Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δεχτούν ήπια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας λόγω της “δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης της χώρας”, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία συνεχίζουν να αντιτάσσονται στην επιλογή αυτής της κίνησης, θα αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, στην έκδοση της Κυριακής, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. “Δεν γνωρίζουμε να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση”, σχολίασε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Olli Rehn, απέφυγε με τη σειρά του να κάνει σχετικές δηλώσεις. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν προσβάσιμο για κάποιο σχόλιο και το ΔΝΤ επίσης δεν απάντησε.Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο τάσσονται τώρα υπέρ της παράτασης της προθεσμίας αποπληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά και τις τελευταίες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Κομισιόν εναντιωνόταν στο σενάριο της αναδιάρθρωσης, καθώς, όπως και η ΕΚΤ, φοβόταν πως θα προκαλούσε αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με αρνητικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την Die Welt.
“Βλέποντας τα νέα στοιχεία, κανείς βλέπει πως η κατάσταση έχει αλλάξει”, φέρεται να δήλωσε η ανώνυμη πηγή.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επιπλέον, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Αθήνα 9.84, πως το χρέος της Ελλάδας είναι 13% μεγαλύτερο για το 2011 από όσο είχε συμφωνηθεί με την Ευρώπη και για το λόγο αυτό “έρχεται πιο κοντά μια αναγκαστική διακοπή της διεθνούς βοήθειας”.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κομισιόν “διόρθωσε αισθητά” τις προγνώσεις της για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους. Για το 2012 εκτιμάται ότι το ύψος του χρέους της Ελλάδας θα είναι κατά 17% υψηλότερο από το στόχο που συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο στο μνημόνιο με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. “Η υψηλότερη εκτίμηση μπορεί να προκαλέσει έναν πολιτικό και οικονομικό σεισμό” αναφέρεται σχετικά.
“Στην εαρινή πρόγνωση για όλες τις χώρες της ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Οικονομίας και Δημοσιονομικών προβλέπει για την Ελλάδα ότι στο τέλος του 2011 το χρέος θα είναι 157,7% του ΑΕΠ”, γράφει το δημοσίευμα. Αυτό σημαίνει 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί στην αρχή του προγράμματος χορήγησης των 110 δισ βοήθειας, που προέβλεπε ως στόχο ένα ποσοστό 145%. Για το 2012 η εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα φράσει στο 166,1% του ΑΕΠ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 149%.
Οι εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν έχουν και την ευθύνη επιτήρησης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. “Εάν οι εμπειρογνώμονες συμπεριλάβουν τη νέα αυξημένη κατά 17% εκτίμηση χρέους στην επικείμενη τέταρτη έκθεση του Ιουνίου θα έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα”, σημειώνει το δημοσίευμα. Ως εναλλακτικές επιλογές αναφέρει ότι θα είναι “διακοπή της καταβολής των δανείων, νέα δραστικά μέτρα περικοπών από την Αθήνα, ή αναδιάρθρωση”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο είπαν στη “Welt Online” ότι “πρόκειται για πρόγνωση και όχι για την τέταρτη έκθεση προόδου”.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου