GuidePedia

0


Έγινε τελικά το πρώτο βήμα, αν και εκκρεμεί τις επόμενες ώρες να διαπιστωθεί το πώς αντιμετωπίζουν οι αγορές την εν λόγω συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία η οποία αφενός μειώνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και αφετέρου – αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο – αποφεύγει επιπλοκές στο τραπεζικό σύστημα, όπως η αδυναμία αντιμετώπισης του επιβαρυμένου ισολογισμού λόγω της οριστικοποίησης των απωλειών από τα… «θαλασσο-ομόλογα» του ελληνικού Δημοσίου, άρα αποφεύγει την κρατικοποίησή τους.
Όπως είχε γράψει το «defence-point.gr» αναπαράγοντας τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε από τις Βρυξέλες το αμερικανικό δίκτυο CNBC η συμφωνία «κλείδωσε» τελικά στο 50% και αφορά στους ιδιώτες επενδυτές. Όσον αφορά στις τράπεζες, οι πληροφορίες μιλούν ότι το 15% των ομολόγων που θα… «κουρευτούν» θα το λάβουν σε ρευστό και το υπόλοιπο 35% σε δάνειο 20ετίας ή 25ετίας με επιτόκιο 4-4,5%. Αυτό επίσης που εντυπωσιάζει είναι ότι περίπου το 35% των χρημάτων που θα δαπανηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδεύσουν στις ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολογίζει στα 30 δισ. ευρώ τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για ενίσχυση των κεφαλαίων τους, σε πρώτη φάση, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου των «27» για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%. Η συνολική επανακεφαλαιοποίηση για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 106,4 δισ. ευρώ, με τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες να ακολουθούν τις ελληνικές στην εξασφάλιση κονδυλίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.
Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο – προθεσμία μέχρι το τέλος του Ιουνίου στις τράπεζες που συμμετείχαν στα «stress test» να αυξήσουν τον βασικό δείκτη των κεφαλαίων τους (Core Tier 1) στο 9%.
Θεωρείται βέβαια ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια… να σερβίρει επικοινωνιακά τη συμφωνία θα τονίσει το ότι το βάρος πέφτει στις τράπεζες, με την αντιπολίτευση να τονίζει τις ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία και τον μηχανισμό εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το τελευταίο θέμα έχουμε αναφέρει ξανά ότι η ελληνική ορθολογική οικονομική συμπεριφορά και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει εκ των πραγμάτων άχρηστη κάθε τέτοια πρόβλεψη. Άρα, είναι στο χέρι μας…


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top