GuidePedia

0
Το «φιάσκο της Κοπεγχάγης» και η παταγώδης αποτυχία της συνόδου να συμφωνήσει σε δεσμευτικά μέτρα για τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου, θα έχει οδυνηρές συνέπειες και για την περιοχή μας. Γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, τηρώντας τις υποχρεώσεις της για μείωση των εκπομπών και εκπονώντας ταυτόχρονα ένα Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.......
«Η λεγόμενη Συμφωνία της Κοπεγχάγης δεν εξασφαλίζει το όριο των 2 βαθμών. Ηδη υπάρχουν επιστημονικές εκτιμήσεις ότι -σύμφωνα με τις μειώσεις των κρατών που ανακοινώθηκαν στη σύνοδο- πάμε για άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον 3-3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα», λέει στην «Κ» ο κ. Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, ερευνητής του Αστεροσκοπείου και συνεργάτης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Παραγωγή ενέργειας

«Οι συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ βαριές, με κορυφαίο πρόβλημα το νερό. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ θα επηρεαστεί η γεωργία, η παραγωγή ενέργειας, τα οικοσυστήματα, ακόμα και η ύδρευση. Μελέτη του Αστεροσκοπείου και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έδειξε ότι την περίοδο 2070 - 2100 η Αττική θα έχει διαθέσιμα για ύδρευση μόνο 200 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, όταν σήμερα θέλει 400 εκατομμύρια για να ξεδιψάσει», λέει ο κ. Μοιρασγεντής.

Ανησυχία για τα δάση

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων και για τα δάση. «Οι πυρκαγιές θα είναι πιο εύκολες και πιο καταστρεπτικές. Καταστροφές σαν της Πελοποννήσου θα μας απειλούν συχνότερα. Απαιτούνται αναβαθμισμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας», τονίζει.

«ΗΠΑ, Κίνα και οι άλλοι μεγάλοι ρυπαντές επέβαλλαν ένα άχρωμο κείμενο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν δεσμεύθηκε σε μείωση των εκπομπών της κατά 30%. Ο ΟΗΕ ήταν ουσιαστικά θεατής», λέει ο κ. Δ. Καραβέλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, ο οποίος ταξίδεψε στη πρωτεύουσα της Δανίας, συμμετέχοντας στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία (για πρώτη φορά συμμετείχαν εκπρόσωποι ΜΚΟ). «Παρά την τεράστια αποτυχία της Κοπεγχάγης δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Εχουμε στόχους και δεσμεύσεις, τόσο μέχρι το 2012 από το Πρωτόκολλο του Κιότο όσο και μέχρι το 2020 από την Ε.Ε. Αξιοποιώντας και τη θετική παρουσία της Ελλάδας στην Κοπεγχάγη πρέπει να πάρουμε ή να συμβάλλουμε σε θετικές πρωτοβουλίες. Δεν είμαστε οι μεγάλοι ρυπαντές, είμαστε όμως μεταξύ των μεγάλων θυμάτων», τονίζει ο Δ. Καραβέλας. «Απαραίτητη είναι επίσης η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

«Η Ελλάδα είναι σε μια κρίσιμη και ευάλωτη κλιματολογικά ζώνη. Στο μέλλον θα γίνουν πιο συχνές οι ξηρασίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα», σημειώνει και ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης, αναπλ. καθηγητής του ΕΜΠ. «Η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου σήμερα υστερούμε. Το πιο κρίσιμο όμως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας».

Μπορεί να υπάρχουν ίχνη αισιοδοξίας μετά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης; Ως θετικό στοιχείο αναδεικνύεται η κινητοποίηση των πολιτών. Θα μπορέσει να υπερισχύσει απέναντι στην κυριαρχία της λογικής του κέρδους και του ανταγωνισμού; «Είναι σημαντικό ότι το θέμα έμεινε ανοιχτό, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», τονίζει ο κ. Καραβέλας, ο οποίος αποτιμά θετικά τον απολογισμό της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Στήριξε τον στόχο για μείωση 30%, επέμεινε για νομικά δεσμευτική συμφωνία, ήταν καταρτισμένη και μαχητική». Η πράξη θα κρίνει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top