GuidePedia

0
Του Ιωάννη Μιχαλέτου
“There are three roads to ruin; women, gambling and technicians. The most pleasant is with women, the quickest is with gambling, but the surest is with technicians.”
Ζώρζ Πομπιντού, Γάλλος Πρόεδρος (1969-74)
Ο πόλεμος στο κυβερνοχώρου διαρκώς εξελίσσεται και τα διεθνή δίκτυα κατασκοπείας στο Ίντερνετ καθίστανται μεγάλες απειλές για την ασφάλεια των χρηστών του Διαδικτύου. Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει η έρευνα της εταιρείας ασφάλειας του Ίντερνετ,
McAfee, που εκτιμά ότι πολλές κυβερνήσεις και ομάδες δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαδικτυακής κατασκοπείας, με πολλές από τις επιθέσεις να προέρχονται από την Κίνα.

Πάνω από 120 χώρες στον κόσμο ενισχύουν σήμερα την ικανότητά τους για επιθέσεις μέσω του Διαδικτύου, ενώ οι υποδομές αυτές, που αρχικά είχαν ξεκινήσει ως πειραματικά συστήματα, εξελίχθηκαν σήμερα σε καλά χρηματοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες, που ασχολούνται με βιομηχανική, στρατιωτική, οικονομική και πολιτική κατασκοπεία. Στόχοι των υπηρεσιών αυτών είναι τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας, οι χρηματαγορές, τα κυβερνητικά δίκτυα πληροφοριών και εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών δοκιμάζουν και επεξεργάζονται τα συστήματα των αντιπάλων τους χρησιμοποιώντας τους ηλεκτρονικούς χώρους, όπως επίσης επιτίθενται εναντίων ιστοσελίδων που εκτιμούν ότι τους είναι επιβλαβής. Τέλος δοκιμάζουν τις αντοχές των συστημάτων ασφαλείας των αντιπάλων. Η Ελλάδα λόγου χάρη δέχεται σε τακτική βάση επιθέσεις από την Τουρκία και ακόμα και οι ιστοσελίδες του ΥΠΕΣ, και του ΥΠΕΞ έχουν «πέσει», πιθανότατα από τη δράση Τούρκων χάκερ που δρουν υπό τις εντολές της Άγκυρας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και για να συλλέξουν πληροφορίες και είναι αξιοσημείωτο ότι οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι τη τελευταία πενταετία η CIA έχει δημιουργήσει ειδικό κέντρο παρακολούθησης όλων των μπλογκ στον πλανήτη επειδή μπορούν κατά αυτό τον τρόπο να αντιληφθούν τη κοινωνική δυναμική που αναπτύσσετε από τη κοινωνία και μάλιστα σε όσο το δυνατόν πιο αφιλτράριστη μορφή.

Αυτό που κοιτούν περισσότερο οι ιντερνετικοί κατάσκοποι είναι τα σχόλια των αναγνωστών και όχι την ανάρτηση καθαυτή. Μάλιστα δεν αποκλείετε να μεταδίδονται προσεκτικά επιλεγμένες ειδήσεις ώστε να αξιολογηθούν οι σχολιασμοί και η συμπεριφορά των αναγνωστών που ανήκουν σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Σε αδρές γραμμές η κοινωνική δυναμική είναι και αυτή αντικείμενο έρευνας και το ίντερνετ διευκολύνει αφάνταστα αυτή τη μελέτη. Παραπλήσιες τακτικές εφαρμόζονται και στα λεγόμενα “Social Media”, με τις ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Αυστραλία να θεωρούνται ως τις χώρες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες σε αυτό το νέο “θέατρο” επιχειρήσεων πληροφοριών. Επίσης η Τουρκία, Νότιος Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς, Ιράν, Ινδία, Μαλαισία, Ισπανία, έχουν επενδύσει σε αυτό το τομέα με κράτη όπως το Ιράν να ενδιαφέρονται για τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων-εξερχόμενων πληροφοριών ώστε να εντοπίζεται η “αντικαθεστωτική” δράση ακόμα και σε επίπεδο αποστολής μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλων των μορφών ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Το ίντερνετ βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από τις περισσότερες γνωστές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Μόνο οι αφελείς ή οι υστερόβουλοι δεν παραδέχονται ότι όλα τα μηνύματα ελέγχονται, αποθηκεύονται και μπορούν να επανελεγχθούν ακόμα και εάν έχουν διαγράφει από το χρήστη. Μάλιστα η παρακολούθηση δεν επεκτείνεται μόνο σε επιχειρηματίες, πολιτικούς και λοιπά πρόσωπα της δημόσιας ζωής αλλά στους πάντες.

Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90 το Αμερικανικό FBI έχει εγκαταστήσει το σύστημα Carnivore στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που εδρεύουν στην Αμερική και λειτουργεί με βάση λέξεις κλειδιά τα οποία είναι χιλιάδες και μπορούν να διακρίνουν και συνδυασμούς λέξεων όπως και να εντοπίσουν την αργκό ενώ εμπλουτίζονται συνεχώς. Ανάλογα συστήματα έχουν εγκατασταθεί έκτοτε σε δεκάδες χώρες, ενώ και οι πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν το δικά τους εταιρικά δίκτυα και αποθηκεύουν τα πάντα που διατρέχουν αυτά ως ηλεκτρονικά ίχνη. Ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών με καλά δομημένες βάσεις δεδομένων μπορούν να ταυτοποιήσουν με τη χρήση ειδικών λογισμικών άτομα, οργανισμούς και κοινωνικά δρώμενα σε ελάχιστο χρόνο και κόστος.

Η δράση των εταιριών αυτών επεκτείνεται και είναι η μελλοντική μορφή των σημερινών “Ιδιωτικών ντέντεκτιβ”. Με τη χρήση της τεχνολογίας δύναται να υπάρχει ασφαλής παρακολούθηση οποιουδήποτε στόχου δίχως την παρουσία προσωπικού αλλά εξ’αποστάσεως και με συστήματα που βασίζονται στην ύπαρξη ιδιωτικών δορυφόρων και του ίντερνετ. Παράλληλα τα λογισμικά αναλύσεως των κοινωνικών δικτύων με την κατάλληλη τεχνική και αναλυτική υποστήριξη μπορούν να εξελλίσονται συνεχώς και να εντοπίζουν τις νέες κοινωνικές επαφές του “στόχου” χωρίς καν να υπάρχει φυσική παρακολούθηση του στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με πάμπολλα δημοσιεύματα του τύπου, η ΕΥΠ έχει εγκαταστήσει σύστημα το οποίο μεταξύ των άλλων έχει την ικανότητα ελέγχου χιλιάδων λογαριασμών ε-μαίλ μέσω δεκάδων στατικών αισθητήρων που συνδέονται με το τηλεπικοινωνιακό σύστημα της χώρας και μεταδίδουν τα στοιχεία σε τερματικά που έχουν ειδική διαμόρφωση σε ασφαλείς χώρους στην Ελληνική επικράτεια. Ασφαλώς χρειάζεται εισαγγελική εντολή για την παρακολούθηση ενός λογαριασμού.

Σε άλλες χώρες όπως την Σουηδία έχει δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες της χώρας να παρακολουθούν όλες τις διεθνείς διαδικτυακές επικοινωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι και ξένοι υπήκοοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Ανάλογες νομολογίες υπάρχουν και στη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία και σε αρκετές άλλες χώρες. Στη δε Κούβα όπως και στη Βιρμανία, όλες οι μορφές τηλεπικοινωνιών με το εξωτερικό παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση και αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα και χώρες φτωχές και απομονωμένες παρακολουθούν -έστω και με εμφανή “δυναστικό τρόπο” τη μορφή της σύγχρονης κατασκοπείας.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η ίδια η φύση του διαδίκτυο κάνει αδύνατη την παρακολούθηση των πολιτών από ένα μόνο κράτος και με απλά λόγια οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες. Πρόκειται για τον άγνωστο πόλεμο του 21ου αιώνα που εξελίσσεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη σε συνεχή βάση και με λεπτομέρειες που θα μείνουν πιθανώς για πάντοτε κρυφές από την ιστορική έρευνα.

Για όσους έχουν μυστικά να φυλάξουν ή αντιτίθενται σε αυτές τις πρακτικές το παραδοσιακό ταχυδρομείο και ενίοτε το ταχυδρομικό περιστέρι προσφέρουν μια κάπως ασφαλέστερη μέθοδο επικοινωνίας…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top