GuidePedia

0
Xάσμα σε δύο μέτωπα ανέδειξε το ραντεβού γνωριμίας της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, χτες στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών -ευγενικά, πλην όμως χωρίς περιστροφές- απέρριψε τις ελληνικές αιτιάσεις τόσο για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο όσο και για τη λαθρομετανάστευση, που εξελίσσεται σε νέο ανοιχτό μέτωπο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον ομόλογό της να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών ως απάντηση στο σύγχρονο δoυλεμπόριο.
Ταυτόχρονα, συμφώνησε πως η Αγκυρα χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη για να φυλάξει αποτελεσματικότερα τα σύνορά της, ενώ εξήγησε στο συνομιλητή της ότι οι θέσεις των «27» της ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση είναι κοινές. Κατέστησε σαφές έτσι ότι η Τουρκία θα αξιολογηθεί και σε αυτό το θέμα εν όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι η Τουρκία δέχεται τεράστιο κύμα μεταναστών, ενώ λίγη ώρα αργότερα δήλωνε πως η χώρα του «δεν μπορεί να γίνει στρατόπεδο λαθρομεταναστών». Με άλλα λόγια, μηδέν εις το πηλίκον.....
Οι υπερπτήσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε στη συνέχεια το θέμα των υπερπτήσεων σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, τονίζοντας ότι πρόκειται για κατοικημένα εδώ και πολλά χρόνια ελληνικά νησιά. Και επισήμανε τους κινδύνους από την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε προβάλλοντας την τουρκική επιχειρηματολογία περί της ανάγκης να λυθούν με φιλικό τρόπο οι σχετικές διαφωνίες. «Εχουμε διαφορές, όμως δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε σαν σκληροί διαπραγματευτές, αλλά σαν δύο συνομιλητές που προσπαθούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε Τούρκους δημοσιογράφους. Αυτό το σκεπτικό παραπέμπει στη γνωστή τουρκική θέση, ότι στο Αιγαίο υπάρχουν άλυτα ζητήματα σχετικά με το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών ή βραχονησίδων και ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με απευθείας διάλογο.
Οι μειονότητες
Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις μειονότητες «γέφυρες μεταξύ των δύο λαών και όχι διμερές θέμα», όμως πρόσθεσε ότι είναι «κοινό πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε με συνεργασία». Σύντομη ανταλλαγή απόψεων έγινε για το θέμα της Χάλκης, ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
«Ευγενικός» ο Μιλόσοσκι
Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να μη συναντήσει στην Κέρκυρα το Σκοπιανό ομόλογό της, Αντόνιο Μιλόσοσκι, θεωρώντας ότι ήταν αρκετό το «δώρο» που του έκανε, χορηγώντας «κατ' εξαίρεση» άδεια για να προσγειωθεί στην Κέρκυρα το κρατικό αεροσκάφος της ΠΓΔΜ με τα διακριτικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο κ. Μιλόσοσκι απέφυγε να προκαλέσει κατά την παρουσία του στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε «εκτιμητέο» το χειρισμό της Αθήνας στο πρόβλημα του αεροσκάφους, ενώ ζήτησε να αφήσουμε πίσω μας το κακό κλίμα του Βουκουρεστίου και του ελληνικού βέτο στο ΝΑΤΟ. Η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, λόγω έλλειψης χρόνου στην Κέρκυρα, δε συνάντησε το Σκοπιανό υπουργό, αλλά θα επισκεφτεί την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top