
Διπλωματική κινητικότητα για το Ουκρανικό εν όψει των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον-Μόσχας και την Συνόδου που συγκαλεί ο Μακρόν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρεθεί Τετάρτη Ριάντ, για προγραμματισμένη επίσκεψη όπως ανακοινώθηκε (στην Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό).
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί την Τουρκία την Τρίτη (αύριο), σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε προηγουμένως ότι δεν πιστεύει όσα δήλωσε ο Ζελένσκι και διαφωνεί με την άποψη ότι ο Πούτιν θέλει πόλεμο με την Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ. «Όχι, δεν συμφωνώ, ούτε κατ΄ελάχιστο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στη Φλόριντα, απαντώντας σε αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την απειλή του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία.
Ειδικότερα, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι ο Πούτιν θέλει μια σύντομη κατάπαυση του πυρός «για να προετοιμαστεί, να αφαιρέσει κάποιες κυρώσεις και να εξαπολύσει επίθεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία ελπίδα αν οι ΗΠΑ αποστασιοποιηθούν από το ΝΑΤΟ. Μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι, ίσως στην αρχή, ίσως στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν ξέρω πότε το ετοιμάζει, αλλά θα συμβεί», είπε ο Ζελένσκι.
Όταν ρώτησαν την Τραμπ αν συμφωνεί με όσα είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Όχι, δεν συμφωνώ ούτε κατ΄ελάχιστο. Αυτό που πραγματικά θέλει ο Πούτιν για τη χώρα του είναι να σταματήσει να πολεμά. Οι Ρώσοι πολεμούνε πολύν καιρό. Το έχουν ξανακάνει… Έχουν μια μεγάλη, ισχυρή στρατιωτική μηχανή. Νίκησαν τον Χίτλερ και νίκησαν τον Ναπολέοντα. Αλλά σε αυτή τη φάση πιστεύω ότι θα ήθελε να σταματήσει τον πόλεμο».
Το ερωτηματολόγιο Τραμπ για το Ουκρανικό
Οι ΗΠΑ ρώτησαν χτες τους Ευρωπαίους συμμάχους τους τι θα χρειάζονταν από την Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν σε διευθετήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας και να περιγράψουν πώς βλέπουν το θέμα των μόνιμων εγγυήσεων, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Ρόιτερς. Το έγγραφο, αποτελείται από έξι σημεία και ερωτήσεις:
1) Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας ή διασφαλίσεις που θα λειτουργούσουν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;
2) Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση; Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι (η συμμετοχή τους) είναι απαραίτητη; Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;
3) Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης; Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;
4) Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να προετοιμάσουν να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;
5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας; Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;
6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;
Χτες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Χιουζ, αν και δεν επιβεβαίωσε ρητά την πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες που απέρριψε δημοσίως ο Ουκρανός πρόεδρος, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι κοντόφθαλμος σχετικά με την εξαιρετική ευκαιρία που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ στην Ουκρανία».
Η κυβέρνηση Τραμπ δηλώνει ότι φτάνει στα όρια της σχετικά με την αποστολή πρόσθετης αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία και ο Μπράιαν Χιουζ επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα ορυκτά θα επέτρεπε στους Αμερικανούς φορολογούμενους να “αποζημιωθούν” για τα χρήματα που έχουν σταλεί στο Κίεβο, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της ουκρανικής οικονομίας, εκτίμησε.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.