GuidePedia

0

Μοιάζει να αποτελεί ενέργεια που βάζει οριστικά ταφόπλακα στις μνήμες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς πρόκειται για μια είδηση η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγο μόλις καιρό.
Η ισραηλινή «Chamber Orchestra» θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του «φεστιβάλ Βάγκνερ» που θα διεξαχθεί στη Γερμανία και θα εκτελέσει έργα του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.
Ο Βάγκνερ (1813-1883) ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και ο ίδιος θεωρούνταν ως φορέας ρατσιστικής ιδεολογίας από την οποία επηρεάστηκε καθοριστικά ο Χίτλερ και λόγω αυτής της «ιστορικής λεπτομέρειας», για λόγους σημειολογίας, οι Ισραηλινοί μουσικοί δεν εκτελούσαν τα έργα του.

Για πρώτη φορά, η συγκεκριμένη παράδοση «έσπασε» τον Ιούλιο του 2001 όταν εκτελέστηκαν έργα του σε φεστιβάλ στο Ισραήλ, από τον Ντάνιελ Μπέρεμποϊμ. Ο μουσικός (πιανίστας) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στο κοινό την απόφασή του, ζητώντας από όσους διαφωνούν να αποχωρήσουν. Κάποιοι αποχώρησαν. Όσοι παρέμειναν, χειροκροτούσαν στο τέλος παρατεταμένα, πιθανότατα αντιλαμβανόμενοι την ιστορική σημασία της πρωτοβουλίας.
Με την επανάληψη της πρωτοβουλίας, αυτή τη φορά στη γενέτειρα του συνθέτη, επιχειρείται να δοθεί ένα τέλος στην αδιέξοδη προσκόλληση στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας και να αξιολογηθεί μόνο η μουσική αξία του έργου του Βάγκνερ η οποία αποτελεί κτήμα όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητας, αυτό που πρέπει να μείνει στους αιώνες και όχι οι ιδεολογίες που αιματοκύλισαν τόσο άδικα τη Γηραιά Ήπειρο.
Τοι ανεπίσημο μποϊκοτάζ στα έργα του Βάγκνερ είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 1938 από την τότε «Ορχήστρα της Παλαιστίνης», μετά τις πρώτες επιθέσεις που δέχθηκαν οι Εβραίοι της Γερμανίας. Το τι ακολούθησε εξηγεί τον λόγω της διατήρησης αυτού του μποϊκοτάζ για περισσότερο από 70 χρόνια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού BBC, ο πιανίστας Μέρεμποϊμ επανήλθε δηλώνοντας, ότι «πρέπει μια μέρα να απελευθερώσουμε τον Βάγκνερ από όλο αυτό το βάρος», αναφερόμενος προφανώς στην αξία του μουσικού του έργου, το οποίο αδικείται όταν συνδυάζεται από χρεοκοπημένες ιδεολογίες μιας άλλης εποχής.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top