GuidePedia

0
Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα προκειμένου να επέλθουν επώδυνες για τον Ελληνα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως η εφαρμογή αυτών να ισχύσουν από το 2015, να χορηγείται πλήρη σύνταξη μόνο με σαράντα χρόνια εργασίας και μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο (και όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1), η τρόικα φοβούμενη πιθανή κατάρρευση του ασφαλιστικού,
που είναι νευραλγικός τομέας της οικονομίας, ζητεί την άμεση αλλαγή του συστήματος και εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού ώς το 2015, και όχι το 2018.

Παράλληλα, ζητεί να δίνεται πλήρης σύνταξη στα σαράντα χρόνια εργασίας και -το χειρότερο- να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται σε τρία, ενώ παραμένουν ανεξάρτητα τα ταμεία των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των μηχανικών, τα οποία θα χορηγούν συντάξεις χωρίς εγγύηση του Δημοσίου.

Η τρόικα, επίσης, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημόσιων υπαλλήλων, ενώ «ψαλίδι» μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας, μάλιστα, ζητεί να μη δίνονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ να χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.

Οι νέες αυτές προτάσεις υποβλήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω επιστολής στους κυρίους Λοβέρδο και Παπακωνσταντίνου. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου που λάβαμε, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα ώστε να λάβουμε και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές - ιδίως το «ψαλίδισμα» των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι οι εισφορές στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι ο ΛΑΦΚΑ επανήλθε γιατί οι εργοδότες χρωστούν στα ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών στα ταμεία.
Ας σημειωθεί ότι ριζικές ανατροπές αναμένονται και στις εργασιακές σχέσεις. Το πλαφόν των απολύσεων θα ανέβει στο 4% (από 2% που ήταν). Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, αυτές θα καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, όπως είπε ο υπουργός, θα θεσμοθετηθούν άμεσα με προεδρικά διατάγματα.


«Σκληρά, αλλά αναγκαία τα μέτρα»

«Δώστε μας χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν», δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της χώρας να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί. Ο κ. Παπανδρέου μιλά για σκληρά, αλλά αναγκαία οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, παρατηρώντας ότι ένας λόγος που είναι τόσο επώδυνα είναι γιατί η χώρα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη για θυσίες.
Oπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 13 Μαΐου, οι επιτηρητές ζητούν επίμονα να μην υπάρξει απόκλιση από όσα μέτρα για το Ασφαλιστικό προβλέπονται στο μνημόνιο. Μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 (στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»), ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η τρόικα, φοβούμενη πιθανή κατάρρευση του Ασφαλιστικού, που είναι νευραλγικός τομέας στην οικονομία, ζητά την άμεση αλλαγή του συστήματος στα παρακάτω πέντε σημεία (εκτός από τις αλλαγές που προβλέπει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο):

1Την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού ώς το 2015 και όχι το 2018.

2Να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (αντί στα 37) και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.

3Να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες.

4Να μπει ψαλίδι και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας ζητά να μη δίδονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ θα δίδονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.

5Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των Ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν χθες το βράδυ ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν όλα τα σημεία που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Η επιστολή της τρόικας
Οι νέες αυτές προτάσεις ήλθαν προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω επιστολής την περασμένη Πέμπτη στους κ.κ. Λοβέρδο και Παπακωνσταντίνου. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου που λάβαμε, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα ώστε να λάβουμε και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων. Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και κατασχέσεις
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της είσπραξης οφειλών, το ΙΚΑ αρχίζει «σαφάρι» με κατασχέσεις στις 900 επιχειρήσεις που οφείλουν η καθεμία στο ΙΚΑ ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται ΠΑΕ, εκδοτικές επιχειρήσεις, τεχνικές εταιρείες κ.ά.

Οσον αφορά την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών, έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των φαρμακοποιών, των γιατρών και των φαρμακοβιομηχάνων. Το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στόχο μέχρι τέλους του έτους οι φαρμακευτικές δαπάνες να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ. Ηδη θεσπίστηκε νόμος για την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στους γιατρούς- φαρμακοποιούς που δημιουργούν το φαινόμενο της προκλητής συνταγογράφησης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top