GuidePedia

0
Γερμανικό σχέδιο σωτηρίας για την Ελλάδα ύψους 20 δισεκ. ευρώ
Σε «σκέψεις» για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα της τάξης των 20-25 δις. Ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel.
Τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης της τάξης των 20-25 δις. Ευρώ προβλέπουν ορισμένες «πρώτες σκέψεις» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ της πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο με ημερομηνία της Δευτέρας και που σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχει αφιέρωμα για την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε μέχρι στιγμής τις πληροφορίες του Der Spiegel σημειώνεται ωστόσο ότι σε ερώτηση προ τριημέρου για το αν η γερμανική κυβέρνηση «βλέπει» την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίχαελ Οφερ είχε δηλώσει πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», παραπέμποντας και στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, περαν της πολιτικής στήριξης δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανενός είδους οικονομική βοήθεια.

Στην προδημοσίευση πάντως του ρεπορτάζ που διένειμε το Der Spiegel αναφέρεται ότι η από κοινού βοήθεια των χωρών της Ευρωζώνης θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις και ότι στη Γερμανία θα αναλογεί ένα ποσό της τάξης των 4-5 δις. Ευρώ (από το συνολικό των 20-25 δις.), καθώς και ότι την διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών προβλέπεται να αναλάβει η κρατική τράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW). «Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - αναφέρεται - συνδέουν τη χορήγηση της βοήθειας με αυστηρούς όρους και συναρτούν την καταβολή της πρώτης δόσης με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θα έχουν τεθεί.»

Στο κείμενο των συνεργατών του Σόιμπλε (ΣΣ. που προφανώς έχει υπόψη του το Der Spiegel και στο οποίο αναφέρεται) συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για «μεσοπρόθεσμα» μέτρα καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και η δημιουργία μελλοντικά ενός ευρωπαϊκού θεσμού κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να επωμίζεται, όταν χρειάζεται, μέτρα διάσωσης μιας χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top