν είναι δυνατόν και στη συνέλευση της Υπηρεσίας τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εάν η συζήτηση αυτή δεν διεξαχθεί, τότε θα καθυστερήσει η ανάδειξη του θέματος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άρα θα καθυστερήσει και η υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Κατά συνέπεια, αυτό που φαίνεται να επιδιώκουν Μόσχα και Πεκίνο, είναι να δώσουν χρόνο στην Τεχεράνη, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί το κίνητρό τους μέχρι στιγμής.
Το επιχείρημα Κίνας και Ρωσίας είναι ότι μια τέτοια ενέργεια θα απομονώσει περισσότερο το Ιράν κάνοντάς το λιγότερο διατεθειμένο να συνεργαστεί, μια εξήγηση η οποία κρίνεται ως ελάχιστα πειστική, αφού έτσι κι αλλιώς η Τεχεράνη δεν έχει συνεργαστεί ιδιαιτέρως με τον διεθνή παράγοντα, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να συγκαλύψει – ανεπιτυχώς βέβαια – την πραγματική της στόχευση, που είναι η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου
Αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι η ρωσική στάση, αφού αποτελεί κοινό συμπέρασμα ανάμεσα στους αναλυτές, ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί την πυρηνικοποίηση της Τεχεράνης, με την οποία τα συμφέροντα σε πολλά ζητήματα αποκλίνουν, ενώ η σχετική γεωγραφική εγγύτητα θα έθετε για τη Μόσχα και ζήτημα εθνικής ασφαλείας σε περίπτωση που οι Ιρανοί αποκτούσαν πυρηνικά όπλα.
Το πιθανότερο είναι ότι για μια ακόμη φορά οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το θέμα ως διπλωματικό «χαρτί» στις διαπραγματεύσεις τους με τις ΗΠΑ, κάτι που αναμφίβολα κάνει με άλλους τρόπους και η Ουάσιγκτον.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top