GuidePedia

0

Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν τρεις τούρκους στρατιώτες στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το περιστατικό σημειώνεται σε μία εποχή κατά την οποία κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στους κούρδους αντάρτες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Και κατά την οποία η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει αναδυθεί σε μια εκστρατεία “ανακάλυψης” εχθρών προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει τα δσοβαρά προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Τουρκία τόσο σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό.
Ένας από τους λόγους “σκλήρυνσης” της Άγκυρας, που άρχισε την τελευταία εβομάδα του προεκλογικού αγώνα, οφείλεται στην προσπάθεια της ισλαμικής τουρκικής κυβέρνησης να προλάβει τις εξελίξεις που μπορούν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, κυρίως αμερικανού, να την οδηγήσουν σύντομα (εντός διετίας) σε αδυναμία να ελέγξει τα ογκούμενα προβ΄λήματα της χώρας. Τόσο στο άμεσο γεωγραφικό της περιβάλλον (Ελλάδα, Συρία, Ιρακ(Κουρδιστάν), όσο και στην οικονομία της που εμφανίζει μια σοβαρή κόπωση στο ρυθμό των επενδύσεων (λόγω της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης) αλλά και λόγω της χαμηλής απόδοσης των τουρκικών τρπεζών οι οποίες σύμφωνα με την ίδια την κεντρική τράπεζα Τουρκίας απαιτείταινα ξεπεράσουν σύντομα το πρόβλημα της έλλειψης καταθέσεων.
Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να ερμηνευθεί και η αδυναμία της Άγκυρας (Ερντογάν) να προβεί στις κινήσεις εκείνες που αθ εξασφάλιζαν τη λύση του κυπριακού με όρους κοινά αποδεκτούς από τις δυό κοινότητες. Έτσι την τελευταία εβδοαμάδα δεν διστάζει ανοιχτά να διακηρύξει ότι “δεν υπάρχει σχέδιο λύσης”, “δεν υπάρχει λύση” πως “η Ελληνοκυπριακή οικονομία καταρρέει” κ.ά τινά καθώς βρίσκεται απέναντι στη σκληρή, ωμή κριτική που για πρώτη φορά ασκείται από μέρους των τουρκοκυπρίων, που βρίσκονται σε στάδιο “εξέγερσης σε αναμονή”.
Ταυτοχρόνως δε αντιμετωπίζει ένα βαθύ προβληματισμό εξαιτίας της κρίσης στη Συρία και της αδυναμίας του να διαχειριστεί την κρίση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο υπεξ Αχ. Νταβούτογλου του σύστησε να κάνουν “ένα βήμα πίσω” και να επαναφέρουν τις σχέσεις με το σιραήλ στην προηγούμενη κατάσταση, την οποία διάκρινε η γνωστή συνεργασία των δυο χωρών. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να το κάνει χωρίς την προταίρα “συγγνώμη” του Ισραήλ καθώς είχε δεσμευθεί τόσο στο σκληρό ισλαμικό πηρύνα του κόμματός του (ΑΚΡ) όσο και προς την Τεχεράνη. Ταυτοχρόνως όμως, με τη προσφερόμενη στήριξη στους Σύρους αντάρτες κατά του Άσσαντ, διέρρηξε τις σχέσεις του με τη Δαμασκό, παρά τη συνεχιζόμενη πληροφόρηση της μέσω καναλιών της ΜΙΤ για το ρόλο των αντικαθεστωτικών που δρουν στην Τουρκία. Έτσι έχει βρεθεί σε πλήρη απομόνωση στη Μέση Ανατολή καθώς η δράση του ΡΚΚ έχει στερήσει την ελευθερία κινήσεων προς το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Η ανάδειξη της Τεχεράνης πλέον, ως του πλησιέστερου συμμάχου της Άγκυρας δεν υιοθετείται ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ κι αυτό δημιουργεί επιπλεον προβλάηματα στην τουρκική ηγεσία. Πως θα δράσει το επόμενο εξάμηνο κρίνεται ουσιώδους σημασίας γιατί είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο σε νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή μας.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top