GuidePedia

0
Ερντογάν: Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην πΓΔΜ είναι ακατανόητη

«Θα μπείτε στην ΕΕ πριν από μας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Την στήριξη της Τουρκίας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο θέμα της ονομασίας, επανέλαβε ο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Νίκολα Γκρουέφσκι κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια
Ακατανόητη και άδικη χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη θέση της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στα Σκόπια. Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της Αγκυρας στην προσπάθεια της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και έκανε την πρόβλεψη ότι τα Σκόπια θα γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πριν το καταφέρει η Τουρκία.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε απόλυτα υποστηρικτικός στις θέσεις της πΓΔΜ για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η θέση της Ελλάδος για εμάς είναι ακατανόητη και άδικη. Η "Μακεδονία" έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου "Κάτω", "Ανω", "Βόρεια" δεν έχουν καμία σημασία. Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο».

Οι δύο άνδρες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Είναι γνωστή άλλωστε η απόπειρα οικονομικής διείσδυσης της Αγκυρας στα Βαλκάνια. Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε μάλιστα, αμά τη άφιξή του, το ανακαινισμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων το οποίο θα εκμεταλλεύεται για την επόμενη 20ετία η τουρκική εταιρεία TAV.

Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αναμένεται να ανέλθουν σε 400 εκατομμύρια δολάρια το 2011. Η τουρκική κυβέρνηση ενθαρρύνει πολλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ στενή είναι και η στρατιωτική συνεργασία.

Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί τόσο τις αλβανικές περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα το Τέτοβο, ενώ θα πάει και στο Γκόστιβαρ όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός της τουρκικής εθνικής κοινότητας στα Σκόπια. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ δίνει άλλωστε μεγάλη έμφαση στις σχέσεις με μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια, ενώ χρηματοδοτεί γενναιόδωρα την αποκατάσταση μνημείων της οθωμανικής περιόδου.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top