GuidePedia

0
Στον Τούρκο ΥΠΕΞ κ.Νταβούτογλου ''τα ριχνει''  μεριδα του τουρκικου τυπου για τον καθορισμο ζωνης ΑΟΖ Κυπρου - Ισραηλ. Σε άρθρο γνώμης του στην αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News με τίτλο “From Lebanon, Egypt, Syria and Israel with love”  και αναφερόμενος  στη συμφωνία Ισραήλ, Αιγύπτου, Συρία και Λιβάνου για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ο κ. Burak Bekdil υποστηρίζει δηκτικά οτι ο κ.Νταβούτογλου φαίνεται ότι πέτυχε κάτι το οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο ακατόρθωτο.
Η προσπάθεια της Κύπρου - γραφει - για τον καθορισμό μιας σαφώς προσδιορισμένης ζώνης εντός της οποίας θα είχε τη δυνατότητα αλιείας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια. Προκειμένου ο στόχος αυτός να επιτευχθεί, η Κύπρος προσέγγισε τις γειτονικές της χώρες, κίνηση η οποία, φυσικό ήταν, να δημιουργήσει νευρικότητα στην Άγκυρα, δεδομένου ότι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου θα μπορούσε δυνητικά να έχει ανεπιθύμητες, οικονομικές και πολιτικές, επιπτώσεις για την Τουρκία.

Η πρώτη χώρα με την οποία η Κύπρος υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ήταν η «Ισλαμική Αίγυπτος», ενώ τον Οκτώβριο του 2010, παρά τις εκπεφρασμένες ανησυχίες και προειδοποιήσεις της Άγκυρας, Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ τους, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο και ο Πρωθυπουργου του Λιβάνου Χαρίρι ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για την επανεπιβεβαίωση της θέσης του Λιβάνου περί εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό - γραφει ο αρθρογραφος.

Την περασμένη εβδομάδα - συνεχιζει -  η Κύπρος ανακοίνωσε ότι υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τον καθορισμό ΑΟΖ, η οποία δίνει πλέον το πράσινο φως για εξεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σαφές ότι η στρατηγική της Κύπρου για τον καθορισμό ΑΟΖ απεδείχθη πολύ πιο αποτελεσματική από τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, πετυχαίνοντας τη συσπείρωση, ουδόλως διακείμενων φιλικά μεταξύ τους, χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.Η στρατηγική κίνηση της Κύπρου προσιδιάζει σε έναν πραγματικό διαπολιτισμικό διάλογο πετυχαίνοντας να ενώσει ένα εβραϊκό, ένα ορθόδοξο και τρία μουσουλμανικά κράτη- γραφει ο αρθρογραφος.

.Εξάλλου, - συνεχιζει -   δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει ότι «χάρη στην πολιτική μηδενικών προβλημάτων του κ. Νταβούτογλου» η Ελλάδα, που κάποτε θεωρείτο εχθρικά διακείμενη προς το Ισραήλ, σήμερα, έχει προσεγγίσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Αθήνα Arye Mekel, οι δύο χώρες έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, αναπτύσσοντας πολυεπίπεδη συνεργασία, όχι μόνο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων που εξελίσσονται προς τη χειρότερα δυνατή, κατεύθυνση: τη δημιουργία διεθνούς αναγνωρισμένης ΑΟΖ για ένα διεθνές αναγνωρισμένο και μέλος της ΕΕ, κυπριακό κράτος, καταλήγει το άρθρο γνώμης.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top