που θα πραγματοποιηθεί 4 με 6 Φεβρουαρίου και φέτος θα δώσει μεγάλη έμφαση στο μέλλον του ΝΑΤΟ και, κατά πολλούς, στις δυσοίωνες προοπτικές του. Οι ακριβείς ημερομηνίες άφιξης της αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη οριστεί και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα της εβδομάδας, σε συνδυασμό και με επίσκεψή της στην Αγκυρα στις 7 Φεβρουαρίου.
Εγκυροι παράγοντες, ωστόσο, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην επίσκεψη της μεγάλης αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας για άκρως συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο γεωστρατηγικής προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ, όπως τουλάχιστον αυτή καταγράφεται με τις εκατέρωθεν επισκέψεις ανώτατων πολιτικών παραγόντων των δύο χωρών.
Αξίζει ιδιαίτερη μνεία το γεγονός ότι στην πρωτοφανή σε αριθμό αντιπροσωπεία του εβραϊκού λόμπι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 50 επίλεκτοι ηγέτες του και ίσως ο αριθμός αυτός ανέλθει στους 70, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγες. Η επίσκεψη θα ξεκινήσει για προφανείς συμβολικούς λόγους από τη Θεσσαλονίκη για ένα 3ήμερο και θα συνεχιστεί στην Αθήνα, με επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι συμβολισμοί «μιλούν από μόνοι τους», λένε έγκυροι κύκλοι.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε» στην Αθήνα, φέρονται να δηλώνουν κατ’ ιδίαν παράγοντες του εβραϊκού λόμπι, προεξοφλώντας τη διάθεσή τους για στενή συνεργασία σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον, όπου η ισχύς τους βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτήν των άλλων δύο σημαντικών λόμπι, της αμυντικής βιομηχανίας και των εταιρειών πετρελαίου. «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις», φέρονται να δηλώνουν οι ίδιοι που, σημειωτέον, δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους για τις τουρκικές πολιτικές απ’ ευθείας έναντι του Ισραήλ, αλλά και για τις γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας, που δυνητικά θα μπορούσαν να βλάψουν το εβραϊκό κράτος.
Λέγεται εγκύρως πως, σε συνδυασμό, οι δύο επισκέψεις έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η κ. Κλίντον είναι απόλυτα «δεμένη» με το εβραϊκό λόμπι και έτσι αποστέλλονται ποικίλα μηνύματα με πολλούς παραλήπτες. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κ. Κλίντον φέρεται να είχε εκφράσει ενδιαφέρον να επισκεφτεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, εν γνώσει προφανώς και του γεγονότος ότι την ίδια εποχή θα πραγματοποιούσε επίσκεψη εκεί και η μεγάλη αντιπροσωπεία του εβραϊκού λόμπι.
Η ιδέα για την εβραϊκή αποστολή στην Αθήνα είχε «πέσει» κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, και καλλιεργήθηκε στη συνέχεια από τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ Βασ. Κακαρέλη.
Ολα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν σε εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο, με τη Γερμανία να «αναδιαρθρώνει» την Ευρώπη και τη Ρωσία να έχει πλέον κυρίαρχη ενεργειακή παρουσία στην περιοχή, τη δε Αμερική μάλλον απούσα σε πολλές από αυτές τις έντονες αλλαγές.
Δεν διαφεύγει, εξάλλου, την προσοχή πως η επίσκεψη Κλίντον ίσως υπαγορεύεται και από τις «αναγκαίες» συνθήκες που δημιουργούνται από την έναρξη των διαρροών από το WikiLeaks για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, που ξεκίνησαν με τις «απόψεις» Χρυσοχοΐδη για την τρομοκρατία και άλλα πολλά και αναμένεται να συνεχιστούν σε σημείο, όπως εκτιμάται, που μπορούν να βλάψουν έτι περαιτέρω την εικόνα των ΗΠΑ αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ελευθεροτυπία
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου