GuidePedia

0
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σοβαρότατες επιπτώσεις όσον αφορά τόσο την αμερικανική στρατηγική στον πόλεμο του Αφγανιστάν όσο και την ήδη τρωθείσα δημόσια εικόνα του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ανεξέλεγκτη μεγέθυνση του «συμπλέγματος ασφαλείας» των ΗΠΑ, προκαλεί η διαρροή 91.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks.

Τα έγγραφα αυτά ρίχνουν φως στην αθέατη, «βρώμικη» πλευρά του πολέμου κατά των Ταλιμπάν στην Κεντρική Ασία- κάνοντας την υπόθεση να θυμίζει έντονα και να συγκρίνεται ήδη με την αντίστοιχη δημοσιοποίηση των περίφημων απόρρητων «Ρentagon Ρapers» το 1971, χάρη στην οποία για πρώτη φορά το αμερικανικό και διεθνές κοινό πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες του «μυστικού πολέμου» της κυβέρνησης Νίξον σε βάρος της ουδέτερης Καμπότζης και του Λάος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις μεγαλύτερες- σε όγκο εγγράφων, αλλά και σε σημασία- διαρροές κρατικών μυστικών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεταξύ άλλων, τα ντοκουμέντα που «ανέβηκαν» στο WikiLeaks αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για πλήθος «παράπλευρες απώλειες» αφγανών αμάχων που δεν αναφέρθηκαν ποτέ στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και για μυστικές επιχειρήσεις για τη δολοφονία υψηλόβαθμων στελεχών των Ταλιμπάν, τόσο επί αφγανικού όσο και επί πακιστανικού εδάφους, τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ήθελαν να διατηρήσουν άκρως απόρρητες. «Αυτό είναι μόνον η αρχή» προειδοποιεί ο ιδρυτής της WikiLeaks, ο 39χρονος Τζούλιαν Ασάντζι, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερα έγγραφα που θα αποδεικνύουν, όπως λέει, ότι στο Αφγανιστάν διαπράττονται συστηματικά εγκλήματα πολέμου. Επίσης, τα απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν
την ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι Πακιστάν και Ιράν υποστηρίζουν τον ανταρτοπόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Βρετανία και το Πακιστάν, καταδίκασαν αμέσως ως «επικίνδυνη για τη ζωή συμμάχων στρατιωτών και απειλητική για την εθνική ασφάλεια» τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων από την ιστοσελίδα, η οποία αναμένεται να «βγάλει στη φόρα» ακόμη 15.000

έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο Ασάντζι όμως υπεραμύνθηκε της πράξης του: ο αυστραλός δημοσιογράφος και ακτιβιστής προκαλεί συχνά με τη δράση του «πονοκεφάλους» τόσο σε κυβερνήσεις όσο και σε πολυεθνι- κές επιχειρή- σεις, από το 2006 οπότε και ίδρυσε τη WikiLeaks, μια ηλεκτρονική «εγκυκλοπαίδεια» απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών. Η ιστοσελίδα έχει έδρα τη Σουηδία, καλύπτει τα έξοδά της με ανώνυμες δωρεές, ενώ στηρίζεται σε δίκτυο εθελοντών.

Η διαρροή ντροπιάζει το Πεντάγωνο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Washington Ρost» για τη γιγάντωση του αχανούς, πλέον, δικτύου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Χάρη στην ενδελεχή έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, γνωρίζουμε πλέον ότι το «βαθύ κράτος» ασφαλείας έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα κοστίζει, πόσους ανθρώπους απασχολεί και πόσες υπηρεσίες υπάρχουν.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, σε διάστημα εννέα ετών οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «άκρως απόρρητο» δίκτυο εκτεταμένο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, στο οποίο συμμετέχουν 1.271 κυβερνητικές υπηρεσίες και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες. Περίπου 854.000 άτομα- μιάμιση φορά ο συνολικός πληθυσμός της Ουάσιγκτον- διαθέτουν ειδική άδεια για πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες, ενώ περίπου 50.000

εκθέσεις με εκτιμήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ συντάσσονται κάθε χρόνο, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να... αγνοείται. Στο Πεντάγωνο, όπου λειτουργούν τα δύο τρίτα των προγραμμάτων των μυστικών υπηρεσιών, ελάχιστοι ανώτατοι αξιωματούχοι διαθέτουν πρόσβαση σε όλες τις μυστικές δραστηριότητες του υπουργείου.
TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top