GuidePedia

0



ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΡΙΧΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Η 23η Σεπτεμβρίου του 2011 θα καταγραφεί ως μία ιστορική μέρα για την Παλαιστίνη, αφού, όπως είχε προαναγγελθεί, χθες ο Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αίτημα για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε πως «ο λαός της Παλαιστίνης αποκηρύσσει τη βία και την τρομοκρατία», καλώντας το κράτος του Ισραήλ να προχωρήσει σε διάλογο ώστε να χτιστούν γέφυρες ειρήνης «αντί για τείχη χωρισμού».

Βεβαίως, το αίτημα δεν πρόκειται να βρει πρακτική ανταπόκριση, αφ’ ής στιγμής οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι θα ασκήσουν «βέτο» σε μία τέτοια απόφαση, ακυρώνοντας εκ των προτέρων την ουσία του παλαιστινιακού αιτήματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο λαός της Παλαιστίνης καλωσόρισε με έντονο ενθουσιασμό τη χθεσινή ιστορική πρωτοβουλία, πλημμυρίζοντας μαζικά τους δρόμους της Ραμάλα, όπου κυριάρχησαν επί ώρες οι χοροί και τα τραγούδια. Ωστόσο, το εορταστικό κλίμα αμαυρώθηκε από τη δολοφονία ενός διαδηλωτή - του 37χρονου Ισαμ Μπαντράν - κοντά στη Ναμπλούς, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά(…). 

Ο Μαχμούντ Αμπάς την Παρασκευή μίλησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές – που παραμένουν «παγωμένες» εδώ και έναν χρόνο – άρχισαν μεν σε θετικό κλίμα, ωστόσο οι προσπάθειες υπονόμευσής τους από την ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέτρεψαν τη συνέχισή τους. 

Παράλληλα, ο κ. Αμπάς ανέφερε με έμφαση, σχετικά με το φλέγον ζήτημα των εποκισμών της Δυτικής Όχθης, πως οι τακτικές που ακολουθεί το Ισραήλ έχουν το χαρακτήρα «εθνοκάθαρσης», ενώ προσέθεσε ότι η πολιτική του εποικισμού υπονομεύει ευθέως την επιβίωση της Παλαιστίνης, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη κατοχής» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τέλος, ο Μαχμούντ Αμπάς προσέφερε σε αδρές γραμμές τους στόχους αλλά και τις κεντρικές αρχές , υπό τις οποίες οι Παλαιστίνιοι εννούν από την πλευρά τους την ειρηνική συμβίωση με το κράτος του Ισραήλ:

1. Η υλοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων για κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

2. Η αποκήρυξη της βίας και όλων των μορφών της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας.

3. Μόνιμη λύση στη σύγκρουση στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας μετά τον τερματισμό του εποικισμού.

4. Συνέχιση της λαϊκής, ειρηνικής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

Να σημειωθεί ότι μετά την – βέβαιη - απόρριψη του παλαιστινιακού αιτήματος για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσει το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα.
Σύμφωνα με το BBC, αυτό προβλέπεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Στη Γενική Συνέλευση απαιτείται η απλή πλειοψηφία των παρόντων κρατών, γεγονός που δίνει ελπίδες στους Παλαιστινίους ώστε να λάβουν την πολυπόθητη και ιστορική έγκριση. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν πάνω από 120 ψήφους στη Γενική Συνέλευση,  αριθμός που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη από τη διεθνή κοινότητα ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δικαιώνοντας έτσι τα όνειρα και τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού, και φέρνοντας το Ισραήλ προ τετελεσμένων.

Οπωσδήποτε, το διπλωματικό παρασκήνιο τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχει το δικό του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top