Από το Χάρη Φλουδόπουλο – Εφημερίδα: ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή μας – Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας.
Λένε ότι ο τουρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει μια ευρύτερη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν να περιμένουν μόνο οφέλη. Αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, κάτι που επιβεβαιώνει ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Stas Misezhnikov, που μιλά στο «Κ» για την επίσκεψή του στην Αθήνα, για τις συμφωνίες συνεργασίας που υπεγράφησαν αλλά και για το νέο πνεύμα στις διμερείς σχέσεις.
Για φέτος η Ελλάδα μπορεί να περιμένει διπλάσιους τουρίστες από ίο Ισραήλ, καθώς οι tour operators «δούλεψαν» υπέρ μας, διοχετεύοντας τουρίστες που μέχρι πρόσφατα κατευθύνονταν στην Τουρκία. Ο κ. Misezhnikov αποκαλύπτει επενδυτικό ενδιαφέρον για κατασκευές ή και εξαγορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα από ισραηλινές εταιρείες
- Κύριε Misezhnikov, να υποθέσω ότι στον τομέα του τουρισμού, με την επίσκεψή σας, περνάμε από τη φάση των διακηρύξεων στη φάση των έργων για την ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ;
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό κομμάτι της συνεργασίας στη νέα εποχή των διμερών σχέσεών μας. Φέτος περιμένουμε ο τουρισμός από το Ισραήλ προς την Ελλάδα να διπλασιαστεί από τους 200 χιλιάδες στους 400 χιλιάδες τουρίστες. Να σας αναφέρω ότι μόνο ένας μεγάλος ισραηλινός τουριστικός πράκτορας θα αυξήσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Ελλάδα από 70 σε 100.
Άλλο ένα παράδειγμα αφορά τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις από το Τελ Αβίβ, μεταφέροντας 700 τουρίστες. Είναι σημαντικό ότι οι επισκέψεις των Ισραηλινών τουριστών επεκτείνονται σε όλη ιη διάρκεια ίου χρόνου και δεν αφορούν μόνο την τουριστική σεζόν. Αντίστροφα, τον περασμένο χρόνο είχαμε 22 χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες -κυρίως προσκυνητές- και μέσω των διμερών συμφωνιών που υπογράψαμε περιμένουμε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός.
- Έπαιξαν ρόλο για την εξέλιξη αυτή τα προβλήματα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία;
Φυσικά, η Τουρκία έχασε μια αγορά 600.000 Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονταν επί χρόνια τη χώρα. Μεταξύ των χωρών που επισκέπτονταν επί χρόνια τη χώρα. Μεταξύ των χωρών που διεκδίκησαν αυτό το μερίδιο αγοράς, μεγαλύτερη κερδισμένη είναι η Ελλάδα. Αυτό το αποτέλεσμα, βεβαίως, δεν ήρθε από μόνο του, είναι απόρροια της δουλειάς των Ισραηλινών tour operators, που προωθούν την Ελλάδα στο Ισραήλ. Κάθε φορά, λοιπόν, που μιλάμε για τα αυξημένα μεγέθη των Ισραηλινών τουριστών προς στην Ελλάδα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης δουλειάς, που θα πρέπει να υποστηριχτεί και από την ελληνική κυβέρνηση.
- Ποιο ήταν το περιεχόμενο των επαφών σας στην Αθήνα και τι συμφωνήσατε με τον κ. Γερουλάνο;
Υπογράψαμε μια συμφωνία που προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Καταρχήν, θα ενισχύσουμε την τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί με τους δικούς μας τουριστικούς πράκτορες, ώστε να προωθηθεί το Ισραήλ ως τουριστικός προορισμός και για τους Έλληνες
Η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, ενώ θα υπάρξουν επιχορηγήσεις τουριστικών πρακτόρων και από την ελληνική πλευρά. Με τις κινήσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση, η αγορά θα μεγαλώσει και θα υπάρξει μεγαλύτερο όφελος και για τις δύο πλευρές. Είναι μια κατάσταση win-win. Επίσης, στον τομέα της κρουαζιέρας συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στον πολιτιστικό τουρισμό. Τέλος, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε από κοινού συνδυασμένα κοινά τουριστικά πακέτα με προορισμό τόσο την Ελλάδα όσο και το Ισραήλ σε περιοχές όπως η Άπω Ανατολή και η αμερικανική ήπειρος, με έμφαση στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
- Συναντηθήκατε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ναι, συμφωνήσαμε για την αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού και, γι’ αυτόν το σκοπό, συναντηθήκαμε με τον Αρχιεπίσκοπο της Ελληνικής Εκκλησίας, τον οποίο και καλέσαμε να επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ και τους Αγίους Τόπους. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους πιστούς να επισκεφτούν τους Αγίους Τόπους. Να προσθέσω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.
Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον ισραηλινών εταιρειών στον τομέα του τουρισμού;
Υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και μεγάλοι tour operators κατασκευάζουν δεκάδες ξενοδοχεία στην Ευρώπη. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν ή και να αγοράσουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Είναι μια καλή ευκαιρία και εκτιμώ ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή μας – Τομέας Άμυνας & Ενεργειακά.
Ποιο είναι το μέλλον των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων;Νομίζω ότι χτίζουμε το μέλλον από το παρόν και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο σε όλα τα πεδία. Στον τομέα της άμυνας, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και αυτό μας ωθεί να αναπτύσσουμε κοινές αμυντικές συνεργασίες. Στον τομέα της οικονομίας, υπάρχει συνεργασία όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στον τομέα των υποδομών. Αλλά και αντίστροφα, σε πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και χρειαζόμαστε τη φιλική της αντιμετώπιση σε σημαντικά θέματα που μας αφορούν. Και, βεβαίως, η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη μας για τα δικά της θέματα.
Τον Μάιο θα υπάρξει επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, που θα συνοδεύεται από πολλούς υπουργούς, και θα προωθηθούν πολλά θέματα με αμοιβαία οφέλη.
Κλείνοντας, δεν μπορώ παρά να ρωτήσω για τα περίφημα κοιτάσματα αερίου και τα σχέδιά σας για αυτά…
Ήταν ένα θετικό σοκ για εμάς, όταν οι εταιρείες μας βρήκαν φυσικό αέριο. Μην ξεχνάτε ότι στον τομέα της ενέργειας ήμασταν πάντα εξαρτημένοι από εισαγωγές. Μέχρι το 2020 οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να προμηθεύσουν φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες και στον τομέα αυτόν μπορεί να υπάρξει καλή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου