GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0


Παραμένει απειλή το Ισλαμικό Κράτος - Οι Ρώσοι διαπραγματεύονται με τη Δαμασκό για το μέλλον των βάσεων τους.

 Σε κομμάτια και ζώνες επιρροής… μοιράζεται η Συρία υπό την κυβέρνηση των τζιχαντιστών της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) και του de facto ηγέτη της Συρίας, Ahmed al-Sharaa καθώς το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τα εδάφη που κατέλαβε στο όρος Hermon και στα υψώματα Golan, τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να πλήττει κατά το δοκούν τις κουρδικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Πάντως, οι ισορροπίες αναμένεται να ανατραπούν και πάλι, καθώς η κυβέρνηση Trump φέρεται να σκοπεύει να απομακρύνει τους περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που παραμένουν στο συριακό έδαφος, γεγονός που θα αφήσει ανυπεράσπιστους στις διαθέσεις της Άγκυρας τους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούσαν και τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ISIS επανεμφανίστηκε, εκτοξεύοντας απειλές και κατηγορίες κατά των τζιχανιστών και των Σύρων ανταρτών ότι αποτελούν… πιόνια και ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων.
Μέσα σε αυτό το απόλυτα ρευστό σκηνικό, η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό σχετικά με το μέλλον των σχέσεων των δύο πλευρών αλλά και την τύχη των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων σε Λαττάκεια και Ταρτούς.

Ισραήλ: Θα μείνουμε για πάντα

Αν και το Ισραήλ διεμήνυε πως η παραμονή του στα εδάφη που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός μετά την πτώση του προέδρου Assad, στο όρος Hermon και στα υψίπεδα του Golan, θα ήταν προσωρινή, πλέον δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο IDF θα παραμείνει εκεί για πάντα.
Τη δήλωση έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Israel Katz, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλλαγή των συνόρων μεταξύ Ισραήλ – Συρίας.
«Ο ισραηλινός στρατός θα παρεμείει στην κορυφή του Ερμόν και στη ζώνη ασφαλείας επ' αόριστον για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κοινοτήτων των Υψιπέδων του Golan και του βορρά, καθώς και όλων των κατοίκων του Ισραήλ» υποστήριξε ο Katz, αναφερόμενος στα εδάφη που κατέλαβε ο IDF πέρα από την – παρανόμως κατεχόμενη σύμφωνα με τον ΟΗΕ – περιοχή των υψιπέδων του Golan.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε εχθρικές δυνάμεις να εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία...
Θα δράσουμε εναντίον οποιασδήποτε απειλής.
Δεν θα εξαρτηθούμε από άλλους για την ασφάλειά μας» επισήμανε ο Katz.

Κτίζουν… φυλάκια

Οι δηλώσεις του Katz ήρθαν τη στιγμή που ο IDF δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν την κατασκευή «προσωρινών» στρατιωτικών θέσεων στην κορυφή της συριακής πλευράς του όρους Hermon, όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα από τον περασμένο μήνα.
Ο στρατός λέει ότι η Διεύθυνση Τεχνολογίας και Διοικητικής Μέριμνας παρείχε στα στρατεύματα μονωμένες κατασκευές και εξοπλισμό για να διαμένουν στο βουνό κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά το Ισραήλ είχε αναφέρει πως η κατάληψη της νεκρής ζώνης ήταν ένα προσωρινό μέτρο που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει εχθρικές δυνάμεις από το να εκμεταλλευτούν το κενό εξουσίας στη Συρία για να εισέλθουν στη στρατηγική ζώνη και να απειλήσουν το ισραηλινό έδαφος.


Σχέδια… προσάρτησης

Μάλιστα ο Katz υπονόησε ότι το Ισραήλ έχει στο βάθος του μυαλού του… ακόμα και την προσάρτηση εδαφών, ιδιαίτερα εκεί όπου κατοικούν οι Δρούζοι, μέρος των οποίων πρόσφατα είχε εκφράσει την επιθυμία… ένωσης με το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θα έρθει σε επαφή με «φιλικούς πληθυσμούς» στην περιοχή της νότιας Συρίας, με έμφαση στη μεγάλη κοινότητα των Δρούζων, η οποία έχει ιστορικές και στενές οικογενειακές σχέσεις με τους Δρούζους αδελφούς μας στο Ισραήλ» ανέφερε ο Katz.

Ο Trump θέλει να απομακρύνει τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump φέρεται να σκοπεύει να απομακρύνει τη δύναμη των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο Kan, «ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου μετέφεραν μήνυμα στους Ισραηλινούς ομολόγους τους, το οποίο υποδεικνύει ότι ο πρόεδρος Trump προτίθεται να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ από τη Συρία».
«Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θα προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες στο Τελ Αβίβ» επισήμανε το σχετικό δημοσίευμα.

Μόνοι οι Κούρδοι

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας εξέλιξη, μια και οι Κούρδοι θα απομείνουν μόνοι απέναντι στις ορέξεις της Τουρκίας.
Χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν μια και καλή τους Κούρδους της Συρίας σε μια προσπάθεια να βάλουν οριστικό τέλος στον μεγαλύτερο κίνδυνο που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της.
Ήδη εδώ και ημέρες, καταγράφονται μάχες μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων στη βόρεια Συρία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία ανακοίνωσε πως από την περασμένη Κυριακή έχει εξουδετερώσει τουλάχιστον 70 Κούρδους μαχητές.

Θα δούμε πόλεμο Ευρώπης - Τουρκίας;

Η Άγκυρα ανησυχεί για την ξαφνική δραστηριότητα των Γάλλων.
Το Παρίσι ήδη από τα τέλη του 2024 επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των Κούρδων της Συρίας και εξέφρασε την ετοιμότητά του να αυξήσει τη δραστηριότητά του στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού για τον «πόλεμο κατά του ISIS».
Υπάρχουν φήμες ότι η Γαλλία ενδέχεται να αντικαταστήσει τους Αμερικανούς αν ο Trump ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη Συρία.
Άμεσα μετά τις φιλοκουρδικές δηλώσεις από το Παρίσι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Hakan Fidan καταδίκασε οργισμένα τους Γάλλους, δείχνοντας έτσι την έντονη ανησυχία των Τούρκων για τη δραστηριότητα της εξωτερικής πολιτικής των Ευρωπαίων.
Εκτός από τη Γαλλία, η πιο φιλοκουρδική θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ προέρχεται από τους Γερμανούς και σε μικρότερο βαθμό από τους Βρετανούς.
Το Βερολίνο εκφράζει τακτικά την «ανησυχία» του για τους Κούρδους, απαιτώντας την «προστασία της κύριας μειονότητας» στη Συρία.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου

Η σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των βασικών χωρών της ΕΕ δεν καθορίζεται μόνο από γεωπολιτικές φιλοδοξίες, αλλά και από τον έλεγχο των υδρογονανθράκων.
Δεν είναι μυστικό ότι οι Κούρδοι του PKK έχουν καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στη βόρεια Συρία για να ελέγξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου.
Η λαθρεμπορία κουρδικού πετρελαίου εξυπηρετεί τους επιρρεπείς συμμάχους στη Δύση, γι' αυτό και οι Γάλλοι βιάζονται να «προστατεύσουν τις SDF» από κάθε απειλή.
Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται εναλλακτικές πηγές υδρογονανθράκων για να απομακρυνθούν από τους Ρώσους, γι' αυτό το Παρίσι και το Βερολίνο είναι έτοιμα να αναλάβουν προσωρινούς κινδύνους έως ότου η ΕΕ μεταβεί πλήρως στην πράσινη ενέργεια.

Οι εκκλήσεις των Αλαουιτών

Ένα ακόμη πεδίο μάχης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας είναι οι Αλαουίτες περιοχές της Λατάκκεια, όπου ο τοπικός πληθυσμός ζητά διεθνή προστασία από τα αδιάκοπα εγκλήματα των μαχητών της HTS.
Ο Fidan μίλησε για την ετοιμότητα των Τούρκων να «προστατεύσουν τους Αλαουίτες» (δηλαδή η Άγκυρα αναγνωρίζει ότι οι HTS παραμένουν οι ίδιοι ριζοσπαστικοί σεκταριστές όπως πριν), ωστόσο, προς το παρόν η είσοδος του τουρκικού στρατού στη Λατάκκεια παραμένει σε επίπεδο φημών, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το ζήτημα των υδρογονανθράκων κυριαρχεί και στην ατζέντα των ανταγωνιστικών δυνάμεων εδώ, καθώς η λεκάνη της Λεβαντίνης, που εκτείνεται από τη δυτική ακτή της Παλαιστίνης και του Λιβάνου μέχρι τη δυτική Λατάκκεια στη Συρία, περιέχει μεγάλες αποθέσεις αερίου.
Από την άλλη, είναι σημαντικό για τους Τούρκους να ελέγχουν προσωπικά τους υδρογονάνθρακες της Συρίας, κάτι που θα επιτρέψει την υλοποίηση του έργου «διεθνούς κόμβου αερίου».

Εμφύλιος στους Σύρους αντάρτες

Αλλά τα προβλήματα για τους Τούρκους δεν περιορίζονται μόνο στη διεθνή διπλωματία, όπου οι Κούρδοι του PKK σχημάτισαν έναν ισχυρό λόμπι.
Ένα άλλο πρόβλημα, πιο τοπικής φύσης, ήταν οι συγκρούσεις εντός του φιλοτουρκικού «εθνικού στρατού» στη Συρία.
Οι επιτυχίες των κουρδικών δυνάμεων των SDF στο πεδίο της μάχης προκάλεσαν εσωτερικές διαμάχες στον SNA (Σύροι αντάρτες), πτώση του ηθικού και ακόμη και εθνοτικές διαφωνίες μεταξύ Τουρκμένων και Αράβων.
Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς με τη θέληση των Τούρκων, η τουρκμενική μειονότητα κατέλαβε όλες τις επίσημες θέσεις στις διοικήσεις των φατριών εντός του SNA, επομένως η αραβική πλειοψηφία εξοργίστηκε, με αποτέλεσμα τοπικές συγκρούσεις ενώ δεν έλειψαν και οι διαφωνίες μεταξύ των Τουρκμένων.

Αντεπίθεση Κούρδων

Βλέποντας την πολιτική πρωτοβουλία να φεύγει από την Τουρκία, οι SDF ξεκινούν μια αντεπίθεση.
Διεθνείς επισκέψεις αξιωματούχων της «κουρδικής αυτονομίας» προορίζονται όχι μόνο για να προσφέρουν στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στο PKK, αλλά και για να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία, αν όχι ενός κράτους, τότε μιας αυτονομίας μέσα σε μια ομοσπονδιακή Συρία.
Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό βρίσκεται σε σταυροδρόμι, από τη μια μεριά ο Erdogan απαιτεί επίθεση στους SDF, αλλά από την άλλη πλευρά η Al Qaeda της Συρίας καταλαβαίνει ότι τέτοιες επιθέσεις θα οδηγήσουν στην αποτυχία των προσπαθειών του Ahmed al-Sharaa να σπάσει την απομόνωση.
Το PKK στη Συρία τα καταλαβαίνει όλα αυτά πολύ καλά και εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα της HTS και την προσοχή του Erdogan, ο οποίος καταλαβαίνει ότι σε περίπτωση νέας παρέμβασης κατά των Κούρδων, η Τουρκία μπορεί να δεχτεί ένα μερίδιο κυρώσεων.

Επανεμφάνιση ISIS

Η αποδυνάμωση των Κούρδων λόγω της πιθανής αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, εκτιμάται πως θα αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για το Ισλαμικό Κράτος να κάνει την επανεμφάνιση του και να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την πτώση του Assad, ο ISIS κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση της Συρίας ότι εξυπηρετεί τα ξένα συμφέροντα, υποστηρίζοντας (σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Ιανουαρίου) ότι «αυτοί που ανέτρεψαν τον Bashar al Assad δεν είναι τίποτα άλλο από πιόνια σε μια γεωπολιτική παρτίδα σκακιού».
O ISIS προειδοποίησε επίσης τη νέα κυβέρνηση να μην τηρεί τους διεθνείς νόμους και συμφωνίες, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συμμόρφωση θα εξυπηρετούσε μόνο εξωτερικές δυνάμεις ενώ κατηγόρησε τις ένοπλες φατρίες που συμμετείχαν στην πτώση του Assad ότι διεξήγαγαν πόλεμο με αντιπροσώπους για λογαριασμό περιφερειακών και διεθνών παραγόντων.
«Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν πολιτικά κέρδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαιωνίζοντας έναν κύκλο σύγκρουσης» επισημαίνει ο ISIS, ο οποίος καταδίκασε όσους υποστηρίζουν ένα πολιτικό κράτος στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «νέους καταπιεστές».
Στον απόηχο της πτώσης του καθεστώτος Assad, διάφορα δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι το ISIS αναδιοργάνωσε τις τάξεις του στην κεντρική Συρία αφού στρατολόγησε περισσότερους μαχητές και κατέλαβε φορτία όπλων από τις εγκαταλειμμένες βάσεις του πλέον διαλυμένου Συριακού Αραβικού Στρατού.
Εκτιμάται πως ο ISIS αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την HTS, αλλά και για τη Συρία ως κράτος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top