Στη διαμάχη έχει εμπλακεί και η Τουρκία, η οποία αντιδρά έντονα στη συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο μέλλον.
Το πρόβλημα είναι ότι τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται σε διαφιλονικούμενα ύδατα και χώρες όπως ο Λίβανος εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχέδια του Ισραήλ να τα εκμεταλλευτεί. Παράλληλα, εσωτερική διαμάχη γύρω από τη φορολόγηση, αλλά και το ποσό που θα καταβάλλεται στο κράτος από την εκμετάλλευσή τους, δημιουργεί άλλο ένα εμπόδιο.
Η συμφωνία σκιαγραφεί μια ελεύθερη οικονομική ζώνη με στόχο να αποτραπούν τυχόν διαφωνίες όταν οι δύο χώρες αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η συμφωνία με την Κύπρο ορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών.
Το ένα από τα δύο γνωστότερα κοιτάσματα - το Ταμάρ, ανοιχτά της Χάιφα, στο Βορρά- περιέχει περί τα 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ενώ το κοίτασμα Λεβιάθαν «ενδέχεται να περιέχει τη διπλάσια ποσότητα και να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ για 25 χρόνια».
Όπως δήλωσε ο Λάνταου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα θα μπορούσε να εξάγει αέριο στην Ευρώπη. Αλλωστε «είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεργαστούμε με ξένους επενδυτές καθώς και με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει επισήμως καθορισμένα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο και οι δύο χώρες - θεωρητικά τουλάχιστον- βρίσκονται σε πόλεμο. Ο Λάνταου πάντως δηλώνει πεπεισμένος ότι οι διεκδικήσεις του εβραϊκού κράτους θα ικανοποιηθούν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.