Του Άλακμπαρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times
Αξιωματούχοι στην Τουρκία ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση στη γειτονική τους χώρα, για ένα πολύ σημαντικό λόγο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν ευρεία επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας επτά Κούρδους μαχητές έπειτα από διέλευση των συνόρων από μεγάλη ομάδα μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Η επιχείρηση έλαβε χώρα έπειτα από μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Άγκυρα κατάφερε να πείσει τη Δαμασκό να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας για Κουρδική ανταρσία.
Στις 14 Απριλίου, οι δυο χώρες ενέκριναν σύμφωνο ενάντια στις εξεγέρσεις, το οποίο εγκρίθηκε από το Τουρκικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, καθώς η κλίμακα των σκληρών μέτρων για τις διαδηλώσεις αυξάνεται στη Συρία, κάποιοι στην Άγκυρα αισθάνονται ανήσυχοι για τη μελλοντική πορεία της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Συρίας στο κοινοβούλιο, Μεχμέτ Σαντίρ, πιστεύει πως η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ενάντια στην τρομοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε συνέντευξη στους SETimes εξέφρασε τις ανησυχίες του.
“Εάν η Τουρκία δεν καλωσορίσει τη λήψη αυστηρών μέτρων για τις διαδηλώσεις στη Συρία και δεν εξηγήσει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ ποιος είναι ποιος — ο κόσμος στους δρόμους δεν είναι τρομοκράτες αλλά αυτοί που επιθυμούν δημοκρατία — στο τέλος της ημέρας η Δαμασκός θα μας καταδείξει τους λάθος ανθρώπους, αντί των πραγματικών τρομοκρατών”, ανέφερε ο Σαντίρ, εκπρόσωπος του δεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).
“Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών και πολιτικοί πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποτρέψουν το καθεστώς Ασάντ από περαιτέρω δολοφονίες αθώων πολιτών, προτού γίνουν πιο επιθετικές οι διαδηλώσεις”, προέτρεψε, προσθέτοντας πως η δημοκρατία στη Συρία “αποτελεί έναν από τους βασικούς εθνικούς στόχους μας”.
Με κοινά σύνορα μήκους 900 χλμ., Συρία και Τουρκία βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου το 1998 λόγω της στήριξης της Συρίας προς το ΡΚΚ. Οι διμερείς σχέσεις έχουν αποκτήσει αυξημένη σπουδαιότητα στο πλαίσιο της δυναμικής εξωτερικής πολιτικής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με την υπογραφή αρκετών συμφωνιών το 2009, όπως τα ταξίδια χωρίς βίζα.
Η συνεργασία για το Κουρδικό είναι και αυτή έκδηλη. Μόνο το προηγούμενο έτος, οι Συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 400 ύποπτα μέλη του ΡΚΚ. Αν και αποτελεί Τουρκική-Κουρδική οργάνωση, το ΡΚΚ έχει πολλούς Σύριους Κούρδους στη μάχιμη δύναμη και την ηγεσία της.
Από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Σερβία, η Άγκυρα έχει ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις ενώ προσπαθεί να μοχλεύσει την επιρροή της ώστε να μεσολαβήσει στην απόκριση της Συρίας χωρίς να πλήξει διμερείς δεσμούς και απτά συμφέροντα.
Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφύγει να ταχθεί δημόσια υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος στη Δαμασκό, καλώντας αντ’ αυτού για μεταρρυθμίσεις.
“Παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα [στη Συρία] και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επηρεάσουμε τους κυβερνήτες της χώρας”, ανέφερε ο Μεχμέτ Σεϊλάν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του κοινοβουλίου, στους SETimes.
Σχετικά με το σύμφωνο ενάντια στις εξεγέρσεις, ανέφερε ότι έχει επιτρέψει έκδοση μελών του ΡΚΚ μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
Ο Σερντάρ Ερντουρμάζ, αντιπρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάλυσης στην Άγκυρα, αναφέρει ότι οι ταραχές στη Συρία αποτελούν σημαντική οπισθοδρόμηση για την Άγκυρα, καθώς κατάφερε πρόσφατα να επιτύχει φυσιολογικούς δεσμούς έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια αντιπαλότητας.
“Σήμερα, το γεγονός ότι η εξέγερση σημειώνεται σε μια χώρα με Κουρδικό πληθυσμό άνω του 1,5 εκατομμυρίου, αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία”, ανέφερε στους SETimes, χαρακτηρίζοντας το σύμφωνο ενάντια στις εξεγέρσεις μεταξύ των δυο χωρών “άχρηστο έγγραφο”.
“Εάν η εξέγερση στη Συρία οδηγήσει στη δημιουργία νέας διοίκησης, τότε η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή”, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου