GuidePedia

0
photoΤου Αλακμπάρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times 
Μπορούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να αποτελέσουν σοβαρή πρόκληση εναντίον της κυβέρνησης"Το CHP θεωρείται ακόμα από πολλούς ως κόμμα του 'όχι'  το οποίο εναντιώνεται στο κυβερνών κόμμα χωρίς να προσφέρει δικές του αξιόπιστες πολιτικές", σύμφωνα με αναλύτρια. [Reuters]
Οι σχέσεις μεταξύ κυβερνώντος και αντιπολιτευόμενων
κομμάτων στην Τουρκία έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πολλοί θεωρούν ότι οφείλεται στις προσεχείς γενικές εκλογές.
"Η ένταση αυτή αυξάνεται μέρα με τη μέρα", ανέφερε ο Ιλτέρ Τουράν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Ιστανμπούλ.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι θα σημειώσει μία ακόμη νίκη, ανέφερε. Το κόμμα, το οποίο έλαβε ώθηση από νίκη που σημείωσε σε συνταγματικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, εξακολουθεί να κατέχει ισχυρή θέση.
"Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν είναι επικριτικός προς το κόμμα. Ο λαός διαμαρτύρεται όλο και περισσότερο για τις απολυταρχικές τάσεις του Ερντογάν και τη φερόμενη διαφθορά", ανέφερε η Ντάφνι ΜακΚάρντι, ανώτερη συνεργάτης ερευνών στο Project on Middle East Democracy που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, στους SETimes.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δεσμεύεται να αποτελέσει ισχυρή πρόκληση. "Θα συμμετάσχουμε στις εκλογές και θα επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας", ανέφερε ο Γιλμάζ Ατές, βουλευτής του κόμματος. "Η χώρα αυτή οδηγήθηκε στη λάθος πλευρά και ήρθε η ώρα να το σταματήσουμε".
"Η ανεργία, η φτώχια και τα εξωτερικά χρέη της χώρας αυξήθηκαν τουλάχιστον στο διπλάσιο κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ, ενώ η αντιπολίτευση ήταν σιωπηλή, και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι", πρόσθεσε ο Ατές. Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 11% περίπου στην Τουρκία.
Το AKP έχει ωφεληθεί από την αδύναμη αντιπολίτευση κατά το παρελθόν και τα πρόσφατα γεγονότα δεν δείχνουν πως έχουν αλλάξει πολλά, αναφέρει η ΜακΚάρντι.
"Αρχικά, υπήρχαν προσδοκίες ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ανέλαβε το CHP το Μάη του 2010, θα μεταμόρφωνε το κόμμα και θα θέσπιζε νέα δυναμική εικόνα", ανέφερε. Ωστόσο το κόμμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να παρουσιάσει τυχόν σαφείς ιδέες που έχει για το μέλλον.
"Το CHP θεωρείται ακόμα από πολλούς ως κόμμα του 'όχι' -- το οποίο εναντιώνεται στο κυβερνών κόμμα χωρίς να προσφέρει δικές του αξιόπιστες πολιτικές", ανέφερε.

Ο Εκρέμ Έντι Γκουζελντέρε, αναλυτής του European Stability Initiative στην Ιστανμπούλ, πιστεύει και αυτός ότι το CHP φαίνεται να στερείται σαφούς στρατηγικής.
"Το κόμμα δίνει μάχη ανάμεσα στην προσπάθειά του να προκαλέσει το ΑΚΡ σε ζητήματα όπως ο εκδημοκρατισμός, τα μειονοτικά δικαιώματα και η διαδικασία της ΕΕ, ενώ προσπαθεί να υπερασπιστεί την παλιά ιδεολογία -- τις ένοπλες Δυνάμεις και την καθεστηκυία τάξη", ανέφερε στους SETimes.
Όσο για το δεύτερο μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Κόμμα Εθνικού Κινήματος (ΜΗΡ), η ΜακΚάρντι αναφέρει, "έχει σίγουρα προβλήματα και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην περάσει το όριο του 10% στις φετινές εκλογές ώστε να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Το ΑΚΡ πιθανότατα να απευθυνθεί στα εθνικά συναισθήματα ώστε να προσπαθήσει να λάβει τις ψήφους του MHP στις εκλογές αυτές.
Κανένα άλλο κόμμα δεν αναμένεται να πλησιάσει το όριο του 10%, συμφωνούν αναλυτές.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top