GuidePedia

0
Η ενδοσκόπηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσθηκε και χθες με τις συνεντεύξεις του Αλ Τσίπρα, του Αλ. Αλαβάνου και την παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη.Η συζήτηση περιστράφηκε ξανά γύρω από οργανωτικά θέματα ενώ δεν έλλειψαν οι εκατέρωθεν προσωπικές μπηχτές. Μήπως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττήθηκε στις ευρωεκλογές; Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.
Για να ξεφύγει από τον χαρακτήρα ομφαλοσκόπησης, η συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλει να πολιτικοποιηθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία ακόμη και προοδευτικών πολιτών λίγο ενδιαφέρεται για τα οργανωτικά σχήματα που προτείνονται για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχω συναντήσει αυτό τον καιρό ανθρώπους-υποψήφιους ψηφοφόρους της αριστεράς που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν που είναι πρόεδρος ο Τσίπρας και που ο Αλαβάνος ή σε ποιό σχήμα λειτουργεί η Ανανεωτική Τάση. Θέλουν να μάθουν τι προτάσεις υπάρχουν για την καλυτέρευση της ζωής τους που συνεχώς χειροτερεύει.

Από τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις έχουν διαφανεί κάποιες διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες του κόμματος που αφορούν τακτικές επιλογές, από την σύνθεση του ψηφοδελτίου μέχρι την υπερβολική εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις κλπ.Ομως τέτοιου ειδους διαφορές ούτε το εκλογικό ποσοστό εξηγούν ούτε την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα. Αν η συζήτηση δεν τεθεί σε πολιτική βάση, η διαμάχη Αλαβάνου Τσίπρα που κάθε άλλο παρά έκλεισε με τις χθεσινές συνεντεύξεις θα αποδοθεί σε προσωπικές στρατηγικές εξουσίας. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον χώρο «της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστέρας» που ήδη κλυδωνίζεται.....

Το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί σεισμός μόνο αν συγκριθεί με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ένα χρόνο πριν, που είχαν εμφανισθεί κάτω από εντελώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες: η ΝΔ και ο Καραμανλής εμφανίζονταν ανίκητοι, ενώ το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση και σε σοβαρή εσωτερική κρίση. Μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φλέρταραν –δημοσκοπικά πάντα- με έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έπαιζε τον ρόλο του καλού,αριστερού ΠΑΣΟΚ, που θα διεκδικούσε δηλαδή την εξουσία με άλλους όρους αλλά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του ΣΥΝ, τόσο ο Α.Τσίπρας όσο και ο Α.Αλαβάνος, πρόκριναν τότε να απορίψουν κάθε σκέψη συνεργασίας ή συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι λόγοι για αυτήν την απόφαση έχουν εξηγηθεί σε άλλη ανάλυση. Το θέμα είναι ότι αυτή η στρατηγική επιλογή έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος αντίστασης στο υπάρχον κοινωνικό και πολιτικό σύστημα(δικομματισμός)και ενός κόμματος διαμαρτυρίας σε εκλογικό επίπεδο.

Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές παρουσιάστηκαν και άλλα κόμματα διαμαρτυρίας(κατ εξοχήν το ΚΚΕ αλλά και οι Οικολόγοι) το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ήττα και σε καμμιά περίπτωση σεισμό. Εχει τελείως ξεχαστεί ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευροεκλογές και αντίθετα με το ΚΚΕ που είχε αξιοσημείωτη πτώση((8,35 % από 9, 48%) ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήσε το ποσοστό του σε 4.7 έναντι 4.16% το 2004. Η ελάχιστη πτώση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (5%) μπορεί πράγματι να αοδοθεί σε λάθη τακτικής, αλλά γιατί όλο το κλίμα καταστροφής;

Η ανανεωτική,ριζοσπαστική αριστερά είναι αναγκαία για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, με οποιαδήποτε πολιτική. Αν αποφάσιζε να πάρει μέρος η να στηρίξει μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, θα ήταν εγγύηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επέστρεφε στις γνωστές πριν το 2004 πρακτικές, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί αν ξαναβρεθεί μόνο του στην εξουσία. Αν συνεχίσει ως κόμμα-κίνημα διαμαρτυρίας είναι απαραίτητη η παρουσία της από τις κινητοποιήσεις για τα πάρκα ή τον Βοτανικό της Αθήνας μέχρι το περιβάλλον της Κρήτης.

Σε αυτή την τελευταία εκδοχή ποσοστά γύρω στο 4-5% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Το λάθος είναι να πιστεύεις ότι με μια πολιτική διαμαρτυρίας μπορείς να φτάσεις ποσοστά που μόνο ένα κόμμα με -συγκεκριμμένη στην συγκυρία- πρόταση εξουσίας μπορεί να έχει : καλώς η κακώς η ευρύτερη μάζα των ψηφοφόρων ιδιαίτερα σήμερα απαιτεί πέρα από τον κοινωνικό ακτιβισμό προτάσεις για τα καθημερινά της προβλήματα.

Οι ηγέτες του χώρου θα πρέπει να πάψουν να επικαλούνται οργανωτικά προβλήματα ή λάθη τακτικης της άλλης πλευράς και να ανοίξουν την πολιτική συζήτηση. Διαφορετικά θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια μικρή σεισμική δόνηση θα έχει τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top