GuidePedia

0


Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος ανατολικά της πόλης Ντέιρ εζ-Ζορ από τους Κούρδους του SDF μεταξύ Ιράκ-Συρίας, συνδυαστικά με την επικείμενη πτώση του καθεστώτος Άσαντ, θα έχει ως συνέπεια την πλήρη αποκοπή της Χεζμπολάχ από το Ιράν.

Την ώρα που η κατάρρευση του στρατού του Άσαντ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και άπαντες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στους τουρκόφιλους τζιχατζιστές που καταλαμβάνουν τη μια Συριακή πόλη μετά την άλλη, βάζοντας "ρότα" για τη Δαμασκό, μία άλλη σημαντικότατη εξέλιξη έρχεται στα πεδία των μαχών στην πολύπαθη χώρα, από τους Κούρδους του SDF αυτή τη φορά, η οποία θα έχει καθοριστικές συνέπειες για την επόμενη ημέρα στη Συρία, αλλά και στη δημιουργία Κουρδικού κράτους με την στήριξη ΗΠΑ-Ισραήλ.

Οι Κουρδικές δυνάμεις SDF κόβουν τον "ομφάλιο λώρο" Ιράν- Συρίας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιρανικό Διεθνές ΜΜΕ, "Σύριοι αντάρτες καταλαμβάνουν το πέρασμα του Ιράκ στη Συρία, πνίγοντας το ιρανικό σωσίβιο προς τη Χεζμπολάχ", επισημαίνοντας:

"Οι Υποστηριζόμενες από τους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων μαχητών της Συρίας, κατέλαβαν την ανατολική πόλη Ντέιρ εζ-Ζορ και ένα κοντινό συνοριακό πέρασμα Ιράκ-Συρίας που χρησιμοποιείται από το Ιράν για να εξοπλίσει τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το πέρασμα Αλ Μπουκαμάλ έπεσε υπό τον έλεγχο των SDF την Παρασκευή, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές του συριακού στρατού. Το συνοριακό πέρασμα στο Deir ez-Zor ήταν ένα βασικό κανάλι που χρησιμοποιήθηκε από τη δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) για τη μεταφορά όπλων στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Η απώλεια της διάβασης του Ιράκ θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο πλήγμα στην περιφερειακή ηγεμονία που δημιούργησε το Ιράν στον απόηχο της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ και ουσιαστικά να χωρίσει τη λεγόμενη σιιτική ημισέληνο που εκτείνεται από το ιρανικό οροπέδιο μέχρι τη Μεσόγειο.

Είχε ενώσει την Ισλαμική Δημοκρατία με ένοπλους ομοθρήσκους που περιλάμβαναν την κυβέρνηση του Ιράκ υπό την ηγεσία των Σιιτών, ένα καλειδοσκόπιο πολιτοφυλακών που την υποστηρίζουν και την συριακή κυβέρνηση κάτω από δεκαετίες κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ και τη Χεζμπολάχ.

Η περιοχή φιλοξενεί πολλές στρατιωτικές βάσεις σιιτικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν από το γειτονικό Ιράκ και μέχρι το Αφγανιστάν.

Τοπικοί παράγοντες είπαν ότι ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη είχαν αποσυρθεί από την Ντέιρ ελ Ζορ πριν από την προέλαση των SDF.

Το Deir ez-Zor είναι η τρίτη πόλη που ξεφεύγει από τα χέρια του προέδρου Bashar al-Assad μέσα σε μια εβδομάδα. Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβαν νωρίτερα τις πόλεις Χαλέπι και Χάμα και πλησιάζουν στην κατάληψη της Χομς, απειλώντας ενδεχομένως την πρωτεύουσα Δαμασκό και την κυριαρχία του Άσαντ.

Η ομάδα παρακολούθησης, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε την Παρασκευή συγκρούσεις στη νότια πόλη Νταράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, λέγοντας ότι τοπικές ένοπλες ομάδες κατέλαβαν πολλές θέσεις που ανήκαν στη συριακή κυβέρνηση.

Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης μια βασική βάση του συριακού στρατού στη Νταράα, γνωστή ως Liwa 52, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές μεταξύ των αντιπάλων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν επίσης μέρος της διέλευσης Nasib στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

Οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης την κεντρική φυλακή του Κυβερνείου As-Suwayda στη νότια Συρία, απελευθερώνοντας όλους τους κρατουμένους της, σύμφωνα με το Sky News Arabia.

Ο Χασάν Αμπντολγκάνι, ένας από τους διοικητές των ανταρτών που εναντιώνονται στον Άσαντ, κάλεσε τις δυνάμεις του συριακού στρατού να αποσυρθούν από τη Χομς και τη Δαμασκό σε μια δήλωση σε βίντεο. Προέτρεψε επίσης τους ανώτερους αξιωματικούς του συριακού στρατού να αποστατήσουν από τον στρατό.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας είδε ελάχιστες αλλαγές στις παγωμένες γραμμές του μετώπου. Ωστόσο, οι αντάρτες από τη βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ, με επικεφαλής την πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), έχουν σημειώσει εκπληκτικά κέρδη, σημειώνοντας την ταχύτερη πρόοδο από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από 13 χρόνια.

Η Ρωσία δεν έχει σχέδιο να σώσει τον Άσαντ

Ο Άσαντ ανέκτησε μεγάλο μέρος της Συρίας με τη βοήθεια του Ιράν, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ, αλλά και οι τρεις έχουν πρόσφατα αποσπαστεί από άλλες κρίσεις. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν.

"Το IRGC δημιούργησε μια χερσαία σύνδεση μεταξύ της Αντίστασης, συνδέοντας το Ιράν με το Ιράκ, το Ιράκ με τη Συρία και τη Συρία με τον Λίβανο. Σήμερα, μπορείτε να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο στην Τεχεράνη και να αποβιβαστείτε στα νότια προάστια της Βηρυτού", είχδε πεί ο πρώην αρχηγός της Δύναμης Quds του IRGC Ο Κασέμ Σουλεϊμανί σε μια ομιλία του το 2019.

Το Ιράν σχεδιάζει να στείλει όπλα και προσωπικό στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει σχέδιο για να σώσει τον Άσαντ και δεν βλέπει κάποιο να αναδύεται όσο ο στρατός του προέδρου της Συρίας συνεχίζει να εγκαταλείπει τις θέσεις του, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή επικαλούμενο άτομο κοντά στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον Σύριων ανταρτών την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ενημέρωσε την κυβέρνηση Άσαντ ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα είναι περιορισμένη καθώς έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή, ανέφερε την Παρασκευή το Sky News Arabia.

Η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό έχει ενημερώσει τους πολίτες της χώρας ότι μπορούν ακόμη να φύγουν με εμπορικές πτήσεις, εν μέσω φόβων ότι η συριακή πρωτεύουσα μπορεί να είναι η επόμενη πόλη που θα πέσει.
Αλλάζει ο χάρτης στη Μ.Ανατολή

Η αποκοπή της αποδυναμωμένης λόγω των ανελέητων Ισραηλινών επιθέσεων Χεζμπολάχ στον Λίβανο από το Ιράν, μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος ανατολικά της πόλης Ντέιρ εζ-Ζορ από τους Κούρδους του SDF μεταξύ Ιράκ-Συρίας, συνδυαστικά με την επικείμενη πτώση του καθεστώτος Άσαντ, θα έχει ως συνέπεια την αλλαγή του χάρτη στη Μ.Ανατολή.

Θεωρείται βέβαιο ότι μελλοντικά ο Λίβανος θα αποτινάξει την επιρροή της Χεζμπολάχ από πάνω του, η οποία αποκομμένη από τον σπόνσορά της Ιράν θα είναι αδύναμη.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει όχι με ειρηνικό τρόπο, αλλά με στρατιωτική ενέργεια, πιθανότατα των τουρκόφιλων τζιχατζιστών που ενεργούν τώρα στη Συρία.

Σε τέτοια περίπτωση ο Λίβανος θα περάσει όπως και η Συρία υπό τον έλεγχο δυνάμεων φίλα προσκείμενων προς την Τουρκία, κάτι που θα είναι αρνητικότατη εξέλιξη για Ελλάδα-Κύπρο, αφού μέσω στρατιωτικών βάσεων που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει στις δύο αυτές χώρες ο Ερντογάν στα πρότυπα της Λιβύης στη συνέχεια, θα κυκλωθεί ο Ελληνισμός και από νότο από την Τουρκία.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος πιθανότατα να επιχειρήσει στη συνέχεια αφενός τη Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τα δύο κράτη δορυφόρους του, όπως και χάραξη της ΑΟΖ στα πρότυπα του παράνομου τουρκολοβυκού μνημονίου.

Ωστόσο αναμένουμε οι Κούρδοι της Συρίας SDF σε πρώτο χρόνο να αποκτήσουν στην μετά Άσαντ εποχή στη Συρία, τουλάχιστον καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας, ενώ αν ΗΠΑ-Ισραήλ βοηθήσουν, ακόμη και να έχουμε την δημιουργία Κουρδικού κράτους που αρχικά θα περιλαμβάνει το ήδη υπάρχον Κουρδικό μόρφωμα του Β. Ιράκ και τα κουρδικά εδάφη στη Συρία.

Αν επίσης το Ισραήλ κινηθεί με την στήριξη των ΗΠΑ, προς στην δημιουργία Buffer zone στα σύνορά του με την Συρία και παράλληλα οι δυνάμεις του SDF κινηθούν νοτιότερα στη Συρία καταλαμβάνοντας εδάφη έτσι ώστε να συνορεύει το Κουρδικό κράτος με αυτήν, τότε θα έχει άμεση γειτνίαση με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα την επιβίωσή του.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top