GuidePedia

0
 
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής την παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα. Για πρώτη ίσως φορά οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι επιτέθηκαν με τέτοια σφοδρότητα εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής της δεξιάς καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Η πολιτική σας αφυπνίζει θεμελιώδεις αμφιβολίες
για την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας», την κατηγόρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών και τέως αντικαγκελάριος υπό τη Μέρκελ, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ.
Πολύ πιο δηκτικός ήταν ο εκπρόσωπος των Πράσινων Γίργκεν Τρίτιν. Η εμμονή σας στη δημοσιονομική εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών οδηγεί στο να επενεργείτε ως… «τευτονικό τέρας τσιγκουνιάς (!)» που επιδεινώνει την κρίση, είπε στη Μέρκελ.
Την ίδια ημέρα ο Στάινμαγερ και ο Πέερ Στάινμπρικ, οι οποίοι από το 2005 ως το 2009 είχαν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας στην κυβέρνηση συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών – σοσιαλδημοκρατών, δημοσίευαν κοινό άρθρο τους στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Σήμερα, έλλειψη πολιτικού θάρρους θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Η Γερμανία δεν είναι αθώα σε αυτή την ιστορία. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η απομόνωση της Γερμανίας προκαλεί πραγματικά ανησυχίες. Τώρα χρειαζόμαστε ένα σήμα ότι η Γερμανία θέλει μια πιο ευρωπαϊκή Γερμανία παρά μια πιο γερμανική Ευρώπη» υπογράμμιζαν και κατέληγαν τονίζοντας ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Αν η Ανγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη για μια ευρωπαϊκή λύση, μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα έχει ευρεία υποστήριξη στην ομοσπονδιακή Βουλή και πέρα από αυτήν για χάρη του κοινού μας νομίσματος και της κοινής μας μοίρας».
Κάτω από το βάρος αυτής της πίεσης, η γερμανική Δεξιά και η ίδια η Μέρκελ υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τόνο στις θέσεις τους. «Κανένας δεν θα αφεθεί μόνος του στην Ευρώπη. Κανένας δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει στην Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Αλλαξε ο τόνος και του δεξιού γερμανικού Τύπου. «Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης» ήταν π.χ. ο αλαζονικός κεντρικός τίτλος της πρώτης σελίδας της σκληρής δεξιάς εφημερίδας «Ντι Βελτ» προ δεκαημέρου. Πέντε μέρες αργότερα, την επομένη της συζήτησης στη γερμανική Βουλή που προαναφέραμε, ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ίδιας εφημερίδας διαπνεόταν από διαφορετικό πνεύμα. «Ανγκελα Μέρκελ: ”Το ευρώ είναι το πεπρωμένο μας”» έγραφε.
Ο τόνος άλλαξε, όχι όμως και οι θέσεις. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που επακολούθησε η Μέρκελ αρνήθηκε πεισματικά κάθε ρεαλιστική λύση. Απέρριψε όχι μόνο τον απευθείας δανεισμό των χωρών – μελών της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι μόνο την έκδοση ευρω-ομολόγου, αλλά ακόμη και την αύξηση του ποσού των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός διάσωσης κρατών που έχει δημιουργήσει η ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απαίτησε και πέτυχε να εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής χωρίς αντιρρήσεις η πρόταση του Βερολίνου για τη «συντεταγμένη χρεοκοπία» των κρατών της ευρωζώνης, η οποία τώρα χάριν ευφημισμού έχει μετονομαστεί σε «μόνιμο μηχανισμό διάσωσης». Δεν προσδιορίστηκε καθόλου επακριβώς ο μηχανισμός αυτός. Αυτό θα γίνει αργότερα, ίσως στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
Αυτό με το οποίο ασχολήθηκαν όμως οι ηγέτες της ΕΕ ήταν πώς να μεθοδεύσουν έτσι τις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται στη συνθήκη της Λισσαβόνας για να ενσωματωθούν οι διατάξεις περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» ώστε να φαίνονται… «ασήμαντες»! Ο στόχος αυτής της πολιτικής απάτης είναι να παρακαμφθούν τα δημοψηφίσματα σε χώρες της ΕΕ για την έγκριση της νέας ουσιαστικά συνθήκης, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι σε όποια χώρα – μέλος γίνει δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαρωτικό «όχι»!
ΑΛΛΑΓΗ
Σοσιαλδημοκράτες υπέρ ευρωομολόγων
Ελπίδες για το μέλλον του ευρώ δημιουργεί η θέση που διατύπωσαν τόσο τα ηγετικά στελέχη του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Στάινμαγερ και Στάινμπρικ όσο και ο «πατριάρχης» των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ο υπερενενηντάχρονος πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, υπέρ της λελογισμένης και υπό όρους έκδοσης ευρωομολόγων. «Τα ευρωομόλογα θα έστελναν το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή, ενωμένη και πρόθυμη να αντιμετωπίσει από κοινού οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση των αγορών εμφανιστεί» τονίζουν σε άρθρο τους οι δύο πρώτοι. Υποστηρίζουν παράλληλα ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση και μέσω αυτής η μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top