GuidePedia

0


ΣΤΕΛΛΟΥ ΒΑΝΑ
Εκτενείς οι αναφορές σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας και το ενδεχόμενο μίας διμερούς συμφωνίας ΑΟΖ: «Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την Τουρκία! Η Ελλάδα καθ’ οδόν προς την ΕΕ με αίτημα»: Yeni Akit

Ενώ οι εξελίξεις στη Συρία παρακολουθούνται στενά από όλο τον κόσμο, ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας ώθησε την Ελλάδα να αναλάβει δράση, επισημαίνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρουν πως τα διεθνή ΜΜΕ αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία θα είναι ο βασικός παράγοντας στην ανοικοδόμηση της Συρίας και επισημαίνουν τα ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται εκτενώς ότι «η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ (‘ΕΚΔΝΚ’) παρακολούθησαν στενά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη Συρία».

Ελληνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ΜΜΕ της γείτονος και αναλυτές, υποστήριξαν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Συρία, παρόμοια με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Κατάρ με την Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας.

“Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας”

Στο δημοσίευμα με τίτλο “Κατάρ-Τουρκία Αγωγός Φυσικού Αερίου” στο πρακτορείο Anadolu αναφέρεται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Συρία και ότι θα δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Το άρθρο αναφέρει ότι μια συμφωνία με τη Συρία για τις θαλάσσιες ζώνες θα έφερνε σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και στις δύο χώρες, ειδικά η Συρία θα αποκτούσε μια μεγάλη οικονομική ζώνη, ενώ η Τουρκία θα αύξανε την επιρροή της κατά 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρει το Anadolu, «ο υπουργός Εξωτερικών της ‘Νότιας Κύπρου’, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι “πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες όλων στην περιοχή”. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συρία, είπε ότι “μεταξύ άλλων”, η εγγυημένη εδαφική ακεραιότητα, απαλλαγμένη από εξωτερικούς παράγοντες, είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Γεραπετρίτης βρίσκεται σε «συνεχή επαφή με τους Άραβες ομολόγους του και ότι έχει υποβάλει σχέδιο στην ΕΕ, μαζί με την ‘ΕΚΔΝΚ’ και την Αυστρία, προτείνοντας τη σύσταση Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για συνεχή παρακολούθηση των γεγονότων στη Συρία».

Σχετικά ρεπορτάζ στα τουρκικά ΜΜΕ

“Ανάλυση του ξένου Τύπου για τη Συρία: ‘Θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ;’”, διαβάζουμε στην τουρκική έκδοση της εφημερίδας Independent: «Η Ελλάδα ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή. […] Σύμφωνα με ανάλυση της Καθημερινής, μιας από τις κορυφαίες εφημερίδες της Ελλάδας, η αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα».

Η Star γράφει: “Πρώτα η Λιβύη και τώρα η Συρία! Η Ελλάδα είναι στρυμωγμένη στη Μεσόγειο: Ζήτησαν βοήθεια από την ΕΕ”, η Gazete Duvar “Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού ανησυχεί την Αθήνα” και η Sözcü έχει τίτλο “Οι φόβοι της Ελλάδας για τις προοπτικές μεταξύ Τουρκίας και Συρίας”.

«Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, η Αθήνα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Αναφέρθηκε ότι αυτή η συμφωνία, η οποία δηλώθηκε ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου’, έχει γίνει πιθανή με την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ», γράφουν.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται και με χτεσινή Σύνοδο της ΕΕ: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν το θέμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οι ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι μια τέτοια συμφωνία “θα μπορούσε να αγνοήσει τα αδιαμφισβήτητα” κυριαρχικά δικαιώματα της ‘ΕΚΔΝΚ’». Ωστόσο, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι υποθετικές αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζοντας τη συμφωνία της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη το 2019, ο Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συμφωνία είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, «η Αθήνα πιστεύει ότι είναι πρόωρο να δράσει δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στη Συρία». Μιλώντας πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Μητσοτάκης επανέλαβε την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ζήτησε «μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που προστατεύει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων». «Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει κοινή θέση για τη Συρία», είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

“Οι δρόμοι προς τη Συρία περνούν από την Άγκυρα”

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στον διευρυμένο ρόλο της Τουρκίας στην Συρία επισημαίνοντας πως «όσοι θέλουν να προσεγγίσουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης θα πρέπει πρώτα να χτυπήσουν την πόρτα της Άγκυρας» και παραθέτουν σχετικά διεθνή δημοσιεύματα. Για παράδειγμα το Euro News, δημοσίευσε την εξής ανάλυση: «Όλοι οι δρόμοι προς τη Συρία περνούν από την Άγκυρα… Ή έτσι φαίνεται από τότε που η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές από την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, έχοντας σημαντική, έμμεση στρατιωτική παρουσία στη χώρα και υποστηρίζοντας τους αντάρτες που έχουν καταλάβει την εξουσία.

Αυτό έδωσε στην Άγκυρα άμεση πρόσβαση στους νέους ηγέτες της Συρίας και διεθνή αναγνώριση ως σημαντικό παράγοντα στις υποθέσεις της χώρας. Δυτικοί ηγέτες από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έως την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχουν επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή έχει ανησυχήσει περισσότερο το Ισραήλ και την Ελλάδα. Ισραηλινές εφημερίδες, μεταφέροντας τις εξελίξεις στη Συρία, γράφουν ότι πρέπει οι ΗΠΑ να πιέσουν περαιτέρω την Τουρκία και ότι η Ελλάδα ανησυχεί από την επιρροή της Τουρκίας, γράφουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα κάνουν αναφορά στην γελοιογραφία της “Καθημερινής” του Ηλία Μακρή, όπου η τουρκική σημαία προστέθηκε στη νέα σημαία της Συρίας (στη γελοιογραφία του η ημισέληνος και το αστέρι προστέθηκαν στα τρία αστέρια της σημαίας της Συρίας)!

Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης ανάλυση για την Τουρκία από τον Δρ Ronald Meinardus του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Η ανάλυση υπενθύμισε τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ με την οποία επαίνεσε τον Ερντογάν, λέγοντας «η Τουρκία είναι ο νικητής» και επεσήμανε ότι η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο.

Αν η Τουρκία υπογράψει μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη νέα συριακή κυβέρνηση παρόμοια με αυτή που υπέγραψε με τη Λιβύη το 2019, θα είναι εφιάλτης για την Ελλάδα», αναφέρει το άρθρο με τίτλο “Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Συρία είναι μια ανείπωτη ανησυχία για την Αθήνα”. Η ανάλυση προτείνει ότι η Αθήνα πρέπει να αντισταθμίσει την «τουρκική απειλή» αυξάνοντας τις συμμαχίες της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι τουρκικών εφημερίδων: Yeni Şafak: “Η δύναμη της ημισέληνου και του αστεριού στον ελληνικό Τύπο: Τα έβαλαν στη νέα σημαία της Συρίας” και Son Dakika: “Σημαντική λεπτομέρεια Τουρκίας στη σημαία της Συρίας”.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top