GuidePedia

0
photoΤου Αλακμπάρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times 
Η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει σπουδαιότερο ρόλο στα Βαλκάνια.


Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου παρευρέθηκε σε άτυπη συνεδρίαση της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) στην οποία συμμετείχαν 12 περιφερειακοί βασικοί παράγοντες, στην Μπούντβα, Μαυροβούνιο.

Στις συζητήσεις αναφέρθηκε και ο στόχος της Τουρκίας να επιλύσει τα προβλήματα των Βαλκανίων και να συνεργαστεί καλύτερα με την περιοχή, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου.
"Το τελευταίο έτος συνέβησαν πολύ σημαντικά γεγονότα και οι πιο σοβαρές διαδικασίες θα λάβουν χώρα προσεχώς", ανέφερε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στη Μπούντβα. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), όπου συναντήθηκε με Σέρβους και Κροάτες ηγέτες.
"Η Τουρκία θα χαρεί να συμβάλει περισσότερο και να μεσολαβήσει σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ των Βαλκανικών χωρών", ανέφερε ο Γκεϊμπούλα Ραμαζάνογλου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους SETimes.
"Έχουμε σοβαρή στρατηγική για τα Βαλκάνια", ανέφερε ο Ραμαζάνογλου. "Η περιοχή αυτή αποτελεί βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας".
Αν και η Τουρκική συμμετοχή στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτη από μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, διπλωμάτες της Άγκυρας προσπαθούν να αναλύσουν την επόμενη Βαλκανική στρατηγική της Τουρκίας.
"Επιθυμούμε να διευρύνουμε την πολιτική μας στο σύνολο των Βαλκανίων, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά", αναφέρει ο βετεράνος πρεσβευτής Αλί Ενγκίν Όμπα, ο οποίος υπηρέτησε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζοντας την αποστολή της Τουρκίας ως "ήπια δύναμη".
"Η Τουρκία δεν είχε την επιρροή που έχει τώρα όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, αλλά με τη συμβολή του Νταβούτογλου, ξεκινήσαμε αποτελεσματική πολιτική στα Βαλκάνια, ξανά", ανέφερε ο Όμπα στους SETimes.
"Οι οικονομικοί δεσμοί, η διαφύλαξη διαφόρων διαφορών και η ασφάλεια για όλους", αποτελούν τους διπλωματικούς στόχους της Άγκυρας στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Γκουρκάν Ζενγκίν, συγγραφέα του βιβλίου HOCA [Δάσκαλος], αναφερόμενο στην επίδραση του Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο Ζενγκίν πιστεύει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε περιφερειακές χώρες με τις ισορροπημένες πρωτοβουλίες και τη μεσολάβησή της.

Ο Ντούσαν Ρέλιτς, Γερμανός αναλυτής διεθνών σχέσεων και ασφάλειας, συμφωνεί επίσης πως εάν η Άγκυρα παρακινήσει περισσότερους Τούρκους επενδυτές στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε η Τουρκία ενδέχεται να εδραιωθεί ξανά στην περιοχή, μόνιμα αυτή τη φορά.
"Πολιτικά, η περιοχή θα συνεχίσει να κοιτά κυρίως προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία για στήριξη", ανέφερε στους SETimes. "Αυτό συμβαίνει επειδή η ενσωμάτωση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι πολιτικές ανάγκες της περιοχής, και η εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, δεν είναι παραδοτέα από την Τουρκία".
Ωστόσο, ο Ρέλιτς σημειώνει πως η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών οικονομικών εταίρων στην περιοχή -- οι χώρες της ΕΕ και η Ρωσία εξακολουθούν να κυριαρχούν.
"Εικάζω ότι στο μέλλον η οικονομική παρουσία της Τουρκίας θα είναι καθοριστική για το γενικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα αυτή στην περιοχή, η οποία αναζητά επειγόντως νέες επενδύσεις", πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top