GuidePedia

0
Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης 30χρονου μουσουλμάνου που είχε στην κατοχή του πλούσιο φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δρόμους και άλλες δημόσιες υποδομές στρατηγικής σημασίας, καθώς ομολόγησε ότι εκτελούσε «ειδικές αποστολές» για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.
Οι υπεύθυνοι της ΕΥΠ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο 30χρονος που φωτογράφιζε στρατόπεδα να είναι ένα μόνο από τα μέλη δικτύου κατασκοπείας στη Θράκη.


Η ομολογία - σοκ ότι έκανε εδώ και καιρό, με επαγγελματικό μάλιστα τρόπο, φωτογραφήσεις «ευαίσθητων και στρατηγικών σημείων» προκάλεσε (και δικαιολογημένα) επιπλέον ερωτηματικά στους υπευθύνους των αρχών ασφαλείας και της ΕΥΠ για ύπαρξη ευρύτερου δικτύου κατασκοπείας στη Θράκη.
Ο άνδρας, που κατάγεται από το Μ. Δέρειο του Βόρειου Εβρου και κατοικεί κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου και διατηρεί φωτογραφείο στην πρωτεύουσα του Εβρου.
Συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στη Σαμοθράκη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πάνω του βρέθηκαν 600 φωτογραφίες, οι οποίες ήταν άρτιες τεχνικά και οι 400 από αυτές αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές.
Δεν... τους γνώριζε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε πως αναλάμβανε αποστολές για λογαριασμό Τούρκων, την ταυτότητα των οποίων, όπως είπε, δεν γνωρίζει..... Εκανε καιρό τις φωτογραφήσεις και παρέδιδε τις φωτογραφίες στους Τούρκους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένειά του φέρεται ότι είχε σχέσεις με το προξενείο.
«Με πλησίαζαν δύο άτομα, τους οποίους δεν γνωρίζω, και μου ζητούσαν να φωτογραφίζω στρατόπεδα», φέρεται πως είπε κατά τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του, όταν υπό το κράτος του πανικού, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν «λαλίστατος» και προέβη σε αποκαλύψεις, πριν τον συμβουλέψουν οι δικηγόροι του να σιωπήσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέφερε πως έκανε μέχρι τώρα συνολικά οκτώ τέτοιες «ειδικές αποστολές», κατά τις οποίες τραβούσε έως και 300 φωτογραφίες τη φορά, και αμειβόταν με 500 ευρώ για κάθε αποστολή.
Αξιωματικός, που ήταν παρών στις ανακρίσεις στην Αλεξανδρούπολη, απέδωσε στον συλληφθέντα τη φράση «δούλευα για τη μητέρα πατρίδα μου, την Τουρκία».
Στη συνέχεια, μόλις ανέλαβαν την υπεράσπισή του δύο δικηγόροι από την Ξάνθη -ένας χριστιανός και ένας μουσουλμάνος-, «σφράγισε» το στόμα του και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή, στον οποίο θα καταθέσει απολογητικό υπόμνημα που του ετοίμασαν οι συνήγοροί του.
Ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν πως η υπόθεση, την οποία χειρίζεται η ΕΥΠ, δεν μοιάζει με περιπτώσεις άλλων πολιτών -Βουλγάρων, Τούρκων, ακόμα και ενός Φινλανδού- που έχουν συλληφθεί κατά καιρούς να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Εβρο και απελαύνονται μετά τη δίκη τους.
«Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό από αυτό και με άλλες προεκτάσεις. Το άτομο αυτό αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για κατασκοπεία, που επισείουν ποινές πολυετούς κάθειρξης», έλεγε στο «Εθνος» ένας από αυτούς, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο 30χρονος να είναι μόνο ένα από τα μέλη δικτύου δεκάδων ατόμων που συνεργάζονται με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Αναφορικά με τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως απεικονίζουν πολύ ειδικές λεπτομέρειες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που δεν μπορούν να απεικονιστούν από δορυφόρο, παρά μόνο από επίγεια πηγή.
Σε δήλωσή του με αφορμή τη σύλληψη του 30χρονου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε: «Οσο κι αν καμώνονται οι Τούρκοι ότι είναι φίλοι, οι Τούρκοι είναι αντίπαλοι. Φαίνεται από τις παραβιάσεις, από την προώθηση των λαθρομεταναστών, καθώς και από τους πράκτορες που έχει σπείρει η Τουρκία σε όλη την Ελλάδα. Η εμμονή μας να μπει η Τουρκία στην ΕΕ ισοδυναμεί με εθνική αυτοχειρία. Αυτά έβλεπε ο κ. Κοραντής και γι' αυτό τον εξοβέλισαν από τη διοίκηση της ΕΥΠ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top