GuidePedia

0


«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και η Τουρκία να συνεχίσουν να συνεργάζονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ», συμφώνησαν την Παρασκευή 13/12 κατά τη συνάντησή τους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, τον Κούρδο γενίτσαρο, Χακάν Φιντάν.

Και μόνο ως ανέκδοτο ή κραυγαλέος εμπαιγμός ακούγεται η συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, έχουν τόσο θράσος που συνεχίζουν ανερυθρίαστα να διασπείρουν τα ψέματά τους.

Εκτός εάν κι όταν οι Αμερικανοί μιλάνε για «τρομοκρατία» εννοούν το Ισλαμικό Κράτος και οι Τούρκοι εννοούν τους Κούρδους. Αυτό λέγεται «συνεννόηση κουφέτο», «παράλληλοι μονόλογοι», αμοιβαία εξαπάτηση, «Γεια σου Γιάννη!/Κουκιά σπέρνω!» κλπ.

Να μην νομίζουν όμως ότι μας κοροϊδεύουν και πειθόμαστε.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Μπλίνκεν με τον Φιντάν από την Άγκυρα, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε:

«Οι χώρες μας εργάστηκαν πολύ σκληρά και πρόσφεραν πολλά στη διάρκεια πολλών ετών, για να διασφαλίσουν την εξάλειψη του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, για να διασφαλίσουν ότι αυτή η απειλή δεν θα κάνει ξανά την εμφάνισή της και είναι ύψιστης σημασίας να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες».

Εξάλλου ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν ίδιες απόψεις σχετικά με το πώς θέλουν να διαμορφωθεί η κατάσταση στη Συρία μετά την πτώση του Σύρου προέδρου.

Δηλαδή, ο Μπλίνκεν μας είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα ισλαμικό χαλιφάτο στη Συρία;

Διότι αυτό εγκαθιδρύεται από τους νεο-οθωμανούς τζιχαντιστές που ανέτρεψαν τον Άσαντ.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο Μπλίνκεν σε ένα μήνα δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αρκετή ζημιά έκανε με το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Φιντάν, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Συρίας και να αποτραπεί να κυριαρχήσουν στη χώρα ομάδες που θεωρούνται «τρομοκρατικές».

Κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές ομάδες» ο Φιντάν εννοεί τους Κούρδους.

Παράλληλα ο υπουργός της Τουρκίας επεσήμανε ότι συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι χώρες τους στο μέλλον της Συρίας.

Η Συρία, δυτικά του Ευφράτη, αυτή τη στιγμή τελεί υπό τουρκική κατοχή. Οι Αμερικανοί του Μπάιντεν και του Μπλίνκεν κατάφεραν ακόμα μία φορά να φέρουν το χάος.
Συνάντηση και με Ερντογάν

Ο Αμερικανός υπουργός έφτασε την Πέμπτη 12/12 το βράδυ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας και συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «ποτέ την αδυναμία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ξεδιάντροπα ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Μπλίνκεν.

«Ως η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που πολέμησε σώμα με σώμα [σ.σ. πόσο ψεύτης] εναντίον του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), η Τουρκία θα εμποδίσει τις προσπάθειες του PKK (σ.σ. του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και των παρακλαδιών του που έχουν στόχο να μετατρέψουν την κατάσταση επί του πεδίου σε ευκαιρία και δεν θα επιτρέψει ποτέ την αδυναμία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε σε μία έκρηξη μπουρδολογίας ο Ερντογάν.

Ωστόσο, ενώ λέει τα παρανοϊκά ψέματά του για το Ισλαμικό Κράτος, που είναι αποδεδειγμένα μισθοφορική παραστρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, όλες αυτές οι μπουρδολογίες λέγονται για να καταλήξει στους Κούρδους, αυτοί είναι το πραγματικό του πρόβλημα, οι οποίοι πράγματι πολέμησαν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Η Τουρκία θα λάβει προληπτικά μέτρα κυρίως για τη δική της εθνική ασφάλεια έναντι όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων (…) που δρουν στη Συρία και αποτελούν πηγή απειλής για την Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ενθαρρυντικά σημάδια» προόδου προς την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε παράλληλα ότι βλέπει «ενθαρρυντικά σημάδια» προόδου προς μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Tούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

«Συζητήσαμε για τη Γάζα και συζητήσαμε, πιστεύω, την ευκαιρία (…) να συμφωνηθεί εκεχειρία.

»Και τα σημάδια που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι όσο πιο ενθαρρυντικά γίνεται», επεσήμανε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 13/12 με τον Φιντάν.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Χαμάς, προκειμένου η παλαιστινιακή τζιχαντιστική οργάνωση να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Φιντάν συζητήσαμε για τη σημασία η Χαμάς να πει “ναι” σε μια συμφωνία για τη Γάζα, η οποία είναι πιθανό τελικά να καταφέρει να βάλει τέλος σε όλο αυτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του.

«Εκτιμούμε πάρα πολύ τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία μιλώντας με τη Χαμάς [σ.σ. τόσο εξευτελισμένος ο Μπλίνκεν] για να υπάρξει αυτή η κατάληξη», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε για τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα και κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη 12/12 στην Ιορδανία, στο πλαίσιο της 12ης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top