GuidePedia

0
Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται ελάχιστα πριν από την υπογραφή μίας συμφωνίας, που θέλει την Ελλάδα να μεσολαβεί στη διακίνηση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν προς την Ευρώπη. Για αυτό τον λόγο, υπογράφτηκε μεταξύ των δύο μερών και ένα μνημόνιο κατανόησης, με βάση το οποίο τα δύο μέρη θα προσεγγίσουν από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την υποστήριξη της. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ακολούθησαν μετα τη σύσκεψη που έλαβε χώρα τον Αύγουστο 2010 μεταξύ των πρωθυπουργών Νετανιάχου και Παπανδρέου όπου ο Νετανιάχου, είχε προτείνει το Ισραήλ να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο.
Μετά τη συνάντηση Νετανιάχου - Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές άλλες μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την προώθηση της πρωτοβουλίας. Παράλληλα, τον περασμένο μήνα, βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ και έλαβε μέρος και ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας,.
Στην τελευταία συνάντηση, μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων (τη περασμένη Πέμπτη), προτάθηκε η μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με τον αγωγό και την διέλευση του δια μέσου του ελληνικού χώρου. Πρόκειται για ένα τεχνικά περίπλοκο εγχείρημα που θα έχει και μεγάλο κόστος, και που υπολογίζεται στα έξη δισεκατομμύρια δολλάρια ή και περισσότερο.
Το συνολικό εγχείρημα, εκτός των διμερών ως άνω συμφωνιών, έχει και τρίτους εμπλεκόμενους παράγοντες και είναι απολύτως φυσιολογικό μία τέτοια συμφωνία, να διασφαλίζει όλους τους εταίρους (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Ευρωπαϊκή Ένωση).
Τι γίνεται όμως με την Τουρκία η οποία για μία ακόμη φορά, όπως με την περίπτωση της Κυπριακής ΑΟΖ, έμεινε και πάλι εντελώς απέξω;
Το Ισραήλ αφήνει άτυπα να διαρρεύσει η πληροφορία: «Καθορίστε ΑΟΖ και κάθε αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αιτία πολέμου και για εμάς»
Όποιαδήποτε απειλή ή αντίδραση και πρωτοβουλία της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας θα θεωρείται για εμάς Casus Belli. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε ανώτατα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ιδιαίτερα δε, μετά τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ στην τουρκική «Κόκκινη Βίβλο» ως «βασική απειλή», το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο όσο ποτέ να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες τα δείγματα στο πεδίο της προσέγγισης της Αθήνας με το Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα υπήρξαν θετικά. Η επικοινωνία και οι επαφές ανάμεσα στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι συνεχείς τους τελευταίους μήνες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συναντήσεις ανάμεσα σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στην Αθήνα, με αντικείμενο τόσο την στρατιωτική συνεργασία, όσο και την μελλοντική προμήθεια ισραηλινών εξοπλιστικών προγραμμάτων (εννοείται όταν και αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει με επιτυχία την σφοδρή οικονομική κρίση).
Το Ισραήλ επιθυμεί να δημιουργηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα ένας «ενιαίος», επί της ουσίας, χώρος Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Κύπρο και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Εξάλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Τελ Αβίβ με δική του πρωτοβουλία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες με βάση τους οποίους αναγνώριζε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας.
Η προοπτική του καθορισμού της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει την βάση για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να αναλαμβάνει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ήδη η Ισραηλινή πλευρά από το περασμένο καλοκαίρι έχει υποβάλει αυτή την πρόταση προς την ελληνική. Ταυτόχρονα ο καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την πλευρά της Ελλάδας, θα ενισχύσει την προοπτική απόκτησης του απαραίτητου για το Ισραήλ στρατηγικού βάθους στη Μεσόγειο.
Στο Τελ Αβίβ, θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία οι προϋποθέσεις είναι οι κατάλληλες, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, δεδομένου ότι η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο, εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στον αραβικό κόσμο και ειδικότερα στο βορειο-αφρικανικό χώρο, ευνοεί τις τολμηρές, αλλά και εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top