GuidePedia

0
Κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, ο Δ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία «εικονική» ενταξιακή πορεία, στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά-σιγά ό,τι θέλει χωρίς να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις.«Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει», υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
«Μην ακούτε κανέναν που υποστηρίζει τέτοια πράγματα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «φωνές» από «εξωθεσμικούς παράγοντες» ή κάποιους που «υψώνουν» φωνές ξένων αξιωματούχων.

Επιπλέον, μίλησε για «δυσκολίες» της Τουρκίας να κατανοήσει ότι εκείνη είναι που πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ΕΕ και όχι το αντίστροφο. «Τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίγουν με ανατολίτικα παζάρια της τελευταίας στιγμής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πάντως σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε εξαρχής να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωσή τους και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να χρησιμοποιούν την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ ως «οδηγό», όταν έχουν να προωθήσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η χώρα μας επιδιώκει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και πρόσθεσε ότι ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν νοείται χωρίς επίλυση αυτού του ζητήματος. Τόνισε ακόμη ότι αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως έλλειψη βούλησης της Ελλάδας για ένταξη της ΠΓΔΜ και αφού τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί εποικοδομητική στάση και προς αυτό το θέμα, απηύθυνε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «έχουμε ανοίξει το παιχνίδι», αναφερόμενος τόσο στις σχέσεις με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.«Εφαρμόζουμε δυναμική εξωτερική πολιτική που ανοίγει ευκαιρίες», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι από την αρχή η κυβέρνηση έδωσε τον τόνο της εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει, βάζοντας τέλος στην αδράνεια, το συντηρητισμό, τις «γνωστές φοβίες» και τους μύθους που περιέβαλαν την εξωτερική πολιτική στο παρελθόν και την κρατούσαν εγκλωβισμένη.

Ωστόσο ο υπεξ, απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί στις θέσεις (αν υπάρχουν) της χώρας σχετικά με τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και ναυσιπλοΐας ή αεροπλοΐας, στο Αιγαίο, την Ανατολική και κεντρική Μεσόγειο. Η προσπάθειά του δε να αποδώσει τις αναφορές όσων ανησυχούν από την άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής χωρίς κεντρικό πυρήνα, σε “φωνές ξένων αξιωματούχων” είναι εμφανές πως οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος κρίνει τους άλλους από τη δικές του πολιτικές επιλογές, όπως η προσπάθεια επιβολής του Σχεδίου Ανάν, που θέλει να ξεχάσει ή της παλαιότερης λογικής του “δεν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία”. Γι αυτό καλύτερα να προσέχει τι λέει κάνοντας τον “νταή της εξωτερικής πολιτικής”…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top