GuidePedia

0
«Φρίκη» και «απογοήτευση» εκφράζει η Τουρκία για το πόρισμα ισραηλινής ερευνητικής επιτροπής, το οποίο απαλλάσσει στρατό και κυβέρνηση για την αιματηρή επιδρομή στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.
Το ισραηλινό ρεσάλτο στο πλοίο Mavi Marmara τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου σε διεθνή χωρικά ύδατα ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή και προκάλεσε πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Η επιδρομή οδήγησε στο θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών, πυροδοτώντας διαδηλώσεις παγκοσμίως.
Όρκοι εκδίκησης αντηχούσαν από την Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία και την κυβέρνηση Νετανιάχου να επικαλείται αυτοάμυνα, αρνούμενη να επιτρέψει διεθνή έρευνα για το αιματοκύλισμα του Στόλου της Ελευθερίας.

Οκτώ μήνες αφότου αιματοκυλίστηκαν τα καράβια για τη Γάζα, η ισραηλινή ερευνητική επιτροπή απήλλαξε από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση και το στρατό του Ισραήλ. Απεφάνθη ότι η επιδρομή ήταν σύννομη, οι ειδικές δυνάμεις έδρασαν σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και την ευθύνη για βία φέρουν οι επιβάτες της νηοπομπής.

Η Τουρκία αντέδρασε εκφράζοντας «φρίκη» και «απογοήτευση» για την έκθεση του Ισραήλ. Η κυβέρνηση Ερντογάν αξιώνει εδώ και μήνες δημόσια συγγνώμη από το Ισραήλ για την επίθεση και αποζημίωση για τα θύματα, αλλά το Ισραήλ αρνείται να το πράξει.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η έκθεση δικής της επιτροπής, η οποία κατατέθηκε το Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη, διαπίστωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση και η επίθεση κατά της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έκθεση δεν έχει «ούτε αξία, ούτε αξιοπιστία και ετοιμάστηκε υπό σαφείς οδηγίες».

«Πώς μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε άξια ή αξιοπιστία σε μία τέτοια έκθεση, την οποία η ίδια η [κατηγορούμενη] χώρα συνέταξε εντός των συνόρων της; Κατά την κρίση μου, δεν υπάρχει καμία αξία, καμία αξιοπιστία σε αυτή την έκθεση» ήταν η πρώτη δήλωση του Ερντογάν.

Η ισραηλινή Επιτροπή Τιρκέλ, η έκθεση της οποίας πρόκειται να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, αποδέχεται τον ναυτικό αποκλεισμό, αλλά καλεί το Ισραήλ να αναθεωρήσει τους τρόπους επιβολής κυρώσεων στους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα χωρίς να βλάπτονται οι πολίτες.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν αιτιολογημένος δεδομένης της απειλής από τη διακίνηση όπλων της Χαμάς και των προσπαθειών των Ισραηλινών να διατηρήσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον απλό παλαιστινιακό λαό στην περιοχή.

«Ακόμη κι αν ο ναυτικός αποκλεισμός [...] θεωρείται ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, άτομα ή ομάδες ατόμων δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να σπάνε τον αποκλεισμό» αποφαίνεται η 245 σελίδων έκθεση, αναφερόμενη στους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές πίσω από τον στολίσκο.

Οι κομάντος, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara από ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη, χρησιμοποίησαν ορθή τακτική και άνοιξαν πυρ μόνο όταν οι επιβάτες απείλησαν τη ζωή τους, αναφέρει η έκθεση.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top