GuidePedia

0
O Σαρλ ντε Γκωλ είχε πει ότι το να κυβερνάς σημαίνει να διαλέγεις συνέχεια μεταξύ κακών λύσεων. Ο κ. Γ. Παπανδρέου θεώρησε ότι θα μπορούσε να κάνει το αντίθετο. «Δεν οραματίζομαι το ανέφικτο αλλά το αυτονόητο που δικαιούται ο ελληνικός λαός» δήλωσε στην προεκλογική ομιλία του στη ΔΕΘ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συμπληρώνει την ερχόμενη εβδομάδα έξι μήνες στην πρωθυπουργία της χώρας. Το διάστημα αυτό αποδείχθηκε αρκετό για να αντιληφθεί ότι πολλά από αυτά που υποσχόταν και που δικαιούται ο ελληνικός λαός προς το παρόν δεν μπορεί να υλοποιηθούν.
Η φράση «λεφτά υπάρχουν» θα ακολουθεί τον Πρωθυπουργό όπως μια νεανική απερισκεψία αρκεί για να «λερώσει» ένα ποινικό μητρώο. Η κρίση και ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η χώρα ανάγκασαν το ΠαΣοΚ να εγκαταλείψει απότομα την εποχή της αντιπολιτευτικής αθωότητας και να μπει σε μια δύσκολη φάση ενηλικίωσης.


Οι μακάριοι υπουργοί
Το αποδεικνύει η συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο την περασμένη Τρίτη. Ο αντιπρόεδρος λίγο νωρίτερα είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η διαδικασία συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, υπάρχει όμως αντίδραση και από τους υπουργούς. Στη συνέχεια παρουσίασε τον φάκελο των 250 σελίδων που είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του για την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και άρχισε να επισημαίνει τις καθυστερήσεις και τις υποχρεώσεις ανά υπουργείο. Σε χρόνο ρεκόρ οι υπουργοί και οι συνεργάτες τους βγήκαν από την σύγχυση που προκαλούν οι πολύωρες συσκέψεις, πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν να κρατούν λεπτομερείς σημειώσεις. Το περιστατικό είναι αποκαλυπτικό για τη μακαριότητα ενός κομματιού του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται τους επόμενους δύο μήνες να επιβιώσει διασχίζοντας την κόλαση της τριπλής επιτήρησης.

Ακόμη και όταν άρχισε η πίεση των ευρωπαίων εταίρων για τη λήψη σκληρών μέτρων, ο κ. Παπανδρέου αντέτασσε την «ελληνική συνταγή»: Η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα, δεν θα προβάρει «κοστούμια» ιρλανδικού τύπου και δεν θα θίξει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η πρώτη πολιτική ψυχρολουσία για τον πρωθυπουργό, ήρθε τον Ιανουάριο στο Νταβός. Ο κ. Παπανδρέου προσγειώθηκε απότομα από τη «χώρα του Ποτέ» στην ωμή πραγματικότητα της οικονομίας. «Αλλον άνθρωπο έβαλα στο αεροπλάνο και άλλον παρέλαβα στην επιστροφή» εκμυστηρευόταν σε φιλικές συζητήσεις ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Ακολούθησε η μεγάλη στροφή της κυβέρνησης στην οικονομία με την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων στις 3 Μαρτίου: Μείωση μισθών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση του ΦΠΑ, φόρος στα καύσιμα.

Η δεύτερη ανώμαλη προσγείωση του πρωθυπουργού ήταν άρχισε να διαπιστώνει πως η απειλή της προσφυγής στο Δ.Ν.Τ. δεν ήταν καλή ίδεα, ούτε καν ως απειλή ή ως πολιτική μπλόφα. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε εκμεταλλευθεί τον θετικό αντίκτυπο των εξαγγελιών της τον Μάρτιο και με έξυπνες μικρές δημοπρασίες ομολόγων να «επενδύσει» στην ανταγωνιστικότητα των αγορών, ώστε να πέσουν τα spreads. Η κυβέρνηση πάντως θα αναγκαστεί το επόμενο δίμηνο να ενηλικιωθεί απότομα. Τον Μάιο θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό δεν αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις, όπως π.χ. ένας εσπευσμένος ανασχηματισμός.


Στροφή και σταεθνικά θέματα
Η οικονομική κρίση επηρέασε την προσέγγιση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Λεπτές αποχρώσεις διαφοροποιούν τις θέσεις του ΠαΣοΚ από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση. Στο Κυπριακό, ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται πιο αποστασιοποιημένος σε σχέση με το παρελθόν, όταν δαπάνησε πολιτικό κεφάλαιο για να υποστηρίξει το σχέδιο Αναν. Τώρα σπρώχνει τα πράγματα προς μια κυπριακή λύση και φαίνεται ότι δεν θα αναμειχθεί μέχρις ώστου βεβαιωθεί ότι ένα νέο σχέδιο λύσης θα περάσει από την διαδικασία των δημοψηφισμάτων.


Οι δηλώσεις Παπανδρέου από τις εκλογές ως την κρίση
Σύνοδος Κορυφής Δεκέμβριος 2009 «Θα πάρουμε σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι απέναντι στον μισθωτό και στον συνταξιούχο».

Επίσκεψη στην Ινδία Φεβρουάριος 2010 «Θα βρίσκανε άλλον αδύναμο κρίκο οι κερδοσκόποι για να πλήξουν το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση».

Υπουργικό Συμβούλιο Μάρτιος 2010 «Αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε την οικονομία μας, αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο, αλλά τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή και τη σύνταξη».

Υπουργικό Συμβούλιο Μάρτιος 2010 «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της. Διαφορετικά, είναι ανοιχτός ο δρόμος για το ΔΝΤ».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top