GuidePedia

0


Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Προτού συμπληρώσει έξι μήνες στην πρώτη πρωθυπουργική θητεία του, τον Ιανουάριο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου ζει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ. Επρόκειτο και για ένα τρόπον τινά προσκύνημα σε έναν τόπο όπου σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα (τον Ιανουάριο του 1922) είχε βρεθεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Λίγα χρόνια αργότερα, και ενώ ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με τον τρόπο διαχείρισης της νέας πολιτικής κατάστασης στην Αμερική, η Φλόριντα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μάλιστα με τρόπο δυναμικό.

Πέρα από το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται το στρατηγείο του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, η ομάδα της Φλόριντα φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμόρφωσης των αποφάσεων που θα αφορούν την εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια.

Ο Μάρκο Ρούμπιο προτείνεται από τον κ. Τραμπ ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μάικ Γουόλτς ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ενώ στη 12η περιφέρεια της Φλόριντα εκλέγεται και ο Γκας Μπιλιράκης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ένας από τους πιο ενεργητικούς υπερασπιστές των ελληνικών απόψεων για την Ανατολική Μεσόγειο στο Κογκρέσο.

Ο Μπιλιράκης

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με την πιθανή αξιοποίηση του κ. Μπιλιράκη, ακόμη και για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν έμπειροι διπλωματικοί, δύο μήνες πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Τραμπ, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, όπως άλλωστε ακόμη και για άλλα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπιλιράκης αποτελεί για την Αθήνα έναν αποδεδειγμένο φίλο και χρήσιμο σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πέρα από τη Φλόριντα, πάντως, οι Ελληνοαμερικανοί ψήφισαν υπέρ του Τραμπ σε όλες τις ΗΠΑ…

Ως προς την ανάλυση της υψηλής στρατηγικής που ενδεχομένως ακολουθήσει μια κυβέρνηση Τραμπ, εκτιμάται ότι η ομάδα που διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις γύρω από τον εκλεγμένο πρόεδρο έχει απόψεις, έως τώρα, φιλικές για την Αθήνα. Στην Αθήνα κατανοούν ότι η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή και στο στρατόπεδο Τραμπ ως μια διακριτή περίπτωση από την υπόλοιπη Ε.Ε.

Η γεωγραφία και, στην παρούσα φάση, η κρίση στη Μέση Ανατολή έχουν μετατρέψει την Ελλάδα (και, βεβαίως, και την Κυπριακή Δημοκρατία) σε σημαντικό παράγοντα σταθερότητας με κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επιτελείο Τραμπ αντιμετωπίζει, αντιθέτως, την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία, Βαλτικές Δημοκρατίες, Σκανδιναβία και Γερμανία) ως περιοχές που δεν αφορούν παρά παρεμπιπτόντως τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, και εκφράζει μια επιθυμία απεμπλοκής.

Στην τρέχουσα φάση αποδεικνύεται, επίσης, η ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει το 2021 στην υπογραφή Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) πολυετούς διάρκειας (πέντε έτη με αυτόματη ανανέωση αν δεν την καταγγείλει η μία από τις δύο πλευρές), η οποία επί της ουσίας δεσμεύει και την κυβέρνηση Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της MDCA, πέρα από τη Σούδα, έχει διασφαλιστεί η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη.

Υπό ένα πρίσμα γεωπολιτικού ρεαλισμού και επαφής με τα διεθνή δεδομένα του 21ου αιώνα είναι σαφές ότι οι αντιλήψεις των Ρεπουμπλικανών σε αυτή τη φάση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σύγκριση με τις ψυχροπολεμικές απόψεις των Δημοκρατικών.

Αυτή η γενική αρχή δεν συγκρούεται κατ’ ανάγκην με τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, για την Ελλάδα είναι επιτακτική η ανάγκη να προσαρμοστεί το αφήγημα εξωτερικής πολιτικής στη νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να προχωρήσει και στη διερεύνηση της αγοράς των εταιρειών που ειδικεύονται στο λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις εξής τρεις: Miller Strategies, American Global Strategies και Mayer Brown. Η αλλαγή αφηγήματος προϋποθέτει, εν ολίγοις, στενή παρακολούθηση όλων των εξελίξεων στην Ουάσιγκτον με όρους αμερικανικούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, που –παρά τους κραδασμούς των τελευταίων μηνών λόγω του πολέμου στη Γάζα– μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικά στέρεες. Πέρα από τις καλές σχέσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπι με το κραταιό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, η επιλογή της Ελλάδας να μετατρέψει την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ σε προτιμητέο εταίρο για την προμήθεια και παραγωγή οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής (κατευθυνόμενα βλήματα, anti-UAV συστήματα, αντιαεροπορική ομπρέλα) δείχνει τον στρατηγικό ορίζοντα των επαφών.

Η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με το Ισραήλ και η επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου αποτελεί έναν παράγοντα που συνυπολογίζεται από την Αθήνα, μόνο υπό την έννοια των ευρύτερων περιφερειακών ισορροπιών. Ως προς τα ελληνοτουρκικά, στην Αθήνα δεν υπάρχει η εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κινηθεί ακραία υπέρ του κ. Ερντογάν, λόγω της γνωστής καλής σχέσης του με τον κ. Τραμπ. Στην κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμούν ότι και ο κ. Τραμπ θα κινηθεί στη λογική της ενθάρρυνσης για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και δεν θα εντείνει την αντιπαλότητα στο Αιγαίο.

Η αποστολή του Νοεμβρίου

Στην Αθήνα σημειώνουν ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σχετικά γρήγορα με τον κ. Τραμπ (δεν ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε όμως και από τους τελευταίους ηγέτες που συνομίλησαν με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ), ενώ διαθέτει και την εμπειρία της προηγούμενης συνάντησής τους.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί τότε με τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ σημειώνεται ότι –πέρα από τον ίδιο τον κ. Τραμπ– λάτρης της Ελλάδας είναι και η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ που πρόσφατα έκανε διακοπές στη χώρα μας. Καθαρά λόγω σχεδιασμού που συνδέεται με την επικείμενη έναρξη της περιόδου συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος, θα βρεθεί στις ΗΠΑ μεταξύ 22 και 25 Νοεμβρίου η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία, πέρα από τις επαφές που θα έχει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα συναντηθεί και με Ρεπουμπλικανούς τους οποίους γνωρίζει χρόνια.

Κεντρική φωτό: Φωτογραφία από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, που απεικονίζει Ελληνα σφουγγαρά στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Το ομοίωμα του σκάφους φέρει το όνομα «Βενιζέλος». Ο εθνάρχης το 1922 είχε επισκεφθεί την ομογενειακή κοινότητα, η οποία απαρτιζόταν κυρίως από Δωδεκανήσιους. Ενενήντα οκτώ χρόνια μετά, την επισκέφθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top