GuidePedia

0
Την ερχόμενη Κυριακή η Τουρκία είτε θα ανοίξει έναν δρόμο για μεγαλύτερη δημοκρατία και ουσιαστικό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα είτε θα περιπέσει σε ένα τέλμα αβεβαιότητας για την πορεία της στο μέλλον και θα παραμείνει υπό το στρατιωτικο-δικαστικό κατεστημένο. Πενήντα και πλέον εκατομμύρια θα πουν «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα για το αν η χώρα πρέπει να αναμορφώσει ριζικά το Σύνταγμά της.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μικρή υπεροχή στην παράταξη του «ναι» αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι κατέχει προβάδισμα τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του «όχι» και φέρνει ως απόδειξη ότι ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημειώνει συνεχή άνοδο.

Είναι συμβολική η 12η Σεπτεμβρίου. Ακριβώς πριν από 30 χρόνια ο Στρατός κατέλαβε την εξουσία. Δύο χρόνια αργότερα επέβαλε στον τουρκικό λαό ένα σκληρό Σύνταγμα το οποίο παραμένει εν ισχύι, αν και μερικά άρθρα του απαλείφθηκαν είτε αδρανοποιήθηκαν στα χρόνια που μεσολάβησαν, κυρίως υπό την πίεση της ΕΕ και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν. Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει από πέρυσι σοβαρές αλλαγές στο υπάρχον Σύνταγμα του 1982 αλλά όταν έφερε την πρότασή της στην Εθνοσυνέλευση δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και γι΄ αυτό προχώρησε στην κρίση του λαού. Οι τροπολογίες στο Σύνταγμα του 1982 τις οποίες θα προωθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν, αν και εφόσον η ψήφος του λαού την Κυριακή είναι θετική, δεν είναι τόσο ριζοσπαστικές όσο θα ήθελε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού- ως 40% έγραψε η «Sabah». Δεν καταργεί πλήρως την άμεση και έμμεση επιβολή του Στρατού στην πολιτική εξουσία, δεν σηματοδοτεί αλλαγές στη Δικαιοσύνη, είναι όμως ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, κατά γενική ομολογία. Η κυβέρνηση βλέπει, φυσικά, το αποτέλεσμα ως πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές του 2012. Σε περίπτωση που την Κυριακή το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα όχι από θέση ισχύος. Ως πρόκριμα βουλευτικών εκλογών βλέπει το δημοψήφισμα και η αντιπολίτευση, η οποία έχει ενισχύσει τη θέση της με τα εθνικιστικά της συνθήματα. Η Αντιπολίτευση, υπό νέα ηγεσία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεν είναι αντίθετη στις συνταγματικές αλλαγές, μάλιστα στο Κουρδικό είναι πιο ριζοσπαστική- ζητεί αμνηστία για όλα τα σχετικά αδικήματα. Η συνθηματολογία της δεν στρέφεται εναντίον της αλλαγής άρθρων του υπάρχοντος Συντάγματος, στρέφεται κυρίως εναντίον της πολιτικής και των προσώπων της κυβέρνησης Ερντογάν. Γεγονός το οποίο δημιούργησε μια νέα πολιτική εικόνα. Πρόκειται για «ένδειξη εξέλιξης στο πολιτικό σύστημα» της χώρας γράφει η Νicole Ρope. Και προσθέτει: «Αν οι πολιτικοί μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο και να παράγουν πιο νεωτεριστικές λύσεις η Τουρκία θα κέρδιζε πολλά». («Ζaman»)

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top