GuidePedia

0
Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία ετοίμασε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κινείται στη λογική και στις βασικές παραμέτρους της πρόσφατης έκθεσης που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο.Σε κάποιες παραγράφους, η έκθεση περιέχει πιο έντονες θέσεις από αυτήν που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Η έκθεση αυτή, η οποία θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, πρόκειται να ψηφιστεί στις 2 Μαρτίου και θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ως γνωστό ετοιμάζει την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας. Η έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και Πολιτικές Διεύρυνσης» περιλαμβάνει πάρα πολλές επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά και αιτήματα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ, έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Γιώργο Παπαστεργίου [σ.σ.: προφανώς πρόκειται για τον Νομάρχη Πιερίας], ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα, περιλαμβάνει πολύ σκληρότερες εκφράσεις ακόμη και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έκθεση Ruijten). Σε αυτήν ζητείται η απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο (μέχρι το τέλος του χρόνου), η επιστροφή της κατεχόμενης περιοχής των Βαρωσίων στους Ε/κ νόμιμους κατοίκους, ενώ παράλληλα απευθύνεται έκκληση για το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται επίσης ότι κάθε καθυστέρηση θα δημιουργήσει περιπλοκές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα ζητείται και η αναθεώρηση του casusbelli. Δηλαδή της απόφασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εναντίον της Ελλάδας για τα 12 ναυτικά μίλια όσον αφορά τα χωρικά ύδατα.

Ένα ζήτημα το οποίο η τουρκική πλευρά αρνείται να αγγίξει καθώς θεωρεί πως έτσι διατηρεί τις επεκτατικές της βλέψεις σε βάρος της Ελλάδος.

Η Τουρκία επικρίνεται ακόμη και για το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τα επιβαλλόμενα βήματα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, την καταπολέμηση του διαχωρισμού, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθερία έκφρασης, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς και των βασανιστηρίων. Ζητείται, επίσης, η επίλυση των προβλημάτων της ρωμαίικης μειονότητας των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, η αναγνώριση της οικουμενικής ιδιότητας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Υπάρχουν και θετικές εξελίξεις
ΟΙθετικές εξελίξεις στην Τουρκία αναφέρονται εν συντομία στην έκθεση. Σε αυτές καταγράφονται, η δίκαιη και διάφανη εκλογική διαδικασία του 2009, η ικανοποίηση που υπάρχει από την έναρξη της συζήτησης διαφόρων θεμάτων, τα οποία θεωρούνται ταμπού, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα στους Κούρδους και τους Αλεβίτες, οι σχέσεις της με τους γείτονές της, αλλά και ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Στρατός, συστήνοντας στην τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει την εποικοδομητική στάση της.

Η τουρκική εφημερίδα Βirgun στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Από την Κύπρο μέχρι τέλος του έτους αποσύρατε τα στρατεύματά σας» γράφει για το ίδιο θέμα. Η Υeni Safakστις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Διορία ενός έτους για να αποσύρεις το Στρατό σου» γράφει για το ίδιο θέμα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top