Μονόδρομος καθίσταται πλέον η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου απέναντι στα αδηφάγα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί πλέον ανοιχτά να καταστήσει τη ΝΑ Μεσόγειο "τουρκική λίμνη".
Παναγιώτης ΝάστοςΟι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς στη Συρία, όπου αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι είχαν συντάξει λεπτομερέστατο σχέδιο ενεργειών-κινησεών τους για την επιβολή τετελεσμένων σε όλους τους τομείς, μετά την πτώση του Άσαντ από τους αχυράνθρωπούς της Τζιχαντιστές.
Ο Ερντογάν προχωράει στον εκτουρκισμό της Συρίας
Ο Ερντογάν επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευθεί με τον πλέον καλύτερο τρόπο, την μεταβατική περίοδο ανάληψης των καθηκόντων της Προεδρίας από τον Τράμπ στις ΗΠΑ, την αγγίστρωση του Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, την εσωτερική κρίση στη Γαλλία και την προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η Γερμανία, επιβάλλοντας τετελεσμένα.
Η Τουρκία έχει ξεκάθαρα πλέον χαράξει πορεία εκτουρκισμού της Συρίας και αλλαγής του θαλάσσιου χάρτη της ΝΑ Μεσογείου.
Αυτό αποδεικνύεται από την τουρκική ανακοίνωση για:
1.Oριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Συρία αρχές 2025 στα πρότυπα του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου.
2. Την αναγγελία δημιουργίας δύο (2) τουλάχιστον τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία.
3.Τον εξοπλισμό-εκπαίδευση του νέου Συριακού στρατού από την Τουρκία.
4.Την ανάληψη ανοικοδόμησης της Συρίας από Τουρκία και Κατάρ.
5.Την καταστροφή των Σύριων Κούρδων του SDF και την εκδίωξή τους από την ΒΑ Συρία, με αποτέλεσμα την μη δημιουργία Κουρδικού κράτους, κάτι που επιθυμούν ωστόσο ΗΠΑ-Ισραήλ.
6.Την συνεκμετάλλευση Τουρκίας-Τζιχαντιστών των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ΒΑ Συρίας, που αυτή την στιγμή κατέχονται από τους Κούρδους του SDF αλλά και τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει χέρι στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ΒΑ Συρίας
Ειδικότερα για το τελευταίο επισημαίνουν οι Τούρκοι, ότι είναι αναγκαίο προκειμένου η Συρία να αποκτήσει έσοδα που θα βοηθήσουν την ανόρθωση της κατεστραμμένης από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο οικονομίας της.
Ωστόσο απώτερος σκοπός της Τουρκίας δεν είναι απλά η παροχή βοήθειας στην ανάκαμψη της Συριακής οικονομίας όπως διατείνεται, αλλά η εξυπηρέτηση ενός μεγάλου σχεδίου της που θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ.
Ο Ερντογάν στην πραγματικότητα επιχειρεί μέσω της ΒΑ Συρίας να ευοδωθεί η "Τουρκική ενεργειακή-εμπορική διαδρομή μέσω Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας -ΕΕ , η οποία θα παρακάμπτει εντελώς εδάφη στα οποία διαβιούν Κούρδοι και θα αντιδιαστέλλεται την "Ινδική οδό" την οποία πρόκριναν ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ η οποία μέσω Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας-Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας θα έχει τελικό αποδέκτη την ΕΕ.
Σχετικό με το θέμα τουρκικό X επισημαίνει ότι:
"Η Άγκυρα προσπαθεί να εκτρέψει μέρος της κυκλοφορίας μέσω του τεράστιου ιρακινού έργου Development Road (IDR), που βρίσκεται υπό κατασκευή, για να περάσει από τη Συρία για να βοηθήσει τη Δαμασκό να ανακάμψει από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Το IDR, γνωστό ως Kalkinma Yolu στην Τουρκία, είναι μια διεθνώς χρηματοδοτούμενη νέα εμπορική διαδρομή που μειώνει τους παγκόσμιους χρόνους/κόστος αποστολών έως και 50% και αποφεύγει σημεία συμφόρησης και συγκρούσεις υψηλού κινδύνου όπως το Bab-el-Mandeb και το κανάλι του Σουέζ , στηρίζοντας ταυτόχρονα τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής."
Μιλάμε ουσιαστικά για σχέδιο του Ερντογάν ώστε να καταστήσει την Τουρκία μέσω Συρίας ως τον μοναδικό ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ παρακάπτοντας Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα, με δεδομένο ότι η Ρωσία και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα εφοδιάζει πλέον για πολλά χρόνια με φυσικό αέριο-πετρέλαιο την Ευρώπη, λόγω του ψυχροπολεμικού κλίματος που θα επικρατεί στις σχέσεις τους.
Μονόδρομος η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου
Αντιλαμβανόμαστε ότι τυχόν υλοποίηση του παραπάνω τουρκικού σχεδίου, σε συνδυασμό με τυχόν οριοθέτηση ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο Τουρκίας-Συρίας και ακόμη χειρότερα οριοθέτησης ΑΟΖ της Συρίας με το ψευδοκράτος στην Κύπρο κατόπιν αναγνώρισής του, για την οποία πιέζει ο Ερντογάν, θα καθιστούσαν ανενεργά τα ενεργειακά σχέδια Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο (Eurasian interconnector- East Med).
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε πόσο επιτακτική γίνεται πλέον για Ελλάδα και Κύπρο η οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αφού η Τουρκία με βάση το σχέδιό της για ακύρωση των ενεργειακών σχεδιασμών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, θέλει η ΑΟΖ της να περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κρήτης-Κύπρου.
Επιπλέον Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να αναλάβουν δέσμη πολιτικοστρατιωτικών κινήσεων απέναντι στα αδηφάγα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί πλέον ανοιχτά να καταστήσει τη ΝΑ Μεσόγειο, "τουρκική λίμνη".
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου