GuidePedia

0
Η Τήνος είναι ταυτισμένη με την Παναγία. Το νησί των Κυκλάδων είναι άλλωστε αναγνωρισμένο ως ιερό από το 1971 και κάθε χρόνο το επισκέπτονται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές.
Πολύ σύντομα όμως το νησί της Μεγαλόχαρης θα έχει απέναντί του, μερικά ναυτικά μίλια νοτιοδυτικότερα για την ακρίβεια, έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού: πρόκειται για τη Μήλο με τις κατακόμβες της. Έως τώρα το νησί ήταν περισσότερο γνωστό για τις παραλίες του, όπως το Σαρακήνικο, ο Παπάφραγκας, το Κλέφτικο. Στα τέλη Ιουλίου νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την αναγνώριση της Μήλου ως «ιεράς νήσου» όπως είναι η Τήνος και η Πάτμος. Στόχος της αναγνώρισης, αναφέρεται στο νομοσχέδιο, είναι να προστατευτούν κυρίως οι κατακόμβες και να καθιερωθεί η Μήλος ως παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο..... Η κατάθεση του νομοσχεδίου συνέπεσε με το άνοιγμα του χριστιανικού μνημείου στις 22 Ιουλίου, το οποίο παρέμενε κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια λόγω εργασιών. Και όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις επισκεψιμότητας, μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να αναδειχθεί σε ένα ακόμη κέντρο θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. «Η προσέλευση του κόσμου από την ημέρα που άνοιξαν και πάλι οι κατακόμβες είναι εντυπωσιακή: Από τις 22/7 έως σήμερα τις έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού το μνημείο λειτουργεί με μισό ωράριο, έως το μεσημέρι» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα, προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. «Σίγουρα θα φέρει πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στο νησί» προσθέτει. Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου είναι περίπου 6.000 και ο πληθυσμός στο νησί τριπλασιάζεται το καλοκαίρι. Για τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο- έκανε την πρόταση στην Ιερά Σύνοδο να ανακηρυχθεί η Μήλος «ιερά νήσος» και στη συνέχεια το αίτημά του προωθήθηκε στα αρμόδια υπουργεία- η αναγνώριση έχει μεγάλη σημασία. «Δίνει τη δυνατότητα στη Μήλο να ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού. Στόχος είναι να διαφυλαχθούν οι κατακόμβες που έχουν υποστεί μεγάλες ταλαιπωρίες». Ευκαιρία για επισκέπτες όλο τον χρόνο
Σε αύξηση των επισκεπτών στο νησί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσβλέπει ο δήμαρχος της Μήλου κ. Γιώργος Τσαΐνης με την αναγνώριση και το άνοιγμα του μνημείου. «Για μας το σημαντικό ήταν πρωτίστως να ανοίξουν οι κατακόμβες. Η αναγνώριση και το άνοιγμα έγιναν ταυτόχρονα και αυτό μας ευχαριστεί. Το βλέπουμε θετικά. Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθούν οι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Και μάλιστα θα έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τις υπόλοιπες εποχές. Έτσι θα υπάρχει όφελος και για τους επαγγελματίες του νησιού».


Τοπ η Τήνος με 1,5 εκατ. επισκέπτες

ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ προσκυνητές περνούν από την Παναγία της Τήνου κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. Όσο για τον χειμώνα, εκτιμάται ότι κάθε μήνα 1.500

επισκέπτες αψηφούν τις κακές καιρικές συνθήκες. Αριθμοί που αναδεικνύουν την Τήνο ως τοπ θρησκευτικό προορισμό στην Ελλάδα.

Μεγάλος αριθμός επισκέπτεται και το νησί της Πάτμου, γνωστό και ως νησί της Αποκάλυψης. Αναγνωρίστηκε ως «ιερά νήσος» το 1981 ενώ από το 1999 περιλαμβάνεται στα μνημεία της UΝΕSCΟ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι επισκέπτες στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι 250.000. Ανάμεσά τους Έλληνες αλλά και αρκετοί ξένοι, αφού η Πάτμος αποτελεί βασικό προορισμό πολλών κρουαζιερόπλοιων.

«Κάθε μορφή ειδικού τουρισμού, όπως είναι και ο θρησκευτικός, είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να φέρει κανείς περισσότερους επισκέπτες στην Ελλάδα. Διότι όλοι αυτοί θα έρθουν για έναν λόγο παραπάνω» τονίζει ο κ. Παύλος Χολέβας μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια οργανώνει κρουαζιέρες στη Μεσόγειο στα «βήματα του Αποστόλου Παύλου». Θέλοντας μάλιστα να δείξει τη δυναμική του θρησκευτικού τουρισμού, λέει ότι σε σύγκριση με το 2005 η συμμετοχή του κόσμου στις κρουαζιέρες αυτές ήταν αυξημένη κατά 24 φορές. «Υπολογίζεται ότι 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν κάθε χρόνο στις κρουαζιέρες».

Χιλιάδες προσκυνητές προσελκύουν και άλλα νησιά ή περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μαγνήτης για τους πιστούς είναι κι εκεί ναοί και μονές όπου φυλάσσονται παλιές εικόνες ή λείψανα Αγίων. Ανάμεσά τους ο Άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα, ο Άγιος Ραφαήλ στη Λέσβο, η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.


Νεκροταφείο και τόπος λατρείας από τον 2ο αιώνα

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της Μήλου, βρίσκονται κοντά στον σημερινό οικισμό Τρυπητή. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στην Ελλάδα και θεωρούνται από τις σημαντικότερες στον κόσμο μαζί με αυτές στη Ρώμη (της Αγίας Πρισκίλλης) και των Αγίων Τόπων.

Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα, αλλά φαίνεται πως οι ταφές συνεχίστηκαν έως τα τέλη του 5ου, όπως αποδεικνύεται από τις επιγραφές που έχουν διασωθεί και τη διακόσμηση σε μερικούς τάφους. Εκτός από νεκροταφείο όμως αποτελούσαν και τόπο λατρείας. Επισκέψιμες είναι σήμερα δύο μεγάλες στοές ενώ κλειστή παραμένει η τρίτη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top