με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ παρά την προσπάθεια του στρατού να τους απομακρύνει.
Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.
Παράλληλα, διαλύονται και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, από τη σύνθεση των οποίων πρακτικά είχε αποκλειστεί κάθε φωνή της αντιπολίτευσης.
Ως υπηρεσιακή μένει επίσης στη θέση της η κυβέρνηση που όρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, με στόχο την αντικατάστασή της από κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.
Ο ρόλος του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν θα καθοριστεί από το στρατό, ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Κυριακή.
Ήταν μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση κυβερνητικού σχήματος στην Αίγυπτο που δεν έγινε υπό το βλέμμα του πορτρέτου του Μουμπάρακ, καθώς οι εικόνες του επί τριακονταετίας ηγέτη απομακρύνονται διακριτικά από τα δημόσια κτίρια.
Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο φρόντισε να επαναλάβει στην ανακοίνωσή του ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, και κυρίως την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους των διαδηλωτών ήταν αρκετά θετικές: «Είναι μία νίκη για την Επανάσταση» ανέφερε ο Αϊμάν Νουρ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2005.
Ο Μαχμούντ Νασάρ, εκπρόσωπος κινήματος νεολαίας, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, ο στρατός εκπλήρωσε τις απαιτήσεις του λαού, και πρέπει τώρα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους. Μόνο τότε θα ανακαλέσουμε τις διαδηλώσεις».
Παραμένουν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ
Την Κυριακή, ο στρατός δεν κατάφερε να απομακρύνει το σύνολο των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χ.Μουμπάρακ, τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και τη γρήγορη μετάβαση εξουσίας σε πολιτικές αρχές.
Παρά την παραίτηση Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα μείνουν στην πλατεία μέχρι να εξασφαλιστεί ότι ο στρατός θα τηρήσει τη δέσμευσή του για μετάβαση σε δημοκρατικό καθεστώς. Διοργανώνεται επίσης μεγάλη διαδήλωση για την Παρασκευή για να τιμηθεί η επανάσταση και όσοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή.
Από την άλλη πλευρά, ο στρατός και η κυβέρνηση θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση της ασφάλειας και την επιστροφή σε «καθημερινούς ρυθμούς» με στόχο την επιστροφή στην καθημερινότητα και την αναβίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην πρωτεύουσα.
Πρόβλημα παραμένει επίσης το πώς θα χειριστεί το Κάιρο το ζήτημα της αστυνόμευσης: Αρκετοί Αιγύπτιοι αστυνομικοί, έχοντας αποτύχει να καταστείλουν την εξέγερση με δακρυγόνα και γκλομπ, δεν παρουσιάζονται στο πόστο τους.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μαχμούντ Ουαγκντί τόνισε ότι «οι αστυνομικοί πρέπει να επιστρέψουν σύντομα για να αναλάβουν καθήκοντα», λκέγοντας πως εκατοντάδες φυλακισμένοι που δραπέτευσαν κατά τη διάρκεια των ταραχών παραμένουν ασύλληπτοι.
Δημοσίευση σχολίου