GuidePedia

0

Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και η μοίρα του Άσαντ παραμένει άγνωστη αυτή τη στιγμή.

ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Σύμφωνα με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για να φύγει από τη χώρα. Η έξοδός του έρχεται 12 ημέρες μετά από την αστραπιαία προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον Άσαντ είτε καταρρίφθηκε είτε συνετρίβη λόγω μηχανικών προβλημάτων πάνω από τη βορειοδυτική Συρία.

«Ο Άσαντ έφυγε από τη χώρα για μια άγνωστη τοποθεσία, διαφεύγοντας από τους αντάρτες που μπήκαν στη Δαμασκό μετά από μια εκπληκτική προέλαση σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο μια συνέντευξη με τον Ράμι Αμπντουλραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR). Ο Αμπντουλραχμάν είπε στο AP ότι ο Άσαντ έφυγε με πτήση την Κυριακή από τη Δαμασκό. «Ο Μπασάρ Άσαντ φεύγει για τη Ρωσία με την οικογένειά του και αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία παραίτησής του τις επόμενες ώρες», ανέφερε στο Twitter το πρακτορείο ειδήσεων Step.

Μια ρευστή κατάσταση

Η αναφερόμενη πτήση του Άσαντ έγινε καθώς οι αντάρτες υπό την ηγεσία της HTS εισέβαλαν στη Δαμασκό, ανέφεραν οι New York Times.

«Οι συριακές φατρίες ανακοίνωσαν, τα ξημερώματα της Κυριακής, ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε φύγει από τη Δαμασκό, καλώντας τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «Ελεύθερη Συρία» αφού κήρυξαν τη Δαμασκό «ελεύθερη». Ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατιωτικών Επιχειρήσεων εξέδωσε οδηγία στις δυνάμεις του στη Δαμασκό να μείνουν μακριά από δημόσιους θεσμούς», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath. «Οι φατρίες ανέφεραν σε μηνύματα που δημοσιεύθηκαν μέσω του Telegram, ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε φύγει και πρόσθεταν ότι «κηρύσσουμε την πόλη της Δαμασκού ελεύθερη μετά από 50 χρόνια καταπίεσης υπό την κυριαρχία του Μπάαθ και 13 χρόνια τυραννίας». Το επίσημο ιρανικό Press TV επιβεβαίωσε επίσης το τέλος του καθεστώτος Άσαντ. «Η διακυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ έληξε, λέει η διοίκηση του συριακού στρατού στους αξιωματικούς», ανέφερε το Press TV.

Πτώση αεροσκάφους

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 Ilyushin που υποτίθεται ότι μετέφερε τον Άσαντ είτε καταρρίφθηκε είτε παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα. Με βάση τη θέση του, εικάζεται ότι μπορεί να προσπαθούσε να φτάσει στη ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας που θεωρείται από καιρό ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη για τον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Καλέν Μαχμούντ ανέβασε στο Twitter: «Τα τρισδιάστατα δεδομένα ραντάρ πτήσης του αεροσκάφους που είναι ύποπτο για μεταφορά του Μπασάρ αλ Άσαντ δείχνουν ότι συνετρίβη. Το ύψος του αεροσκάφους IL-76 της Syrian Air έπεσε ξαφνικά και φαίνεται ότι καταρρίφθηκε».
Τα τρισδιάστατα δεδομένα του αεροσκάφους που είναι ύποπτο ότι μετέφερε τον φυγά Μπασάρ αλ Άσαντ. Αν αυτή δεν είναι μια εντελώς πλαστογραφημένη διαδρομή, φαίνεται πολύ κακό (για αυτόν).

Η κατάσταση στην Δαμασκό

Η πλατεία Ομαγιάντ στην καρδιά της Δαμασκού ήταν το σκηνικό εορτασμών καθώς κόσμος πανηγύριζε την πτώση του Άσαντ. Ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Ελεύθερος Συριακός Στρατός έφτασε στην καρδιά της Δαμασκού και εθεάθη να καταλαμβάνει την πλατεία Ομαγιάντ.

Οι δρόμοι της Δαμασκού ήταν σπαρμένοι με στολές του Συριακού Αραβικού Στρατού που πετάχτηκαν από τα στρατεύματα που κάποτε ήταν πιστά στον Άσαντ. Μία συμβολική φωτογραφία.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, άρματα φέρεται να κατευθύνονταν προς την πλατεία Ομαγιάντ που οδηγεί σε πολλές στρατηγικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου.

Μερικά από τα στρατεύματα του Άσαντ φέρεται να κατέφυγαν ανατολικά πέρα από τα σύνορα, στο Ιράκ.

Τις ώρες πριν την φυγή του Άσαντ, δημοσιεύτηκαν εικόνες που δείχνουν σημάδια πιθανής εκκένωσης προς τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία. Διάφορα αεροσκάφη έφτασαν στη βάση, συμπεριλαμβανομένων IL-76 και ενός AN-124. Το An-72 συνήθως χρησιμοιεί την βάση σαν εδρα του. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένα Su-24 στον διάδρομο. Αυτή ήταν μια σημαντική αύξηση στην παρουσία αεροσκαφών στη βάση σε σύγκριση με προηγούμενες ημέρες.

Οι εξελίξεις κλιμακώθηκαν με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν ταχύτατα το Χαλέπι, μετά τη Χάμα και τη Χομς στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ενώ οι Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατέλαβαν πόλεις στη βόρεια και ανατολική Συρία. Δρούζοι πολιτοφυλακές κατέλαβαν εδάφη του πρώην καθεστώτος στο νότο.

Οι ρωσικές βάσεις και οι Αλαουίτες

Το καθεστώς του θύλακα των Αλαουιτών στην ακτή της Μεσογείου, όπου βρίσκονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Συρίας και οι βάσεις της Ρωσίας, παραμένει ασαφές. Ο Άσαντ είναι Αλαουίτης και απολαμβάνει πολύ ισχυρή υποστήριξη από την εθνική ομάδα στο οικοδόμημα εξουσίας της Συρίας, υπό το καθεστώς του κόμματος Μπάαθ των Άσαντ. Το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό κανάλι SAMA-TV ισχυρίστηκε στο Telegram ότι οι δυνάμεις πιστές στον Άσαντ δεν είχαν αποσυρθεί. «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις ειδήσεις που κυκλοφορούν από πλατφόρμες τρομοκρατικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από την ύπαιθρο της βόρειας Λαττάκειας και η Γενική Διοίκηση επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι ειδήσεις είναι ψευδείς», υποστήριξε το SAMA-TV.

Αντιδράσεις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του «παρακολουθούν στενά τα έκτακτα γεγονότα στη Συρία και παραμένουν σε συνεχή επαφή με περιφερειακούς εταίρους», σύμφωνα με τον γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί πώς μπορεί να διαμορφώνεται η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του σε σχέση με τη Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, όπου έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, δεν πρέπει να εμπλακούν σε αυτή τη χώρα.

«Δεν υπήρξε ποτέ μεγάλο όφελος στη Συρία για τη Ρωσία, εκτός από το να κάνει τον Ομπάμα να φαίνεται πραγματικά ηλίθιος», είπε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σε κάθε περίπτωση, η Συρία είναι ένα χάος, αλλά δεν είναι φίλος μας και ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ. ΜΗΝ εμπλακείτε!»
Η αντίδραση του Ισραήλ

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ενίσχυσε τα κατεχόμενα σύνορα των Υψίπεδων του Γκολάν με τη Συρία. Η Ιερουσαλήμ παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα επιφυλακτικά, αναρωτιέται ποια στάση θα κρατήσουν το HTS και άλλες ομάδες ανταρτών απέναντι στο Ισραήλ.

«Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τόνισε το υψηλό επίπεδο επιθετικής και αμυντικής ετοιμότητας, την ενίσχυση των στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων», ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στο Telegram. «Παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, δεν επεμβαίνουμε σε γεγονότα στη Συρία, εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αποτρέψουμε απειλές στην περιοχή και ετοιμάζουμε σχέδια για διάφορες επιλογές. Λόγω των εξελίξεων, το IDF έχει ενισχύσει την ανάπτυξή του κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων μονάδων πληροφοριών και αναγνώρισης. Οι χερσαίες και εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί κατά μήκος των συνόρων και η ετοιμότητα του τομέα έχει αυξηθεί».

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει και στη Συρία, για να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» ως προληπτικό μέτρο. Οι IDF δεν το έχουν σχολιάσει ακόμη.

Η Βόρεια Διοίκηση των IDF ενεργοποίησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση της άμυνας κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Συρίας για να «αποτρέψει τυχόν πιθανές εισβολές στο Ισραήλ από το συριακό έδαφος», ανέφερε το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «σύμφωνα με πληροφορίες διέσχισαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός του 1974 στα Υψίπεδα του Γκολάν για να δημιουργήσουν αμυντικές θέσεις στην αποστρατικοποιημένη ζώνη», ανέφερε το δημοσίευμα. «Πυρά πυροβολικού χρησιμοποιήθηκαν για να αποτρέψουν εχθρικές δυνάμεις και οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν συριακές αποθήκες όπλων ώστε να αποτραπεί να πέσουν στα χέρια των ανταρτών».

Ισραηλινά τανκς και μονάδες πεζικού «κινητοποιήθηκαν στη Γραμμή Άλφα στα Υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος της νέας ανάπτυξης», δήλωσε το Ynet, επικαλούμενη ξένα μέσα.

Στη συνέχεια, «το Ισραήλ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταλάβει ορισμένες περιοχές εντός της Συρίας ως ζώνη ασφαλείας για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών», έγραψε ο δημοσιογράφος Νανάβ Εϊάλ. «Εναλλακτικά, το Ισραήλ θα μπορούσε να κηρύξει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη συριακή πλευρά των συνόρων και να την επιβάλει μέσω πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών».

Η πιθανή πτώση του Il-76

Η πιθανή κατάρριψη του Il-76 αξίζει να συζητηθεί περαιτέρω. Αν και λίγα είναι γνωστά για τις συνθήκες αυτή τη στιγμή, υπάρχει προηγούμενο για περιστατικά φιλικών πυρών στη Συρία. Οι συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος επιτήρησης Il-20 Coot το 2018, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες. Ο χρόνος αυτού του περιστατικού φιλικών πυρών ήταν σε μια στιγμή που το Ισραήλ υποτίθεται ότι επιχειρούσε μέσα ή κοντά στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Αν και αυτή μπορεί να ήταν μια περίπλοκη κατάσταση, η κατάσταση σύγχυσης τις τελευταίες 24 ώρες είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, με τις ρωσικές και τις συριακές μονάδες αεράμυνας να λειτουργούν υπό επιδείνωση των συνθηκών με διαβρωμένα ή ανύπαρκτα δίκτυα αεράμυνας, γεγονός που θα μεγιστοποιούσε τον κίνδυνο για τέτοια λάθη. Ακόμη και κάτω από πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες, καταρρίψεις από φίλια πυρά έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών καταρρίψεων πάνω από τη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα και την κατάρριψη αεροσκάφους από το Ιράν λίγο μετά τις επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων στις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Υπάρχει επίσης η σκοτεινή πραγματικότητα ότι οι δυνάμεις κατά του Άσαντ έχουν καταλάβει πολλά αντιαεροπορικά συστήματα. Η κατάληψή τους και η λειτουργία τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η απόπειρα χρήσης τους θα δημιουργούσε ακραίο κίνδυνο για οτιδήποτε πετά στον εναέριο χώρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης μεγαλύτερου δικτύου αεράμυνας και της επίγνωσης της κατάστασης που παρέχει, καθώς και της δυνατότητας κακώς εκπαιδευμένων χειριστών ή όσων βρίσκονται υπό πίεση.

Το IL-76 κατέπεσε πάνω ή κοντά σε εδάφη που κατείχαν οι αντάρτες στην ίδια γενική περιοχή με τις βάσεις της Ρωσίας και μια περιοχή (η παράκτια περιοχή) που δεν είχε λεηλατηθεί από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατά του Άσαντ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπήρξαν αναφορές για άρνηση πρόσβασης ιρανικών αεροσκαφών στη δυτική Συρία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία υπό την απειλή κατάρριψης καθώς πετούσαν προς τον προορισμό τους.

Για άλλη μια φορά, αυτό είναι απλώς ένα πρόσθετο πλαίσιο. Είναι πιθανό το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε για άλλους λόγους και η τύχη του παραμένει ασαφής. Θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το τι συνέβη με το αεροσκάφος, και πιθανώς τον Άσαντ, τις επόμενες ώρες.

Εν τω μεταξύ, οι σκηνές από τη Δαμασκό είναι ιστορικές. Αγάλματα ξεριζώνονται και οι εγκαταστάσεις του καθεστώτος εξερευνούνται από τις δυνάμεις των ανταρτών:

Οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικές. Μετά από 24 χρόνια, συχνά βίαιης, διακυβέρνησης (και πάνω από 50 χρόνια υπό τον πατέρα του), συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και εκτόπισε εκατομμύρια και σκότωσε περισσότερους από 300.000 αμάχους, η “βασιλεία” του Άσαντ έχει τελειώσει, αν και το καθεστώς του παραμένει ασαφές προς το παρόν. Το τι ακολουθεί είναι ένα σημαντικό ερώτημα, συμπεριλαμβανομένης της στάσης που θα τηρήσουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν περίεργους δεσμούς, τώρα που έχουν μετατραπεί από ανταρτική σε κυρίαρχη δύναμη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top