Όπως όλα δείχνουν, ήρθε πλέον η ώρα να αντιληφθούν οι λαμβάνοντες τις – επιπόλαιες από στρατηγικής απόψεως – αποφάσεις, ότι οι άκριτες πρωτοβουλίες επεμβάσεων και υπόγειας ενίσχυσης της «κοινωνίας των πολιτών», δεν φέρνει πάντα τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν…
Ο Ρασίντ Γανουσί, ηγέτης των ισλαμιστών της Τυνησίας οι οποίοι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, αναδεικνύονται νικητές των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, έκρινε σήμερα «φυσικό» να ηγηθεί το κόμμα Ενάχντα της επόμενης κυβέρνησης της χώρας: «Είναι απολύτως φυσικό το κόμμα που απέσπασε την πλειοψηφία να ηγηθεί της κυβέρνησης», είπε ο Γανουσί, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, μολονότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα τελικά αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Γανουσί, το κόμμα του οποίου έλαβε τελικά 41,47% των ψήφων και απέσπασε 90 από τις 217 έδρες του Κοινοβουλίου, τάχθηκε ωστόσο υπέρ μιας «μεγάλης, εθνικής συμμαχίας» που θα οδηγήσει στο σχηματισμό… δημοκρατικής κυβέρνησης μαζί «με όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπεν Άλι». Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχαν ξεκινήσει «συζητήσεις» πριν από τις εκλογές, χωρίς να διευκρινίσει με ποια κόμματα.
Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και θρησκείας φρόντισε για ευνόητους λόγους να εμφανιστεί οπαδός της «πολιτικής ορθότητας», τονίζοντας ότι «τα τζαμιά δεν πρέπει να γίνουν βήμα για τα πολιτικά κόμματα αλλά να είναι ουδέτερα». Φρόντισε βέβαια να συμπληρώσει, ότι δεν είναι δυνατόν και να απαγορευτεί στους ιμάμηδες να μιλούν για την πολιτική, αρκεί να μην παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος…
Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε «αισιόδοξος» για τις εξελίξεις στην Τυνησία αλλά επισήμανε ότι η οποιαδήποτε βοήθεια της G8 προς τη χώρα αυτή θα εξαρτηθεί από το σεβασμό που θα δείξει στις δημοκρατικές αξίες…
ΠΗΓΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ΗΠΑ μέχρι πρότινος στον καθορισμό των σχέσεών τους με τους Άραβες ζητούσαν να αποδεχθούν αυτοί τα τετελεσμένα στο Ισραήλ, ανεχόμενοι την ύπαρξή του αλλά και ειρήνη μαζί του. Η πολιτική αυτή ανατρέπεται από τον Ομπάμα όπου οι σχέσεις ενός αραβικού κράτους με το Ισραήλ δεν επηρεάζουν τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Μπορεί δηλαδή κάποιο κράτος να έχει καλές σχέσεις με την Αμερική χωρίς να χρειάζεται να διατηρούν καλές σχέσεις με το Ισραήλ.
Θα απορούσε όμως κανείς γιατί αφού τα Αραβικά καθεστώτα στην βόρεια Αφρική είχαν σχέσεις υποτακτικότητας με τις ΗΠΑ, να επιδιώκουν οι ΗΠΑ την αλλαγή τους, υποστηρίζοντας ομάδες ακραίων ισλαμιστών που υπολόγιζαν στην μετατροπή των κρατών αυτών σε ισλαμοφασιστικά. Ο λόγος είναι ότι οι άγνωστοι φασίστες χωρίς ψυχή μεγαλοκεφαλαιοκράτες των ΗΠΑ, ενδιαφερόμενοι για μια παγκόσμια διακυβέρνηση, γνωρίζουν ότι αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να διατηρούνται με την δύναμη των όπλων, αλλά δεν μπορούν να έχουν διείσδυση σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας. Σε ένα κεφαλαιοκρατικό σύστημα το χρήμα μπορεί να αγοράζει κόμματα, πολιτικούς, κανάλια, πανεπιστήμια, συνειδήσεις, ιδέες. Μια δημοκρατία δυτικού τύπου γνωρίζουν πώς να την ελέγχουν και να επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία της. Στα καθεστώτα που πέσανε ήλεγχαν μόνο την ηγεσία.
Στην Τυνησία η ΄΄επανάσταση΄΄ ξεκίνησε από τις πιο αυταρχικές και ισλαμικές περιοχές. Στην Αίγυπτο που θέλουν εκλογές το μόνο κόμμα που υπάρχει εδώ και χρόνια είναι αυτό των Αδελφών Μουσουλμάνων ακραίων ισλαμοφασιστών. Όταν λες για εκλογές εκεί που υπάρχει μόνο ένα κόμμα και τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας δεν γνωρίζουν ούτε καν πως να συντάξουν ένα ψηφοδέλτιο είναι προφανές ποιον ευνοούν οι εκλογές. Στην Λιβύη σε κάθε πόλη που κατακτούσαν οι ισλαμιστές και όχι απλώς επαναστάτες, εξανάγκαζαν την εφαρμογή της σαρίας.
Όλα αυτά οι Αμερικάνοι τα ήξεραν και τα προέβλεπαν, αλλά δεν τους ένοιαζε αν η δημοκρατία θα έχει ενσωματωμένα ακραία θρησκευτικά στοιχεία και αν λειτουργεί υπό καθεστώς φαυλοκρατίας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εισαγωγή τους σε ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Όσο αφορά την αποτροπή πολέμου με το Ισραήλ οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα καθεστώτα ότι σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, θα συμπαρασταθούν στρατιωτικά με το Ισραήλ, οπότε όποια εναντίωση πρέπει να μείνει σε επίπεδο λόγων και ιδεών στις μάζες.
Αυτό που δεν ξέρουν οι ΗΠΑ είναι ότι λόγω αυτής της πολιτικής της απέναντι στον ισλαμοφασιμό ενδυναμώνουν τον εχθρό τους, γιατί οι ισλαμιστές θα συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον τους και προκαλούν την οικονομική της πτώση μια ώρα αρχύτερα. Μια τέτοια Αμερική βρίσκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας και ασκεί με λάθος τρόπο την οικονομική της δύναμη. Σύντομα αυτοί που μπορούν, πρέπει, και θα την στείλουν σε θέση που θα προκαλεί οίκτο στα έθνη. Το ζήτημα είναι να ενεργηθούν γρήγορα οι κανόνες του κόσμου τούτου ώστε να μην προστεθούν και άλλα κράτη στα χέρια των ισλαμοφασιστών. (Παρόλο που η πτώση της Αμερικής μάλλον θα φέρει στο προσκήνιο και την Ρωσία).