GuidePedia

0
Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, μιλώντας μετά τη συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλαβε τις θέσεις που έχει προβάλει και δημόσια αναφορικά με τη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και υπέβαλε και συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ήταν «μια καλή συνάντηση» κατά την οποία έγινε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. «Υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις, υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά τους στόχους της πλευράς μας, έγινε συζήτηση για ενδεχόμενα σενάρια που μπορεί να βρεθούν μπροστά μας, πιστεύω ότι υπάρχει συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς ως ΔΗΚΟ, είπε, «επαναλάβαμε τις θέσεις που έχουμε προβάλει και δημόσια, υποβάλαμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις. Νομίζω, όμως, ότι ήταν μια καλή συνάντηση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ υπέβαλε επιφυλάξεις και κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, το κόμμα του είχε «καταγράψει και τις ανησυχίες και τους κινδύνους αλλά και τις εισηγήσεις μας. Επανέλαβα αυτές τις θέσεις», είπε.

Αναφορικά με άρθρο του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο σε βρετανική εφημερίδα, ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι «ένας–ένας αποκαλύπτεται». Γνωστή ήταν η δράση του κ. Στρο όταν ήταν ΥΠΕΞ, όπως και οι σχεδιασμοί του καθώς και οι θέσεις του για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ε/κ πλευρά, δήλωσε. «Δεν με ξενίζουν αυτές οι δηλώσεις του κ. Στρο, γιατί ως αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας την περίοδο που ήταν ΥΠΕΞ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δυσκολέψει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύσει την Τουρκία και να προωθήσει τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτά τα οποία μιλά για τη διχοτόμηση, οι πολιτικές, κατά την άποψή μου, που ακολούθησε ο κ. Στρο και όχι μόνο εκείνος από μέρους της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτούς στόχευαν. Αν τους ενδιέφερε η επανένωση της Κύπρου και η αποτίναξη των κατοχικών δεδομένων, διαφορετική θα ήταν η δική τους δράση, συμπεριφορά και οι δικές τους ενέργειες, πράγμα το οποίο δεν έκαναν. Αρα. δεν με ξενίζουν οι δηλώσεις του κ. Στρο. Απλά τις καταδικάζω και με λυπούν όπως λυπούν τον κάθε άνθρωπο που στηρίζει αρχές, πανανθρώπινες αξίες αλλά και στηρίζει τους αγώνες των μικρών λαών για την απελευθέρωσή τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανένωσή τους», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών έχει διαμορφωθεί συμφωνία όλων σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού της συνάντησης της 18ης Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν οποιοιδήποτε κίνδυνοι εκτροπής της διαδικασίας. Ο κ. Ομήρου επισήμανε επίσης ότι είναι «πολύ καλά γνωστές οι απόψεις της ΕΔΕΚ ότι δεν θα πρέπει να εγερθεί θέμα οποιασδήποτε αλλαγής της διαδικασίας όπως έχει συμφωνηθεί από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ούτε και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, εάν προταθεί, ότι θα πρέπει να μπούμε σε λογικές, πρακτικές επιδιαιτησίες, χρονοδιαγραμμάτων ή ακόμα και λεγόμενων γεφυρωτικών προτάσεων, έστω και αν δεν θα είναι δεσμευτικές, διότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ως ένα προ-στάδιο που θα διευκολύνει την είσοδο στην επιδιαιτησία».Ο κ. Ομήρου είπε ότι «έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας στη σημερινή σύνοδο, έχει διαμορφωθεί, θα έλεγα, συμφωνία όλων σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού αυτής της συνάντησης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθούν οποιοιδήποτε κίνδυνοι εκτροπής της διαδικασίας». «Έχουμε μια κοινή θέση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της συνάντησης», συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Ερωτηθείς αν τέθηκε πρόταση στη συνεδρία να μεταβούν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομήρου απάντησε «όχι, δεν ετέθη ένα τέτοιο θέμα, ούτε και κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχε τεθεί, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση δεν πρέπει να μπει σε μια λογική αναβάθμισης προς την πιθανότητα αλλαγής της διαδικασίας ή και συζήτησης της ουσίας, με την έννοια ότι θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, είτε επί της ουσίας, είτε επί της διαδικασίας».

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου κατήγγειλε «με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις ή το περιεχόμενο του άρθρου του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, που απροκάλυπτα εισηγείται τη διχοτόμηση». «Δυστυχώς, αυτό φανερώνει για άλλη μια φορά τη βυσσοδομούσα βρετανική εξωτερική πολιτική. Παρόλο που σήμερα δεν είναι Υπουργός Εξωτερικών, εντούτοις δυστυχώς, αυτή φαίνεται να είναι η διαχρονική στάση των Βρετανών και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης υποστήριξε ότι στη βάση της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντησής του με τον Γ.Γ., το κόμμα του εξέφρασε τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις του και θα αναμένει το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν είναι θέμα να μεταφέρει προς τα έξω τι διαβεβαιώσεις και τι τοποθετήσεις έκανε το κάθε μέλος στη σύσκεψη. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη, στη βάση των πάγιων θέσεων, εκτιμήσεων, όπως διαχρονικά τις έχουμε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο», είπε. Ερωτηθείς αν το κόμμα του είναι ικανοποιημένο από την τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Συλλούρης είπε «ικανοποιημένοι θα είμαστε όταν λυθεί το Κυπριακό σωστά». Κληθείς να αναφέρει τη βασική ανησυχία του για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «το πιο ανησυχητικό είναι το μη διευκρινισμένο για το τι θα συμβεί εκεί, κάτι το οποίο ήταν και η πρόταση του κόμματος παλιά, την οποία έκανε ο γ.γ. του κόμματος, κ. Ερωτοκρίτου πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει να σταλεί επιστολή διευκρίνισης». «Από εκεί και πέρα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα διευκρινιστούν τα πράγματα αρκετά ικανοποιητικά πριν μεταβεί ο Πρόεδρος», κατέληξε.

Τέλος, η γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι σήμερα «υπήρχε μια συναντίληψη όσον αφορά τους στόχους της συνάντησης στη Νέα Υόρκη». Πρόσθεσε ότι όλοι οι αρχηγοί κατά τη συνεδρία έχουν «εκφράσει απόψεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους στόχους, με την αποφυγή της οποιασδήποτε επιδιαιτησίας ή γεφυρωτικών προτάσεων, με την αποφυγή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, με την αποφυγή της συζήτησης για διεθνή διάσκεψη». Διευκρίνισε ότι πρόκειται για σημαντικά θέματα στα οποία συμφώνησαν όλοι οι αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι προθέσεις. Θα ξεκαθαριστεί σύντομα ελπίζουμε η ατζέντα αυτής της συνάντησης και πιστεύουμε ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας», επισήμανε.

Αναφορικά με άρθρο του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο σε βρετανική εφημερίδα, η κ. Παναγιώτου είπε «καταδικάζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις και μεθοδεύσεις γιατί πρόκειται και για μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων φίλων της Τουρκίας, δεν είναι τυχαίο που είναι Βρετανός ο κ. Στρο». Πρόσθεσε ότι το «να συζητά σήμερα και να θέτει θέμα δύο κρατών και διχοτόμησης δείχνει προθέσεις που είναι σε βάρος της Κύπρου και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από φίλες χώρες και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι όσοι θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να βγαίνουν με τέτοιες προτάσεις ή δηλώσεις, αντίθετα, θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία για να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top