GuidePedia

0


Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία με τους Πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Δανίας και τον Πρόεδρο της Κύπρου, που αποτελούν το «τρίο» της περιόδου Ιουλίου 2011-Δεκεμβρίου 2012, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Β΄ εξάμηνο του 2012, αποτελεί πολύ σοβαρή πρόκληση για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Συμπλήρωσε, ότι η Κύπρος, με την ευκαιρία αυτή, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση μιας Ευρώπης που θα φροντίζει τους πολίτες της και θα διαχειρίζεται τις κοινωνικές προκλήσεις, που έφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ώστε να μην επωμίζεται ο Ευρωπαίος πολίτης το βάρος.
Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των εξελίξεων στις αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Αλλά και η οικονομική κρίση, η οποία χτύπησε την Ευρώπη και τώρα χτυπάει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, είναι και αυτή μια εξέλιξη, την οποία θα κληθεί να χειρισθεί η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.
Πάντως, στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η μεγιστοποίηση των ωφελειών για τη διεθνή εικόνα της, παράλληλα με την άρτια οργάνωση της ευρωπαϊκής προεδρίας, που για πρώτη φορά αναλαμβάνει, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003, επί ελληνικής προεδρίας.
Η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή προεδρία της και για το εθνικό της θέμα, που αφορά όλο τον ελληνισμό. Όχι για να βρει λύση κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθότι το εκάστοτε προεδρεύον κράτος, αφήνει στο περιθώριο τα δικά του ειδικά προβλήματα, πόσο μάλλον τα εθνικά και αφοσιώνεται στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης.
Μπορεί όμως να επιδιώξει λύση πριν, αν αυτό είναι εφικτό, ώστε να συμπίπτει η έναρξη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη de facto ενοποίησή της, στο πλαίσιο μιας Ομοσπονδίας με κεντρική κυβέρνηση και δύο πολιτικά, ισότιμες κοινότητες.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κυπριακό ζήτημα είναι περίπλοκο και η εσωτερική με τη διεθνή διάσταση του, είναι αλληλένδετες. Εξαρτάται, κυρίως από την Τουρκία και δευτερευόντως από τους τουρκοκύπριους. Εάν οι εκλογές στην Τουρκία δώσουν μια σταθερή και δυνατή κυβέρνηση και εάν υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση με νέο και ισχυρό Πρόεδρο, τον Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχουν κάποιες έστω και αμυδρές ελπίδες, για λύση.
Η Κύπρος πάντως είναι έτοιμη γι΄ αυτό, παραμονή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 22 Μαΐου και η Ελλάδα της συμπαραστέκεται. Στην Κύπρο, αντιθέτως με την Ελλάδα, το προεδρικό σύστημα εγγυάται την απρόσκοπτη συνέχεια του κράτους.
Αρκεί η λύση να είναι κοινής αποδοχής, με γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, χωρίς ξένα στρατεύματα και επιρροές. Ανεξάρτητη και εθνική, δημοκρατική και ανθρώπινη, ανεκτική και ανοιχτή στον κόσμο.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top