GuidePedia

0
Τρομακτικές διαστάσεις αποκτάει μέρα με τη μέρα το πρόβλημα των πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς ο αριθμός των σπιτιών που βγαίνουν στο σφυρί έχει εκτοξευτεί σε σχέση με πέρσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Χιλιάδες καταχρεωμένα νοικοκυριά βλέπουν να χάνονται ξαφνικά και σε πολλές περιπτώσεις για ελάχιστα χρήματα οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.
Το μέγεθος του προβλήματος καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2009 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς ο αριθμός των αιτημάτων που κατατέθηκαν για πλειστηριασμούς ακινήτων παρουσίασε αύξηση κατά 41%.
Ειδικότερα, μέχρι τις 25 Ιουνίου 2009 κατατέθηκαν 725 αιτήματα, ενώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν κατατεθεί 514. Αυτό σημαίνει ότι φέτος βγήκαν στο σφυρί κατά μέσο όρο 4,1 ακίνητα την ημέρα, ενώ πέρσι εκπλειστηριάζονταν 2,9 ημερησίως. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- η φετινή χρονιά θα είναι με μεγάλη διαφορά η χειρότερη από το 1990.....

Αναλογικά θα αγγίξει τους 1.500 ο αριθμός των πλειστηριασμών ακινήτων που θα εκδικαστούν φέτος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι στιγμής η χειρότερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας ήταν το 1998, όταν συνολικά βγήκαν στο σφυρί 942 ακίνητα.

Θα χειροτερεύσει η κατάσταση

Μάλιστα, η κατάσταση φέτος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμη χειρότερη, αφού εκπρόσωποι δανειοληπτών αλλά και συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το πρόβλημα αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις. «Η αύξηση των πλειστηριασμών σε σχέση με πέρσι είναι συγκλονιστική και τα νούμερα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τραγικά. Δυστυχώς, πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης αλλά και του γεγονότος ότι τότε θα φανούν καθαρά τα προβλήματα με τον τουρισμό και τη ναυτιλία», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός.

«Το πρόβλημα των κατασχέσεων ακινήτων είναι μεγάλο και δυστυχώς θα συνεχίσει να αυξάνεται. Τα νούμερα προκαλούν τρόμο, αλλά δεν τα βλέπουν οι κυβερνώντες. Εχουν βάλει τον ελληνικό λαό στον "Τειρεσία" και τον οδηγούν σε αδιέξοδο», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελλάδος, Μπάμπης Περβανάς.

Ανθρώπινα δράματα

Καμία ανθρώπινη δυσκολία, είτε αυτή λέγεται σοβαρό πρόβλημα υγείας, είτε πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες και ηλικιωμένα άτομα, δε στέκεται πλέον ικανή να εμποδίσει τον πλειστηριασμό ακινήτων, ακόμη και όταν πρόκειται για πρώτες κατοικίες, για λίγες χιλιάδες ή και μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση για την οποία ενημερώθηκε πρόσφατα η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών. Ειδικότερα, τράπεζα έφτασε να βγάλει στο σφυρί το σπίτι μια φτωχής οικογένειας στη Σαλαμίνα για οφειλή -υποτιθέμενη και αμφισβητούμενη κατά την ομοσπονδία- 1.330 ευρώ, η οποία προερχόταν από κάρτα visa ορίου 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η οικογένεια έχει ήδη πληρώσει στην τράπεζα το ποσό. Η κάρτα ανήκει σε μια νεαρή κοπέλα, η οποία τρεις μέρες πριν από το γάμο της έπαθε ανακοπή καρδιάς και προκειμένου να γίνει μεταμόσχευση, η οικογένεια «γονάτισε» οικονομικά. Ο εκπλειστηριασμός ματαιώθηκε προσωρινά την τελευταία στιγμή, αφού συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα έπειτα από ενέργειες της Ομοσπονδίας.

Επίσης, καρκινοπαθής άνεργη γυναίκα με δύο παιδιά και αναπηρία 80%, η οποία ζει με τη σύνταξη του πατέρα της, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για 40.000 ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, παρανόμως η δανειοδότρια τράπεζα δεν τη συμπεριέλαβε στο νόμο για τα πανωτόκια.

Τέλος, για οφειλή 520 ευρώ πολίτης έχασε το σπίτι του αξίας 50.000 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση εκπληστηριάστηκε η κατοικία οικογένειας αξίας 120.310 ευρώ για χρέος 1.589 ευρώ.

Τραγική είναι και η περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας με πέντε παιδιά και μάνα που έπασχε από καρκίνο. Η οικογένεια είχε ρίξει όλο το βάρος στην άμεση προτεραιότητα της ιατρικής περίθαλψης της αρρώστου, με αποτέλεσμα για μόλις 1.200 ευρώ να χάσει σπίτι αξίας περίπου 180.000 ευρώ!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top