GuidePedia

0
 Σε νέα αμφισβήτηση της Kύπρου προχώρησε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Τόνισε εμφαντικά (όσο και προκλητικά) πως εάν δεν υπάρξει ισότιμη επανένωση «δυο κρατών», δεν θα εγκαταλείψει η Τουρκία τους αδελφούς της στην Κύπρο, όπου υπάρχουν «δυο κυβερνήσεις», «δυο λαοί», «δυο κράτη». Οι πολλάκις διακηρυχθείσες θέσεις του Μπαγίς, επαναδιατυπώθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής
Τουρκίας - ΕΕ, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αντιόχεια. Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε ξανά σε «νότιο ελληνικό τμήμα της Κύπρου».
Το Κυπριακό βρέθηκε γι' άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης, παρότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια ατζέντα, λόγω της κοινής διαπίστωσης της τουρκικής, αλλά και της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η τουρκική ενταξιακή πορεία είναι παγωμένη. Η Άγκυρα εκτιμά πάντως πως, επί του παρόντος, δεν θα έχει κόστος από την καθυστέρηση της πορείας της προς την ΕΕ, καθότι:
1. Δεν υπάρχει αντίδραση από την καθυστέρηση και αυτό διεφάνη το Δεκέμβριο, όταν δεν άνοιξε το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό.
2. Η πολιτική της Άγκυρας προβάλλει ισχυρισμούς, που γίνονται πιστευτοί και την απαλλάσσουν από το πολιτικό κόστος, κυρίως ότι η Γαλλία και η Γερμανία κρύβονται πίσω από την Κύπρο, για να παγώνουν τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια και να προωθείται η ειδική σχέση αντί της πλήρους ένταξης.
3. Το άλυτο Κυπριακό δηλητηριάζει την τουρκική ενταξιακή πορεία και η Τουρκία ουδόλως ευθύνεται για τη μη λύση, διότι στήριξε το 2004 το σχέδιο Ανάν.
4. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περιορίζει τις αντιδράσεις, διότι με ή χωρίς την ένταξη, η Τουρκία προοδεύει, οπότε επιβεβαιώνεται η κυβερνητική θέση, ότι η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την ΕΕ. Και ότι οι αλλαγές γίνονται για την Τουρκία και όχι επειδή τις θέλει η ΕΕ.
Από την άλλη, με την υφιστάμενη κατάσταση βολεύονται και τα ισχυρά κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που δικαιολογούν τη θέση τους περί ειδικής σχέσης, αντί πλήρους ένταξης. Διότι, οι καθυστερήσεις λόγω τουρκικής υπαιτιότητας, δικαιολογούν την άποψη ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη και ότι δεν μπορεί να εισπράξει καθεστώς πλήρους μέλους.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην τουρκική ενταξιακή πορεία, δεν θα είναι η χώρα του αυτή που θα κλείσει την πόρτα στην ΕΕ. Εάν, είπε, δεν υπήρχαν προβλήματα, η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει 20 κεφάλαια και όχι να ανοίξει μόνο 13. Και δεν μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια, πρόσθεσε, επειδή υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ, που τα κρατούν παγωμένα. Οι Τούρκοι πολίτες, τόνισε, με ποσοστό 2/3 συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τουρκική ενταξιακή πορεία, λόγω του ότι, όμως, υπάρχουν προβλήματα και η Ευρώπη απομακρύνεται από την Τουρκία, οι πολίτες της κατά τα 2/3 εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ. Και όπως επισήμανε, υπάρχουν κράτη στην ΕΕ που κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να δημιουργούν προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Και πέραν τούτων, υποστήριξε ότι η χώρα του θα πρέπει να καλείται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Στον Μπαγίς απάντησαν Κύπριοι και Ελλαδίτες ευρωβουλευτές, που κάλεσαν τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, για να δουν πώς η Τουρκία καταστρέφει τη θρησκευτική κληρονομιά, την οποία άφηναν πίσω τους το 1974 οι Ελληνοκύπριοι, κυνηγημένοι από τον τουρκικό στρατό. Τονίστηκε πως η ίδια η Τουρκία κρατεί στα χέρια της την ενταξιακή της πορεία και ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί, εάν απέσυρε το στρατό της από την Κύπρο, αναφέρθηκαν δε οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο λόγων της εξυπηρέτησης των στρατηγικών της συμφερόντων, και όχι για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους ο Τούρκος Πρωθυπουργός αποκάλεσε ''χαραμοφάηδες''.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top