GuidePedia

0
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, και στη περιοχή του Περσικού Κόλπου, κάνουν τους παγκόσμιους επενδυτές να «τρέμουν», μη τυχόν και η επαναστατική διάθεση της περιοχής μεταδοθεί στη Σαουδική Αραβία. Όλοι φοβούνται μήπως οι εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου εμπνεύσουν τη νεολαία της χώρας, ή τη Σιιτική μειονότητα, ώστε να επαναστατήσουν.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει το 1/5 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, και προμηθεύει τον πλανήτη με το 12% της συνολικής ποσότητας πετρελαίου.
Η γειτονική (προς Ανατολάς) χώρα του Μπαχρέιν, βρίσκεται πολύ κοντά στις κύριες πετρελαιοπηγές του Σαουδικού βασιλείου. Αν και θεωρείται απίθανο η Σ. Αραβία να υποστεί τις επαναστατικές εξεγέρσεις που υπέστησαν άλλες αραβικές χώρες, όπως λένε οι αναλυτές: «Ο παράγοντας φόβος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, και να πιέσει τις αγορές».
Αν στη παραγωγή της Σ. Αραβίας προστεθούν οι αντίστοιχες της Αλγερίας και της Λιβύης (μέλη του OPEC), τότε μιλάμε για το 16% περίπου της συνολικής παραγωγής πετρελαίου, που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Η κοστολόγηση των ασφαλίστρων σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καθίσταται ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για τους παίκτες της αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που ήταν από τις βασικές αιτίες της εξέγερσης στη Τυνησία και στην Αίγυπτο. Η νεανική ανεργία. Το 39% των Σαουδαράβων μεταξύ 20-24 ετών ήταν άνεργοι το 2009. Το 2000, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28.5%.
Η Σαουδική Αραβία διαθέτει έναν τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο από τον οποίο μπορεί άνετα να χρηματοδοτήσει προγράμματα που θα απαλύνουν τη λαϊκή αγανάκτηση, χωρίς να επηρεασθεί δυσμενώς ο προϋπολογισμός της. Το 2010, η χώρα κρατούσε περίπου $440 δισ. σε ξένα κεφάλαια.
Όπως και να έχει, το πολιτικό μέλλον της Σαουδικής Αραβίας μοιάζει αβέβαιο. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είναι 87 ετών, και πρόσφατα ήταν νοσηλευμένος στο εξωτερικό. Ο διάδοχος του θρόνου είναι επίσης στα 80 του, και το όλο σύστημα της διαδοχής δεν είναι ξεκάθαρο.
Όπως λέει ο επικεφαλής της Beltone Financial, Angus Blair, «Η Σαουδική Αραβία δεν θα εξαιρεθεί από τις συγκλονιστικές αλλαγές που καλύπτουν τον αραβικό κόσμο».
S.A.-CNBC
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top