GuidePedia

0


Με λήψη άμεσα πέντε (5) πολιτικοστρατιωτικών μέτρων Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να "κόψουν το βήχα" στον Ερντογάν.

Όταν σε προγενέστερο άρθρο μας στις 7 Δεκεμβρίου 2024, πριν ακόμη την πτώση του Άσαντ από τους Τζιχαντιστές με τίτλο, "Αποκάλυψη-Η μορφή του Κουρδικού κράτους μετά την κατάρρευση Άσαντ-Κακές οι εξελίξεις για Ελλάδα-Κύπρο", επισημαίναμε μεταξύ άλλων ότι μεγάλες χαμένες από τις εξελίξεις στη Συρία θα είναι Ελλάδα και Κύπρος, μερικοί μας θεώρησαν υπερβολικούς.

Αναφέραμε συγκεκριμένα ότι : "στη Συρία θα υπάρξει μεταπολεμικά ένα καθεστώς άκρως φιλοτουρκικό, το οποίο σε συνεργασία με την Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλλει τετελεσμένα σε Λίβανο και ΝΑ Μεσόγειο, μηδέ αποκλειομένης της αναγνώρισης από αυτό του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα στην Κύπρο, αλλά και της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία στα πρότυπα της "Γαλάζιας πατρίδας.

Επιπλέον η δορυφοριοποίηση της Συρίας από τον Ερντογάν, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κράτους προτεκτοράτου, που θα αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για τον Ελληνισμό, μέσω τουρκικών στρατιωτικών βάσεων που θα κατασκευαστούν σε αυτό, περικυκλώνοντας μαζί με εκείνες τη Λιβύη, την Ελλάδα από νότο."

Δυστυχώς επαληθευθήκαμε από τις εξελίξεις, με την Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση να αναζητούν πλέον τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών κινήσεων πριν να είναι αργά.
Οι Τούρκοι παρακολουθούν στενά την αντίδραση Ελλάδας-Κύπρου για τα σχέδιά τους σε Συρία-Κύπρο-ΝΑ Μεσόγειο

Την εγρήγορση του Ελληνισμού παρακολουθούν στενά οι "γείτονες", αφού δεν θέλουν με τίποτε να χαλάσει η σχεδίασή τους με την οποία επιχειρούν να μετατρέψουν την ΝΑ Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη.

Σχετικό τουρκικό X αναφέρει:

"Η συμφωνία για πιθανή θαλάσσια οριοθέτηση της Τουρκίας και της Συρίας προτρέπει την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή διοίκηση να αναλάβουν δράση.

Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (GCASC) έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία. Η εφημερίδα Καθημερινή της Αθήνας ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πηγή Ανησυχίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ, αυτή η κίνηση της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει παρόμοιες συνέπειες με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε με τη Λιβύη το 2019. Εάν η Τουρκία καθορίσει τα σύνορά της στην ΑΟΖ με τη Συρία, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα επεκταθούν. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια ενέργειας και ασφάλειας της Ελλάδας στην περιοχή.

Στην ανάλυση της Καθημερινής, οι ακόλουθες δηλώσεις επέστησαν την προσοχή: «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η Συρία να κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία ή ακόμα και με τη διοίκηση της Βόρειας Κύπρου που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα». Τονίστηκε επίσης ότι αυτό το σενάριο μπορεί να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα Εποχή στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία είχε προηγουμένως αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε με τη Λιβύη. Αναφέρεται ότι μια πιθανή συμφωνία με τη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοια αποτελέσματα, αυξάνοντας έτσι τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή. Επιπλέον, μια συμφωνία που θα υπογραφεί στο τρίγωνο Τουρκίας, ΤΔΒΚ και Συρίας θα σήμαινε ότι η νέα συριακή κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.

Αντίδραση Ελλάδας και Ελληνοκυπριακής Διοίκησης

Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης διπλωματικών και διεθνών μέτρων ενάντια σε αυτή την πιθανή κίνηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πως θα μπορούσαν να αντιδράσουν Ελλάδα και Λευκωσία;

Αν προσέξουμε την απάντηση που αναμένουν οι Τούρκοι στο παραπάνω X ως αντίδραση από Ελλάδα και Κύπρο στα σχέδια τους που περιλαμβάνουν, αναγνώριση του ψευδοκράτος στην Κύπρο από τη Συριακή κυβέρνηση των Τζιχαντιστών και οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας και Συρίας-ψευδοκράτους, διαπιστώνουμε μια γενικολογία για λήψη διπλωματικών και διεθνών μέτρων.

Σημειώστε ότι πουθενά δεν αναφέρουν τη λήψη στρατιωτικών και οικονομικών μέτρων, δείγμα ότι θεωρούνε απίθανο να τα λάβουμε.

Είναι όμως έτσι;

Σίγουρα Ελλάδα-Κύπρος θα συζητήσουν εκτενώς το θέμα με ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ, αναζητώντας την στήριξη των θέσεών τους και ζητώντας προειδοποιητικές βολές επιβολής οικονομικών μέτρων στην νέα Συριακή κυβέρνηση των Τζιχαντιστών, του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.
Ένα νέο άτυπο ή επίσημο εμπάργκο όπλων -πυρομαχικών κατά της Τουρκία θα μπορούσε να συμπληρώσει το πάζλ.

Δημιουργία τετελεσμένων από Ελλάδα-Κύπρο

Ωστόσο η δημιουργία τετελεσμένων στη ΝΑ Μεσόγειο από την πλευρά Ελλάδας-Κύπρου , με την στήριξη των παραπάνω συμμάχων μας, θα ήταν εκείνο που θα ακύρωνε με εμφατικό τρόπο τους παραπάνω τουρκικούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα η Κύπρος μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάδειξη στην εξουσία των Τζιχαντιστών που δεν είναι τίποτε άλλο από πιόνια του Ερντογάν, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω θέσεως για τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ.Ανατολή.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ και πως έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος από τον προσπορισμό των υδρογονανθράκων που αυτές περιέχουν, αλλά και από την διέλευση μέσω αυτών καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε τα εξής:

1. ΑΜΕΣΑ Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να προβούν στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αφού βέβαια η χώρα μας επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Έτσι θα έκοβαν τον βήχα στον Ερντογάν που ονειρεύεται η τουρκική ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής νοτίως Καστελορίζου, έτσι ώστε να συνορεύει με την Λιβυκή ΑΟΖ που χαράχθηκε με βάση το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως δείχνει και το τουρκικό X .

2.Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να απαιτήσουν από τις χώρες της ΕΕ την δημιουργία ΑΜΕΣΑ δύο αεροναυτικών βάσεων της Ένωσης με Διοίκηση-Επιτελείο σε Κρήτη και Κύπρο αντίστοιχα, που να διαθέτουν πολεμικά πλοία επιφανείας-υποβρύχια-drones-μαχητικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις που να σταθμεύουν μόνιμα σε αυτές, για αποτροπή οποιασδήποτε τουρκικής αποκοτιάς στη ΝΑ Μεσόγειο.

3.Επιπλέον υπογραφή με το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο στρατιωτικής συμφωνίας που να περιλαμβάνει δεσμεύσεις και μέτρα για αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση προσβολής τους από τρίτο κράτος.

4.Ενοποίηση της αεράμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο, με τις φρεγάτες Belhara και τις ισχυρότατες πολεμικές αεροπορίες Ελλάδας-Ισραήλ να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της αεράμυνάς τους.

5.Τέλος ΑΜΕΣΑ υπογραφή από την Κύπρο με τις ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνιών αγοράς οπλικών συστημάτων από αυτές, όπως πολεμικών πλοίων-μαχητικών αεροσκαφών-drones, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί διπλωματικά και στρατιωτικά μέσω αυτών η θέση της Μεγαλονήσου,

Κλείνοντας να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά πως οι Τούρκοι την μόνη γλώσσα που τελικά καταλαβαίνουν δεν είναι αυτή της διπλωματίας και του διαλόγου, αφού δεν έχουν μετατοπιστεί ούτε κατ΄ ελάχιστο στις διεκδικήσεις τους σε βάρος του Ελληνισμού, αλλά αυτή της στρατιωτικής ισχύος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top