GuidePedia

0

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Δημήτρη Ηλιάδη στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Αμυνας. Στη συνάντηση με τον κ. Μπεγλίτη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, και ευρύτερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης από τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, τη Ρωσία, αλλά και εκ μέρους των διεθνών οργανισμών. «Είναι ένα ισχυρό μέτωπο και ανάχωμα απέναντι σε μια μονομερή ενέργεια και στις απειλές της Τουρκίας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην τουρκική ηγεσία θα επικρατήσει η αναγκαία κοινή λογική.
«Στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόνισε και κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο σημείο αυτό εκτίμησε πως «οι μονομερείς της ενέργειες ακόμα και οι επανειλημμένες, τον τελευταίο καιρό, δηλώσεις της ουσιαστικά, συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μιας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή», συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία και αποφασιστικότητα καθώς όπως είπε, «η πολιτική των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος», διεμήνυσε, «έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί παρόμοιες συμπεριφορές, υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Ηλιάδης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής νομιμότητα και οι δυνάμεις θα παρέμβουν ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις στρατιωτικής έντασης στην περιοχή.
Ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία, ελλείψει επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της, εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. «Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στην παραμονή μέσα στα πλαίσια της υπεύθυνης και ψύχραιμης συμπεριφοράς και οι διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί πιστεύουμε και είναι θέση μας ότι θα πρέπει να απλώσουν μια ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας.

Ατυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο - Σε ετοιμότητα η Εθνική Φρουρά

Το θέμα των τουρκικών απειλών θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας εν όψει της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη κα ιτη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας, ενώ η Αθήνα προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης, πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ όπου αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Μπεγλίτης στο Ισραήλ.
Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμύνας Π. Μπεγλίτης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, διέψευσε τα σενάρια περί στρατιωτικής ετοιμότητας και συστήνοντας ψυχραιμία και σοβαρότητα, κάλεσε τα ΜΜΕ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ευθύνη, η οποία όπως είπε, δεν μπορεί να συσκοτιστεί από διάφορες πληροφορίες, και κέντρα παραπληροφόρησης που τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν ένα λόγο πάρα πολύ επικίνδυνο».
Από το απόγευμα της Πέμπτης εξάλλου, η πλατφόρμα «Όμηρος» της Noble Energy βρίσκεται στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη», πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία θα ερευνήσει. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», οι γεωτρήσεις επισπεύδονται και θα αρχίσουν τη Δευτέρα.
Την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη [Βλέπε άρθρο] και λίγο αργότερα, κλιμακώνοντας την προκλητική της στάση, η Αγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη έρευνων από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου [Βλέπε άρθρο] [Βλέπε άρθρο] . Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τουρκικά πολεμικά πλοίο εξήλθαν της ναυτικής βάσης του Ακσάζ και κατευθύνονται προς την περιοχή των ερευνών.
Από την πλευρά του, ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Έρογλου, σημείωσε πως με τον καθορισμό των ΑΟΖ με τις χώρες της περιοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία εισήγαγε το Κυπριακό στην κρίση στη Μέση Ανατολή, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δυσκολέψουν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό [Βλέπε άρθρο] .
Απάντηση Λευκωσίας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Απαντώντας στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Λευκωσία κατήγγειλε ως παράνομες και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, τις όποιες συμφωνίες της Αγκυρας με το ψευδοκράτος, σχετικά με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα, είτε στη ξηρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία συμφωνία ή απόφαση της Τουρκίας δεν τα επηρεάζει, ξεκαθαρίζεται στην απάντηση της Λευκωσίας.
Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή της για τη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών κ. Μαρκουλλή.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό, έχουν δημιουργήσει μια πολιτική ασπίδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στήριξη των χωρών προς την Κύπρο.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των διαβημάτων και ενεργειών της Κύπρου προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο.
Εξάλλου επιβεβαίωσε ότι η εξέδρα της Noble Energy έφθασε στον προορισμό της χθες, γύρω στο μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει παρενόχληση από τουρκικά πλοία και η εταιρεία προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησης της εξέδρας.
Όσον αφορά την παρουσία πλοίων του τουρκικού Στόλου στην περιοχή, σημείωσε πως εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας που κήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από την εξέδρα, είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο εμπορικό ή πολεμικό, να πλέει στα ύδατα αυτά. Από τη στιγμή που δεν παρενοχλεί ή δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο να περάσει από αυτή την περιοχή, διευκρίνισε.
Όσο για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι ένα θέμα ευαίσθητο. Κατά καιρούς προσεγγίστηκε η Αθήνα για το θέμα, συμπλήρωσε, οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Σε ό,τι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας με τον Λίβανο, διευκρίνισε πως απομένει η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή του Λιβάνου. «Ζήτησα να επισκεφθώ τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό και ελπίζω στις προσεχείς εβδομάδες να γίνει η επίσκεψη. Ζήτησα συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου και η συνάντηση θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», ενημέρωσε την Επιτροπή η κ. Μαρκουλλή.
Τέλος, για τις σχέσεις με το Ισραήλ είπε ότι αναμένεται η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και αναφέρθηκε στην πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να επισκεφθεί την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε όλο αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απειλές της Τουρκίας, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ περιορίστηκε να καλέσει «όλους τους εμπλεκόμενους να διευθετήσουν το ζήτημα με ειρηνικό τρόπο». Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε ανακάλυψη από τις γεωτρήσεις θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. 
Προσέγγιση με το Ισραηλ προτείνει ο ΛΑΟΣ

«Το Καστελόριζο έχει τα ωραιότερα ψάρια του Αιγαίου. Θα ήταν πολύ ευχάριστο να κάνουμε εκεί ένα εξαιρετικό τραπέζι στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τις τουρκικές προσκλήσεις.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top