Η «Εστία της Κυριακής» αποκαλύπτει: Γιατί ο πρωθυπουργός μεταθέτει την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και την σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας για τα μέσα Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, μετά την Προεδρική εκλογή και τον ανασχηματισμό
.Του Μανώλη Κοττάκη
Στην κατεπείγουσα αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και στην άρον άρον μετάθεση της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν από τις αρχές Ιανουαρίου στα μέσα Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου οδηγείται εκών άκων ο πρωθυπουργός Κυριάκος ΜητσοτάκηςΗ δραματική αλλαγή στην διεθνή πολιτική ατμόσφαιρα και η απώλεια της στήριξης που απολάμβανε από την κυβέρνηση των «Δημοκρατικών» στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις ηχηρές προειδοποιήσεις που του απηύθυνε εσχάτως από την Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναγκάζουν τον μέχρι πρότινος «κυρίαρχο» πρωθυπουργό να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του γιατί κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με πολιτικό ατύχημα.
Ο σχεδιασμός του για τα ελληνοτουρκικά και για λύση με απευθείας διαπραγμάτευση (και διαιτησία αν χρειαστεί) , η στάση του απέναντι της Ρωσσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και η σημαία του δικαιωματισμού και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ευρίσκονται αίφνης στον «αέρα» με συνέπεια την δημιουργία εκρηκτικού πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό της παράταξης και ιδίως στην καρδιά της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έτσι ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία κυριολεκτικά «τρέμει», αυτός που κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με την ελπίδα ότι εκλέγεται η Κάμαλα Χάρις έδινε συνεντεύξεις ότι κυβερνά με την στρατηγική του «πολιτικού κέντρου» επιχειρεί τώρα μια ελάχιστα πειστική «δεξιά στροφή» αποκηρύσσοντας τον δικαιωματισμό. Και ταυτόχρονα άρχισε τα ανοίγματα προς τον Ρώσσο Πρόεδρο Πούτιν τον οποίο καθύβριζε επί δύο χρόνια και ζητούσε την παραπομπή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός έχει … σταθερές απόψεις : Υποστηρίζει ό,τι και ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ!
Με τους ΛΟΑΤΚΙ, το τρίτο φύλλο (διδάσκεται στα σχολεία μας ) την συμπερίληψη ( ιδρύθηκε και γραφείο στο ελληνικό ΥΠΕΞ) που διακήρυσσε ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών των «Δημοκρατικών» Μπλίνκεν; Με αυτά και ο κύριος Μητσοτάκης. Κατά της woke ατζέντας και της αθρόας μετανάστευσης που διακηρύσσει ο Πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος του Τζέι Ντι Βάνς; Κατά και ο κύριος Μητσοτάκης. Αλλά για να διευκολυνθεί στον σταθερό τρόπο με τον οποίο αλλάζει γνώμη χρησιμοποιήθηκε ως φόντο ο Γάλλος διανοούμενος και φιλόσοφος Πασκάλ Μπυκνέρ ο οποίος κατήγγειλε τον εφιάλτη του «σεξουαλικού φιλελευθερισμού». Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μια λέξη γι αυτές τις περιπτώσεις επίδειξης …πολιτικής συνέπειας: «Ανεμοδούρας».
Έτσι χαρακτήριζε όποιον εκινείτο αναλόγως της πολιτικής φοράς του ανέμου. Αυτή όμως η τακτική θα είναι πειστική μόνον αν η κυβέρνηση εγκαταλείψει την woke ατζέντα σε όποιον τομέα έχει απλωθεί. Οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου έχουν οδηγία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από το πόρισμα της Επιτροπής Σισιλιάνου -Πατέλη να δίδουν άσυλο σε κάθε «δασκαλεμένο» αλλοδαπό ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ομοφυλόφιλος και έχει «πέσει» θύμα διώξεων στην χώρα του. Το «Πολύχρωμο Σχολείο» που διδάσκεται ως μάθημα δεξιοτήτων καλεί τους καθηγητές και τους μαθητές να διοργανώνουν «αγώνες λογομαχίας υπέρ ή κατά της ομοφυλοφιλίας» μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ υποχρεώνονται να παρίστανται στο Gay Pride φορώντας ειδικά μπλουζάκια με προπαγανδιστικά συνθήματα. Αν ο πρωθυπουργός είναι κατά της woke ατζέντας αυτά πρέπει να αποσυρθούν τάχιστα. Η απόρριψη τις woke ατζέντας στις απόρρητες μετρήσεις, η δυναμική ΠΑΣΟΚ προς το 30% και το αγκάθι της μεγάλης «ταυτοτικής δεξιάς» ( μεσότιτλος)
Καταλυτικό ρόλο στην μεγάλη πολιτική κυβίστηση του πρωθυπουργού για την woke ατζέντα αλλά και για τον ανασχεδιασμό της τακτικής του για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τον ανασχηματισμό και την προσέγγιση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ( με αυτή την σειρά ) έπαιξαν και οι μυστικές δημοσκοπήσεις. Ιδίως η απόρρητη μέτρηση μεγάλης εταιρείας τα αποτελέσματα της οποίας τέθηκαν υπόψιν και με βάση αυτά:
– Οι Έλληνες διαφωνούν σε ποσοστό 53% με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και σε ποσοστό 70% με την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Σχεδόν 80% αρνείται να παραστεί ως προσκεκλημένο σε γάμο ομόφυλων ζευγαριών. «Νιώθει άβολα».Τα ποσοστά αυτά είναι απείρως μεγαλύτερα στο εσωτερικό της όλης παράταξης («ΝΔ», «Ελληνική Λύση», «Φωνή Λογικής», «Νίκη», «Πατριώτες» ). Το θέμα της woke ατζέντας την οποία τώρα οψίμως ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «τυραννία των μειονοτήτων» έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο εκλογικό σώμα αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε
α) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχεδιάζει να μιλήσει σε … Θεολογικό Συνέδριο που διεξάγεται κάθε 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να κατευνάσει την Εκκλησία και να άρει το θρυλούμενο βέτο της στην επανεκλογή της λόγω της συμμετοχής της στα περίφημα «Επινίκια». (και ο Αρχιεπίσκοπος να σωπάσει , θα βγουν στο «κλαρί» δεκάδες Μητροπολίτες που κατάλαβαν πόσο ζημιώθηκαν από την σιωπή τους !)
β ) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε ομιλία του στην Καστοριά διακήρυξε την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες της εθνικής ταυτότητας με βάση το τρίπτυχο «Πατρίδα – Θρησκεία- Παράδοση» , που περιλαμβάνει και την οικογένεια.
– Ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ με βάση ομαδοποίηση που επιχείρησε η ποιοτική μέτρηση ανέρχεται αυξανόμενος 17%. Ωστόσο αυτός ο πυρήνας μπορεί να διευρυνθεί κατά πολύ από ψηφοφόρους που «πάνε με το ρεύμα» ( go with the flow) αλλά θέλουν δυναμική στάση της πολιτείας σε σειρά θεμάτων όπως η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στα ΑΕΙ όταν παραβιάζεται ο νόμος, η απέλαση μεταναστών κλπ. Αυτοί αποτελούν το 29% του εκλογικού σώματος με βάση αξιακούς κώδικες.
– Τα όρια της δυνητικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σώμα σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας μέτρησης φθάνουν στο 30% όταν σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ήδη έχει σκαρφαλώσει στην πρόθεση ψήφου στο 20,4%.
Ομιλία βαρόμετρο από τον Κώστα Καραμανλή στον Σύλλογο …Καρπαθίων
Στο πλαίσιο αυτό (Τραμπ, λήξη πολέμου στην Ουκρανία, γεωπολιτικές εξελίξεις , επαναχάραξη χάρτη της περιοχής ) ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του. Του είναι αδύνατον να προχωρήσει σε εθνικό συμβιβασμό και σε «πιθανές συμφωνίες» με τους Τούρκους όπως μαρτύρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις αρχές Ιανουαρίου πριν την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τον σχεδιαζόμενο ακολούθως ανασχηματισμό. ( η υπουργοποίηση διαφωνούντων Βουλευτών εμφανίζεται ως το πολιτικό τυράκι για τον περιορισμό των διαρροών στην ψηφοφορία).
Ο κύριος Φιντάν θέλησε βεβαίως να πιέσει για επίσπευση των εξελίξεων. Προς τούτο και για λόγους blame game θύμισε με την συνέντευξη του στα «Νέα» ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουν «νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή», άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για δισταγμούς και υπαναχωρήσεις . Αλλά στο Μαξίμου σκέφτονται ρεαλιστικά διαφορετικά. Θέλουν εκλογή Προέδρου χωρίς ελληνοτουρκικές σκιές. Ήδη αναμένουν με ενδιαφέρον αν όχι και με αγωνία τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή την άλλη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Πάτρα και στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ» παρουσία του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου στις 8 Δεκεμβρίου στην Παλαιά Βουλή , σε εκδήλωση του εν Αθήναις Συλλόγου Καρπαθίων, της γενέτειρας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, Καρπάθου. Όπου αναμένεται να μιλήσει εν εκτάσει για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Δεν θα αργήσει να τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναστατώθηκε από την περίεργη διάρρηξη στην οικία του αδελφού του Αλέξανδρου που είναι δίπλα στο σπίτι του επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη στην Κηφισιά.
Χρησμός στο «Πάπιγκο» με τον πονοκέφαλο της μεγάλης διάσπασης
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανέβει στο βουνό στο «Πάπιγκο» τα Χριστούγεννα για να διαβουλευτεί με τον εαυτό του για το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο μυαλό του έχει να σταθμίσει α) την πολιτική ταυτότητα του προτεινομένου κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά β) αν θα την συνδυάσει αλά Ανδρέας Παπανδρέου από την ανάποδη με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου (έχουν τοποθετηθεί υπέρ σχετικώς οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ είναι γνωστή και η άποψη των κ.κ. Καραμανλή- Δένδια) γ) την πιθανότητα διάσπασης της λαϊκής βάσης της παράταξης σε περίπτωση που προτείνει ένα πρόσωπο σαν τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στις επιθέσεις κατά του (απελευθερωμένου πλέον να ομιλεί για όλα) Κώστα Καραμανλή στο παρελθόν. Ήδη η παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη στην πολιτική κηδεία του υβριστή των Ποντίων, των Βορειοηπειρωτών και της Ορθοδοξίας Γιάννη Μπουτάρη έχει προκαλέσει ισχυρότατα κύματα ενόχλησης στην βάση της ΝΔ.
Φαβορί και αουτσάιντερ
Εάν ο πρωθυπουργός δεν είχε υποστεί το «στραπάτσο» των ευρωεκλογών που καθήλωσε την ΝΔ σε ποσοστά κάτω του 30% (από 41%) η επιλογή του θα είχε ήδη ανακοινωθεί και θα ήταν κεντροαριστερή. Πρώτον γιατί δεν θέλει να χάσει αριθμό ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ που ο ίδιος ανέστησε με τις ραδιουργίες διάλυσης του βολικού ΣΥΡΙΖΑ που αργά ή γρήγορα θα νοσταλγήσει. Δεύτερον διότι θέλει να ψηφίσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την απαραίτητη σε αυτόν επιστολική ψήφο, την αναθεώρηση του Συντάγματος, τον ορισμό νέων Προέδρων Ανεξαρτήτων Αρχών και βεβαίως τυχόν συμβιβασμό με την Τουρκία και έγκριση συνυποσχετικού από την Βουλή (απαιτούνται 180 ψήφοι).
Όσο είναι ανοικτό το κεντροαριστερό σενάριο θα συνωθούνται προς στήριξη οι υποψηφιότητες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (κοινή εμφάνιση με Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη πάνω από το φέρετρο του Γιάννη Μπουτάρη ), Ευάγγελου Βενιζέλου (γνωμοδότησε θετικά για τα μη κρατικά ΑΕΙ αλλά και ήταν μάρτυρας υπεράσπισης της «ΕφΣυν» στην αγωγή Δημητριάδη για τις υποκλοπές -πονηροοός! ), η Άννα Διαμαντοπούλου ( που με την θέση της κατά της ένταξης Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ μάλλον ενόχλησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ), ο Ιωάννης Στουρνάρας ( αγιοπιείται από το σύστημα ως «μάρτυς της δημοκρατίας» λόγω προστατευομένων μαρτύρων και «προστάτης» του ευρώ ).
Η Μαρία Δαμανάκη παρακολουθεί από το Λονδίνο την φιλολογία για το όνομα της και ο Νίκος Αλιβιζάτος σιωπά. Όπως και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ωστόσο μετά το φιάσκο των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός υποχρεούται να σταθμίσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην διακυβέρνηση του και στην επιρροή της παράταξης τυχόν απόφαση του να μην υποδείξει Πρόεδρο από την Κεντροδεξιά.
Ο οποίος και με τις ψήφους της ΝΔ να αναδειχθεί, δεν σημαίνει πως θα του λείψει η ευρεία και διακομματική αποδοχή. Πρόσωπα υπάρχουν. Η συζήτηση για τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια έχει ατονήσει μετά την συνέντευξη του στην «Καθημερινή» αλλά κατά την γνώμη μας δεν έχει κλείσει. Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Τασούλα παρά την ευγενική απόρριψη της υποψηφιότητας του από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Η νίκη Τραμπ διευρύνει τα κριτήρια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας : Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι πολιτικός να έχει ευρεία επιρροή στο εκλογικό σώμα και να έχει κύρος στην Αμερική, στην Ρωσσία, στις χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία. Τα διακυβεύματα του μέλλοντος είναι μεγάλα. Και δεν αντιμετωπίζονται με λύσεις εσωτερικής κατανάλωσης.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου